Skip to main content
Olaf Šulc i Angela Merkel

Pripreme za moguće krize: Nemačka predlaže sistem osiguranja nezaposlenih na nivou EU

Foto: Profimedia
"Povoljan trenutak za ovakav projekat"

Nemačka je predložila uspostavljanje sistema osiguranja u slučaju nezaposlenosti na nivou cele Evropske unije, kako bi se evrozona učinila otpornijom na buduće ekonomske šokove, rekao je nemački ministar finansija Olaf Šolc.

Predlog, o kojem je Šulc govorio u danas objavljenom intervjuu listu Špigel", deo je napora Nemačke da oblikuje paket reformi zajedno sa Francuskom uoči samita lidera EU kasnije ovog meseca, navodi Rojters.

- Zalažem se za uvođenje osiguranja u slučaju nezaposlenosti u nacionalne sisteme, što bi učinilo stabilnijom celokupnu evrozonu - rekao je nemački ministar.

Ukoliko se jedna članica evrozone suoči sa ekonomskom krizom koja bi dovela do gubitka velikog broja radnih mesta, kao i sa teškim teretom za njen sistem socijalne bezbednosti, ta zemlja bi mogla da pozajmi sredstva iz ovog zajedničkog osiguravajućeg fonda.

Evropska unija
Foto: Profimedia

- Kada izađe iz recesije, ta zemlja bi vratila sredstva koja je pozajmila. Istovremeno, naše zemlje bi trebalo da učine napore kako bi njihove mreže osiguranja bile što spremnije za krizu - naveo je Šolc.

Na pitanje da li bi Nemačka podnela rizik ovom novom šemom, odgovorio je da je ne bi, "već bi imala koristi od toga".

Još jedna država u POTPUNOSTI legalizuje upotrebu MARIHUANE!

- Rezerve Nemačke federale agencije za zapošljavanje ostale bi netaknute, i nikakvi dugovi ne bi postali zajednički - pojasnio je ministar.

Kako je dodao, taj korak bi ojačao finansijsku stabilnost evrozone kao celine, a ne bi naškodio nemačkom sistemu osiguranja u slučaju nezaposlenosti.

- Slično stvari funkcionišu u SAD. Tamo pojedinačne države finansiraju fond za osiguranje u slučaju nezaposlenosti, ali uplaćuju sredstva u federalni fond. U kriznim vremenima, mogu da pozajme novac odatle kako bi bolje podelile teret, bez ulaženja u probleme - rekao je on.

Nezaposlenost mladih u EU
Foto: Profimedia/ilustracija

Šolc je ukazao na iskustva Nemačke na tržištu rada tokom finansijske krize 2008, kada je vlada sprečila masovno smanjenje radnih mesta kroz program koji je država subvencionisala u cilju finansiranja smanjenog broja radnih sati - takozvanu Kurcabajt šemu.

Misteriozni dokument FBI iz 1950. OTKRIVA TAJNU O VANZEMALJCIMA (FOTO)

- Zašto ne bismo primenili isto iskustvo na evrozonu? Po mom mišljenju, potrebni su nam novi elementi zasnovani na solidarnosti u evrozoni - rekao je on.

Šolc je istakao i rešenost da uvede porez na finansijske transakcije u Evropi, koji bi se slivao u budžet EU ukoliko ga primene sve zemlje.

- Brisel bi, na primer, mogao da te prihode koristi za finansiranje razvojnih aktivnosti - zaključio je nemački ministar, uz ocenu da je sada "povoljan trenutak za takve projekte".

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd