Skip to main content
Kosmos

Pronađen prvi tip molekula u univerzumu! Naučnici dugo tragali kako bi ga pronašli! (VIDEO)

Foto: Profimedia
Prvi molekul ikada formiran u univerzumu pronađen je u prostoru po prvi put, posle višedecenijske potrage!

Naučnici su otkrili njegov potpis u našoj galaksiji koristeći najveću svetsku vazduhoplovnu observatoriju, NAS-inu Stratosfersku observatoriju za infracrvenu astronomiju ili SOFIA, dok je avion leteo visoko iznad Zemljine površine i usmeravao njene osetljive površine u kosmos. 

Kada je univerzum bio jako mlad, postojalo je samo nekoliko vrsta atoma. Naučnici veruju da se oko 100.000 godina pre velikog praska, helijum i hidrogen kombinovano da bi napravio molekul pod nazivom helijum hidrid po prvi put. Helijum hidrid bi trebao biti prikazan u nekim delovima modernog univerzuma, ali nikada nije detektovan u prostoru - do sada.

Svemir
Foto: Profimedia

SOFIA je pronašla moderni helijum hidrid u planetarnoj Nebjuli (maglici), ostatku nekadašnje zvezde nalik Suncu. Smeštena na udaljenosti od 3.000 svetlosnih godina u blizini sazvežđa Cygnus, planetarna maglica zvana NGC 7027 ima uslove da se misteriozni molekul formira.

Otkriće služi kao dokaz da helijum hidrid ustvari, može postojati u univerzumu. Ovo potvrđuje ključni deo osnovnog razumevanja hemije i ranog univerzuma i kako se on razvijao milionima godina u kompleksnu hemiju današnjice.Rezultati su objavljeni  u ovonedeljnom broju časopisa "Nature".

NAUČNICI NASA OTKRILI: Saturn gubi prstenove, nestaju jedan po jedan! (VIDEO)

NAUČNICI NASA OTKRILI: Saturn gubi prstenove, nestaju jedan po jedan! (VIDEO)

Naučnici imaju objašnjenje zašto još uvek nismo sreli VANZEMALJCE!

Naučnici imaju objašnjenje zašto još uvek nismo sreli VANZEMALJCE!

Pogledajte kako je nastao UNIVERZUM! Od VELIKOG PRASKA do danas! (VIDEO)

Pogledajte kako je nastao UNIVERZUM! Od VELIKOG PRASKA do danas! (VIDEO)

Ovaj je molekul vrebao tamo, ali su nam bili potrebni pravi instrumenti koji su davali zapažanja u pravom položaju i SOFIA je to mogla da uradi savršeno, rekao je Harold Iroke, direktor SOFIA naučnog centra u Kalifornijskoj silikonskoj dolini. 

Danas je univerzum ispunjen velikim složenim strukturama kao što su , zvezde, planete i galaksije. Ali pre više od 13 milijardi godina, prateći veliki prasak, rani univerzum je bio vreo, a sve što je postojao bilo je nekoliko tipova atoma, uglavnom helijuma i vodonika.

Kako se atomi spajaju u prve molekule, svemir je konačno uspeo da se ohladi i počeo da se oblikuje. Naučnici su zaključili da je heliumov hidrid bio prvi, primordijalni molekul.

Kada je hlađenje počelo, atomi vodonika su mogli da stupaju u interakciju sa helijum hidridom, što je dovelo do stvaranja molekularnog vodonika - molekula koji je primarno odgovoran za formiranje prvih zvezda. Zvezde su nastavile da falsifikuju sve elemente koji čine naš bogati, hemijski kosmos današnjice. Problem je, međutim, što naučnici nisu mogli pronaći helium hidrid u svemiru. Ovaj prvi korak u rađanju hemije bio je nedokazan, do sada.

 - Nedostatak dokaza o samom postojanju helijum hidrida u međuzvezdanom prostoru bio je dilema za astronomiju decenijama - rekao je Rolf Guesten sa Instituta za radio astronomiju Maks Plank, u Bonu, u Nemačkoj, i glavni autor rada.

Helijum hidrid je fini molekul. Helium je sam po sebi plemeniti gas, što ga čini malo verovatno da će se kombinovati sa bilo kojom drugom vrstom atoma. Ali 1925. godine, naučnici su uspeli da stvore molekul u laboratoriji tako što su nagovorili helijum da deli jedan od njegovih elektrona sa vodoničnim jonom.

NAJVEĆA EKSPLOZIJA U ISTORIJI UNIVERZUMA: Zabeležena u tolikoj blizini da smo mogli DVOGLEDOM da je vidimo

NAJVEĆA EKSPLOZIJA U ISTORIJI UNIVERZUMA: Zabeležena u tolikoj blizini da smo mogli DVOGLEDOM da je vidimo

JESMO LI SAMI U UNIVERZUMU?! Čerčil 1939.godine, pred vihorom rata svojim ESEJOM šokirao svet!

JESMO LI SAMI U UNIVERZUMU?! Čerčil 1939.godine, pred vihorom rata svojim ESEJOM šokirao svet!

Svako ko ne veruje da vanzemaljci postoje mora da vidi OVO! (VIDEO)

Svako ko ne veruje da vanzemaljci postoje mora da vidi OVO! (VIDEO)

Zatim, u kasnim 1970-im, naučnici koji su proučavali planetarnu maglicu nazvanu NGC 7027 mislili su da bi ovo okruženje moglo biti samo pravo da formira helijum hidrid. Ultraljubičasto zračenje i toplota starenja stvaraju uslove pogodne za formiranje helijum hidrida. Ali njihova zapažanja su bila neuverljiva. Naknadni napori su nagovestili da bi to moglo biti tamo, ali tajanstveni molekul je nastavio da izbegava detekciju. Korišćeni svemirski teleskopi nisu imali specifičnu tehnologiju da izaberu signal helijum hidrida iz mešavine drugih molekula u maglici.

Tokom 2016. godine naučnici su se obratili SOFIJI za pomoć. Leteći do 45.000 stopa, SOFIA vrši zapažanja iznad ometajućih slojeva Zemljine atmosfere. Ali on ima koristi od svemirskih teleskopa - vraća se posle svakog leta.

- U mogućnosti smo da menjamo instrumente i instaliramo najnoviju tehnologiju - rekao je zamenik naučnika projekta Naseem Rangvala SOFIA. "Ova fleksibilnost nam omogućava da poboljšamo zapažanja i odgovorimo na najhitnija pitanja na koja naučnici žele da odgovore".

Nedavna nadogradnja na jedan od SOFIJSKIH instrumenata nazvanih nemački prijemnik na Terahertzovim frekvencijama, ili VELIKA, dodala je specifičan kanal za helijum hidrid koji prethodni teleskopi nisu imali. Instrument radi kao radio prijemnik. Naučnici se prilagođavaju frekvenciji molekula koji traže, slično kao što je FM radio do prave stanice. Kada je SOFIA krenula na noćno nebo, željni naučnici su na brodu čitali podatke iz instrumenta u realnom vremenu. Signal helijum hidrida napokon je došao glasno i jasno.

 - Bilo je tako uzbudljivo biti tamo, prvi put sam u podacima video helijum hidrid -  rekao je Guesten. „Ovo dovodi do dugog traganja za srećnim završetkom i eliminiše sumnje u naše razumevanje osnovne hemije ranog univerzuma" .

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD svet

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
27 Beograd