fbpx
Skip to main content
Protest u Madridu

Veliki protesti u Madridu: Desnica zahteva ostavku premijera (FOTO/VIDEO)

Foto: Profimedia
Desetine hiljade građana protestovalo je danas u Madridu protiv predloga španskog premijera Pedra Sančesa o pokretnju dijaloga radi ublažavanja političkih tenzija u Kataloniji.

Proteste su organizovale konzervativne opozicione stranke Narodna partija i Građani, a podržala ih je i krajnje desničarska partija Voks (Vox), smatrajući da Sančes mora da odstupi jer pregovara s katalonskim separatistima.

Učesnici protesta koji su se okupili na centralnom gradskom trgu nosili su španske zastave. Ovo najveći protest sa kojim se do sada Sančes suočava.

Kako se navodi, slogan protesta je "Za ujedinjenu Španiju, izbori sada".

Lider Narodne partije Pablo Kasado izjavio je da je prošlo vreme Sančesove vlade, dok je jedna od učesnica protesta rekla da učestvuje jer je za jedinstvenu Španiju.

Manjinska Sančesova socijalistička vlada predložila je prošlog utorka razgovore s liderima Katalonije kako bi se rešila kriza u toj španskoj pokrajini, što je isprovociralo opozicione stranke koje su to ocenile kao izdaju i zatražile prevremene izbore.

ANTONIO GUTERES: UN su voljne da organizuju sastanak Madura i Guaida!

Ipak, Sančesova vlada prekinula je u petak pregovore s katalonskim separatistima, jer oni, kako je saopštila potpredsednica vlade Karmen Kalvo, ne odustaju od svog zahteva da se održi referendum o nezavisnosti Katalonije.

Sančes, koji je na mesto premijera izabran u junu prošle godine, ima svega četvrtinu mesta u parlamentu i u vladavini se oslanja na stranke Podemos, katalonske nacionalističke stranke i manje stranke.

PRINUDNO SLETANJE: Libijski lovac presreo putnički avion (VIDEO)

Protesti se dešavaju svega dva dana pre početka suđenja bivšim liderima Katalonije koji se suočavaju sa kaznom do 25 godina zatvora zbog pobune i zagovaranja nezavisnosti Katalonije.

Poslednja istraživanja pokazala su da bi, da se izbori u Španiji sada održavaju, Narodna partija i Voks osvojile većinu mesta u parlamentu.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Umerena kiša
6 Beograd