Skip to main content
pariz

Protesti "žutih prsluka" će smanjiti rast francuskog BDP-a za 0,1%

Foto: Reuters
 Predsednik Emanuel Makron mora u današnjem obraćanju naciji da ujedini Francusku podeljenju silama globalizacije i da okonča antivladine proteste koji će smanjiti ekonomski rast za oko 0,1 procentnih poena, izjavio je danas francuski ministar finansija Bruno Le Mer.

- Naša zemlja je duboko podeljena, na one koji smatraju da im je globalizacija koristila i druge koji ne mogu da sastave kraj s krajem, koji kažu da... globalizacija nije prilika, već pretnja. Uloga predsednika je da ujedinjuje zemlju - rekao je Le Mer za televiziju RTL, prenosi agencija Rojters.

"Država neće dati ni DINAR za Turski tok: Amerikanci pritiskaju"

Demonstranti su i protekle subote protestovali u Parizu i gradovima širom Francuske, što je četvrti uzastopni vikend nemira koji su prvo izbili zbog visokih troškova života, ali su se pretvorili u širu pobunu protiv predsednika Makrona.

Le Mer nije direktno odgovorio na pitanje vezano za godišnji ekonomski rast u 2018., ali je rekao da je talas nemira narušio imidž Francuske među stranim investitorima i da će u poslednjem kvartalu zemlja zabeležiti manji rast za 0,1 procentnih poena.

Pariz
Foto: Reuters

Predsednik Makron će se u 20 časova po lokalnom pariskom vremenu obratiti naciji putem televizije, u nastojanju da umiri učesnike takozvanih protesta "žutih prsluka", čija pobuna predstavlja najteži izazov za 40-godišnjeg lidera u proteklih 18 meseci njegovog predsedničkog mandata.

Le Mer je ponovio želju da se ubrza smanjenje poreza, ali je nagovestio da ne podržava vraćanje stope poreza na bogatstvo na raniji nivo (ISF), koju je Makron srezao kada je došao na vlast zbog čega je dobio nadimak "predsednik bogatih".

- Da li ISF pomaže smanjenju siromaštva, smanjenju naših dugova, smanjenju javne potrošnje? Ne. Ako hoćete ''u lov na novac'', pokucajte na vrata digitalnih tehnoloških kompanija - rekao je on.

DONETA ODLUKA! Država prodaje JUBMES banku! Poziv OBJAVLJEN!

Le Mer je prošlog cetvrtka izjavio da će Francuska naplaćivati porez digitalnim gigantima na nacionalnom nivou od 2019. godine, čak i ako države Evropske unije ne postignu na nivou bloka sporazum o oporezivanju digitalnih prihoda.

- Vreme je da oni plaćaju fer iznos poreza - izjavio je Le Mer danas za RTL.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
29 Beograd