Skip to main content
Nagorno-Karabah

PRST U OKO JERMENIJI! Alijev naveo uslove Azerbejdžana za prekid vatre u Karabahu: Bez toga nema mira

Foto: Reuters
Istovremeno je optužio Jermeniju da se Jerevan bavi "imitacijom učešća" u pregovorima o rešavanju sukoba

Azerbejdžan je spreman da postigne novi sporazum o prekidu vatre u Karabahu, ali Jermenija mora da izjavi da se pridržava osnovnih principa rešavanja sukoba u Karabahu, izjavio je predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev.

BAKU POTVRDIO! TOTALNA OFANZIVA U TOKU NOĆI: Ima veliki broj poginulih i ranjenih među jermenskom vojskom

BAKU POTVRDIO! TOTALNA OFANZIVA U TOKU NOĆI: Ima veliki broj poginulih i ranjenih među jermenskom vojskom

AZERI "RASTURILI" SELA PREKO NOĆI! Granatirali šta su stigli: Pod paljbom se našla i civilna naselja

AZERI "RASTURILI" SELA PREKO NOĆI! Granatirali šta su stigli: Pod paljbom se našla i civilna naselja

NAJVAŽNIJA BEBA U ISTORIJI: Zvali su je uvredom za prirodu i čudovištem, a bila je i ostala - SAVRŠENA!

NAJVAŽNIJA BEBA U ISTORIJI: Zvali su je uvredom za prirodu i čudovištem, a bila je i ostala - SAVRŠENA!

- Da, spremni smo. O tome sam mnogo puta otvoreno govorio. Spremni smo već danas da se dogovorimo o prekidu vatre. Ali istovremeno, Jermenija, njen premijer, mora da kaže da poštuju osnovne principe koje su razvile Sjedinjene Američke Države, Rusija i Francuska. Pre dva dana jermenski premijer rekao je da sukob u Nagorno-Karabahu nema diplomatsko rešenje - rekao je Alijev.

On je dodao da Azerbejdžan želi prekid vatre i povratak svojih zemalja.

- Jermenija, u skladu sa rezolucijama Saveta bezbednosti UN, mirovnim planom koji su predstavile Sjedinjene Američke Države, Francuska i Rusija, mora da se posveti oslobađanju zemalja - naglasio je predsednik Azerbejdžana.

Alijev je objasnio da se zalaže za pregovore o Karabahu, ali rešenje sukoba bi trebalo da bude zasnovano na principu teritorijalnog integriteta Azerbejdžana.

- Želimo da se vojni put zaustavi i pređemo na pregovore za stolom. Vojni faktor dovodi do velike štete i žrtava. Zbog toga, što pre započnemo suštinske pregovore, to će se pre naći način za rešavanje sukoba. Rešenje sukoba zasnovano je na teritorijalnom integritetu Azerbejdžana - rekao je Alijev.

Istovremeno je optužio Jermeniju da se Jerevan bavi "imitacijom učešća" u pregovorima o rešavanju sukoba.

Predsednik je dodao da su tokom sukoba u Karabahu svi napori Bakua bili usmereni na što brži prekid aktivne faze.

Ilham Alijev
Foto: Profimedia

- Kategorički smo protiv bilo kog oblika internacionalizacije sukoba sa ciljem njegovog proširenja. Ali to je upravo ono što želi da postigne Jermenija. Kao što sam već govorio, oni su tražili od Rusije da pošalje trupe u zonu sukoba. To je potpuno neefikasno i u suprotnosti sa međunarodnim pravom. Ne želimo mešanje drugih zemalja - istakao je Alijev.

Sukob u Nagorno-Karabahu

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

U Moskvi su 9. oktobra održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana koji su trajali više od deset sati i završeni usvajanjem sporazuma o prekidu vatre od podneva 10. oktobra u humanitarne svrhe radi razmene ratnih zarobljenika i drugih pritvorenih osoba i tela mrtvih. Međutim, istog dana strane su počele da se međusobno optužuju za kršenje primirja.

Drugi pokušaj organizovanja humanitarnog prekida vatre učinjen je u noći između 17. i 18. oktobra, ali već nekoliko sati nakon što je primirje stupilo na snagu, Jermenija i Azerbejdžan međusobno su počeli da se optužuju da ga druga strana nije ispoštovala.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd