Skip to main content
Novi Zeland

Prvo pobio muškarce, a onda ušao u sobu gde su žene i deca... "Molio sam Boga da mu nestane metaka" (FOTO/VIDEO)

Foto: Reuters
Najmanje 49 muslimanskih vernika je nastradalo tokom napada na dve džamije u novozelandskom gradu Kristijančerču, a policija je uhapsila četvoro osumnjičenih za masakr.

Mediji navode izjavu svedoka da je u napadu korišćen i eksploziv. U jednoj od džamija je na molitvi bila i cela kriket reprezentacija Bangladeša koja je sutra trebalo da igra meč protiv Novog Zelanda.

Pucnjava u džamiji trajala je, prema tvrdnjama svedoka, oko šest minuta, a napadač se po svemu sudeći vratio u svoje vozilo kako bi napunio oružje pre nego što se vratio u džamiju i ponovo otvorio vatru. Jedan svedok kaže da je nasred avenije Din vidio telo deteta na ulici.

Pre masakra spomenuo Kosovo?! Napadač na džamiju na Novom Zelandu otkrio MOTIVE NAPADA (FOTO/VIDEO)

Pre masakra spomenuo Kosovo?! Napadač na džamiju na Novom Zelandu otkrio MOTIVE NAPADA (FOTO/VIDEO)

- Vidio sam ljude kako umiru pred mojim očima - rekao je muškarac koji se predstavio kao Nur.

On je bio u prvom redu tokom molitve u džamiji kada je upao napadač. Čim je počela pucnjava dopuzao je do prozora koji je već bio razbijen i tako pobegao iz džamije. Potom je trčao najmanje dva bloka zgrada od mesta napada i sve vreme je čuo pucnjavu.

- Prvo je pucao u ljude koji su bili ispred džamije, a onda je ušao unutra. Čuo sam da napadač tri puta puni svoje oružje. Pucao je u žene i decu - dodao je Nur. 

Drugi svedok je ispričao kako su u panici trčali izbegavajući kišu metaka i da su pri tome videli ljude kako leže u lokvama krvi.

- Molio sam Boga da mu nestane metaka. Prvo je pucao na jednu pa na drugu stranu. Zatim je otišao u drugu prostoriju gde su bile žene i deca i pucao je u njih - rekao je svedok.

Mohan Ibrahim je opisao kako je takođe uspeo da pobegne iz džamije čim je započela pucnjava.

- Na početku smo mislili da je to električni udar. Onda su ljudi počeli trčati. Moji prijatelji ostali su unutra. Mnoge od njih nisam vidio među onima koji su se spasili. Bojim se za njihove živote - dodao je Mohan.

Očevici su napadača opisali kao belca u kasnim tridesetim ili četrdesetim godinama. Bio je odeven u nekakvu uniformu. Takođe tvrde da je oko nogu imao omotane neke časopise.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD svet

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
26 Beograd