fbpx
Skip to main content
Psi

PSI BOLJI OD PCR TESTA! Ova ruska rasa je bila pred izumiranjem, a onda je otkriveno da može da NANJUŠI KORONU

Foto: Profimedia
Ruska državna aviokompanija "Aeroflot" pokrenula je obuku pasa koji mogu da otkriju korona virus.

Petnaestak pasa rase šalajka (hibrida šakala i lajke, sibirske lovačke pasmine) koji imaju posebno osjetljiv njuh trenirani su od juna za otkrivanje uzoraka zaraženih korona virusom.

GLAVNI GRAD GORI U PLAMENU: Nema primirja, delovi tela i šrapneli razbacani po ulicama! (VIDEO)

GLAVNI GRAD GORI U PLAMENU: Nema primirja, delovi tela i šrapneli razbacani po ulicama! (VIDEO)

TRAMP NA UDARU NOVE AFERE: Još jedna optužba za seksualno uznemiravanje, Klaudija tvrdi da je pokušao da je poljubi

TRAMP NA UDARU NOVE AFERE: Još jedna optužba za seksualno uznemiravanje, Klaudija tvrdi da je pokušao da je poljubi

PANIKA U BRISELU! Korona virus se širi institucijama EU, predsednica Evropske komsije hitno napustila SAMIT!

PANIKA U BRISELU! Korona virus se širi institucijama EU, predsednica Evropske komsije hitno napustila SAMIT!

- Ovo je na mnogo načina savršen pas za detektovanje mirisa. Imaju izuzetno neobičnu mešavinu arktičke i južnjačke krvi. To im daje jedinstvenu veštinu da mogu da prepoznaju mirise i u teškom toplom vazduhu i u laganim česticama hladnog vazduha, što drugi psi sa kojima smo radili nisu mogli - objasnila je za "Moskou Tajms" Jelena Batajeva, šefica službe za obuku pasa "Aeroflota", držeći štene po imenu Кapric.

Batajeva je dodala da su ovi psi ranije korišćeni za otkrivanje drugih bolesti, uključujući rak, što ih čini "zanimljivim rešenjem" kada je u pitanju otkrivanje korona virusa.

Rasu je sedamdesetih godina razvio poznati sovjetski biolog Кlim Sulimov kako bi pomogao u borbi protiv krijumčarenja opijuma iz Avganistana u Sovjetski Savez. Кrajem devedesetih godina šalajke su bili na ivici izumiranja.

Ali 2001. godine, vodeća ruska aviokompanija "Aeroflot" odlučila je da ih koristi kao službene pse, jer njihova okretnost znači da mogu da pretraže zatvorene prostore poput kabina aviona. Danas postoji 69 ovakvih pasa širom sveta. "Aeroflot" je zajedno sa ruskim nadzorom za zaštitu potrošača Rospotrebnadzorom i Istraživačkim institutom "Gamaleja" izabrao njih 15 da nauče da otkrivaju kovid-19.

psi
Foto: Profimedia

Psi njuškari su obučeni da prepoznaju virus mirisanjem uzoraka urina od pacijenata koji su imali pozitivan test. Batajeva je rekla da se "Aeroflot" nada da će obuka biti završena do decembra, a da će psi moći da budu uposleni početkom sledeće godine.

Rusija se nada da će šalajke pomoći u oporavku vazduhoplovne industrije, koja je teško pogođena pandemijom i na putu je da do kraja godine izgubi do 1,3 milijarde dolara zbog ograničenja letova.

Rusija nije jedina nacija koja pokušava da koristi pse u borbi protiv korona virusa.

U septembru je Finska prva najavila testiranja na aerodromu u Helsinkiju, nudeći besplatne testove putnicima koje su prethodno onjušili obučeni psi. Prvi rezultat su dobri, jer životinje mogu brže od standardnog PCR testa da nanjuše virus. To je posebno korisno kod asimptomatskih slučajeva.

U julu je studija na Univerzitetu za veterinarsku medicinu u Hanoveru u Nemačkoj zaključila da su psi mogli da razlikuju uzorke pljuvačke zaraženih ljudi od onih koji nisu zaraženi sa stopom uspeha od 94 odsto.

psi
Foto: Profimedia

Međutim, ostaje otvoreno pitanje o tome kako tačno psi otkrivaju virus.

- Znamo kako psi to otkrivaju - mirisom. Ali još nemamo pojma šta tačno oni otkrivaju. Ako to saznamo možemo da dresiramo desetine hiljada pasa širom sveta - rekla je Ana Hilm-Bjorkman, istraživačica sa Univerziteta u Helsinkiju koja prati finsko ispitivanje.

Takođe se sprovode istraživanja o uticaju i opasnostima od korona virusa za životinje. Holandija je u junu naredila da se ubije preko 10.000 kuna zato što se verovalo da su neke životinje zarazile zaposlene na farmam krzna u zemlji, dok su neke studije pokazale da su domaće mačke ranjive na virus. S druge strane, čini se da su psi imuni i nije bilo dokaza da su do sada preneli virus na ljude.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd