fbpx
Skip to main content
Vladimir Putin

PUTIN ĆE SAČUVATI PRAVOSLAVLJE: Ruski predsednik ZAUSTAVLJA RASKOL crkve (FOTO)

Foto: Profimedia/ilustracija
Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će podela među pravoslavnim crkvama izazvati "ozbiljne posledice", nakon odluke Carigradske patrijaršije da prizna autokefalnost ukrajinske pravoslavne crkve.

- Voleo bih da naglasim jednu stvar: politizacija u tako osetljivim područjima za sobom uvek povlači najteže posledice, pre svega za one koji to čine - izjavio je Putin na forumu koji je u Moskvi okupio predstavnike ruske dijaspore.

UDAR NA PUTINA! ZAPAD BI DA UVUČE RUSIJU U SUKOB: Podla igra SAD, Francuske, Nemačke i NATO!

Ovo je prvi put da je predsednik Ruske Federacije progovorio o krizi izazvanoj priznavanjem autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne crkve, prenosi Slobodna Evropa.

Putin je osudio "pokušaje prekida veza" između Ruske pravoslavne crkve i njenih vernika u inostranstvu.

- Naš zajednički zadatak pred ljudima je da očuvamo duhovno i istorijsko jedinstvo pravoslavlja - ističe Putin.

NATO PODVIO REP: Ipak MORAJU da sednu za sto sa RUSIJOM

Sredinom oktobra Carigradska patrijaršija priznala je nezavisnost ukrajinske pravoslavne crkve, čime je otvorila pitanje za milione vernike u toj zemlji gde Ruska pravoslavna crkva ima veliki uticaj.

Ruski patrijarh Kiril I, odbio je da prizna odluku Carigradske patrijaršije i proglasio ju je najvećim raskolom u hrišćanstvu u poslednjih 100 godina. Ruska pravoslavna crkva zbog toga odlučila da prekine sve veze sa Carigradskom patrijaršijom.

Pravoslavci u Ukrajini su podeljeni, odnosno jedan deo pripadaju moskovskoj patrijaršiji, dok drugi deo je veran kijevskoj, samoproglašenoj patrijaršiji, nakon nezavisnosti zemlje 1992. godine, koju do sada nije priznavala nijedna pravoslavna crkva u svetu.

Pratite nas na našem instagramu SrbijaDanas.

 

Pročitajte i:

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd