fbpx
Skip to main content
Kurilska ostrva

PUTIN KULTURNO "ODUVAO" JAPANCE: "Gotovo je, zaboravimo na Kurilska ostrva"

Foto: Profimedia
Čvrsta i nepokolebljiva politika predsednika Rusije otvorila oči i narodu i državnim zvaničnicima

Mnogi japanski mediji kao što su portali "Sankei Šimbun", "Asahi Šimbun", "Mainiči Šimbun", televizija "NHK“ i agencija Kjodo, na osnovu izjave predsednika Rusije Vladimira Putina koji je rekao da Rusija želi da razvija odnose sa Japanom, ali ne van Ustava, zaključili su da Moskva neće pristati na predaju Južnih Kurilskih ostrva.

STROGI PROTOKOLI I KODNA IMENA: Sve je unapred pripremljeno za smrt Kraljice Elizabete, a kakva pravila važe za ostale

STROGI PROTOKOLI I KODNA IMENA: Sve je unapred pripremljeno za smrt Kraljice Elizabete, a kakva pravila važe za ostale

NAPREDAK MEDICINE KAKAV SE NIJE OČEKIVAO! Naučnici na Artiku pronašli zamenu za antibiotike?

NAPREDAK MEDICINE KAKAV SE NIJE OČEKIVAO! Naučnici na Artiku pronašli zamenu za antibiotike?

"BIO SAM U RIZIKU OD OZBILJNOG ISHODA" Fauči prvi put o širenju korona virusa u Beloj kući

"BIO SAM U RIZIKU OD OZBILJNOG ISHODA" Fauči prvi put o širenju korona virusa u Beloj kući

Japanski čitaoci i korisnici društvenih mreža burno su komentarisali članke. Preovladava mišljenje da Japan trenutno nema nikakvih šansi da vrati "severna ostrva" - "Putin čvrsto i nepokolebljivo vodi oštru politiku u odnosu sa Japanom i teško da će se to promeniti".

- Smirite se! Za vreme Putina neće nam se vratiti nikakva ostrva - napisao je jedan od korisnika na društvenim mrežama, a drugi se nadovezao:

- Gotovo! Posle ovih Putinovih reči zaboravimo na "severna ostrva".

Jedan od japanskih čitalaca je napisao da Putin mora da štiti ustav svoje zemlje, jer je to njegova obaveza kao predsednika, ali je posavetovao Tokio šta treba da čini.

- Japan treba da prestane da pruža ekonomsku pomoć Rusiji i da vodi poniznu politiku prema Moskvi - napisao je drugi korisnik.

- Pažljivo pratite situaciju. Rusija uporno i dosledno vodi svoju politiku, ne odstupajući ni koraka od nje. Nema govora o povratku ostrva! A japanska vlada i mediji stalno pričaju o povratku "severnih ostrva" kao uslovu za potpisivanje mirovnog sporazuma. Dođite sebi! Trezveno ocenite situaciju - nizali su se komentari.

- Od rata je prošlo 75 godina. Na "severnim ostrvima" odavno žive Rusi. Nema govora o povratku ostrva Japanu - zaključio je jedan od korisnika društvenih mreža.

Kurilska ostrva
Kurilska ostrva
Foto: Profimedia

Spor oko Kurila

Rusija i Japan vode pregovore o zaključivanju mirovnog sporazuma, a Tokio se nada da će taj cilj biti postignut rešavanjem teritorijalnih pitanja, odnosno statusa Južnih Kurila.

Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomai, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine. Moskva insistira na tome da su ostrva ušla u sastav Sovjetskog Saveza na osnovu ishoda Drugog svetskog rata i da ruski suverenitet nad njima ne podleže preispitivanju.

Sovjetski Savez i Japan su 1956. godine potpisali Zajedničku deklaraciju, u kojoj je Moskva pristala da, nakon zaključivanja mirovnog sporazuma, razmotri mogućnost da Japanu preda ostrva Habomai i Šikotan. Sudbina Kunašira i Iturupa nije bila tema pregovora.

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se narušavanje teritorijalne celovitosti Rusije, uključujući i delimično otuđenje teritorije, izjednačava sa ekstremizmom.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd