fbpx
Skip to main content
Vladimir Putin

PUTIN RASPOREĐUJE NUKLEARNO ORUŽJE KOD LUKAŠENKA?! Oglasila se Rusija: Veoma ozbiljno upozorenje

Foto: Profimedia/ilustracija
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da izjavu predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka o mogućnosti raspoređivanja ruskog nuklearnog oružja u njegovoj zemlji treba shvatiti kao upozorenje Zapadu.

- Ja bih tu izjavu shvatio kao veoma ozbiljno upozorenje koje je diktirano, pre svega, nepromišljenom politikom koju vodi Zapad - ocenio je šef ruske diplomatije.

On je podsetio na izjavu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga koji je rekao da ako Nemačka ne želi strano nuklearno oružje na svojoj teritoriji, NATO će ga prebaciti na Istok.

"UKRAJINA JE NAŠA" Lukašenko uputio brutalnu poruku, spreman da brani Rusiju u slučaju RATA

"UKRAJINA JE NAŠA" Lukašenko uputio brutalnu poruku, spreman da brani Rusiju u slučaju RATA

DA LI SE SPREMA RAT? Ukrajina gomila vojsku u Donbasu - Moskva spremna da reaguje

DA LI SE SPREMA RAT? Ukrajina gomila vojsku u Donbasu - Moskva spremna da reaguje

NOVI BLAM PREDSEDNIKA BAJDENA: Potpuno pomešao lončiće, evo kako on zove novi soj korone (VIDEO)

NOVI BLAM PREDSEDNIKA BAJDENA: Potpuno pomešao lončiće, evo kako on zove novi soj korone (VIDEO)

- Šta još treba objasniti našim zapadnim kolegama kako bi prestali sa ovakvom nesmotrenošću? Mislim da je Aleksandar Lukašenko reagovao upravo na takve predloge - ocenio je Lavrov.

Dijalog o bezbednosti

Ruski ministar je takođe ocenio da ako Zapad nije spreman za dijalog o bezbednosnim garancijama, Rusija se uzalud trudi.

Ministar je podsetio da je predsednik Rusije Vladimir Putin ranije rekao da Moskva daje prednost dijalogu koji će rezultirati opšte prihvatljivim sporazumima koji će osigurati kolektivnu bezbednost i istovremeno bezbednost svakog od učesnika sporazuma.

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov
Foto: Profimedia

- I mi smo spremni za to. Ali ako su naši zapadni partneri izgubili ili gube kulturu dijaloga, kulturu pronalaženja kompromisa, ispostavlja se da mi kucamo na vrata koja se nikada neće otvoriti. Nadam se da to nije tako, ali se ponekad stiče takav utisak, slušajući pojedine zapadne govornike - istakao je Lavrov.

Rusija suzbija sve pokušaje ucenjivanja

Prema rečima Lavrova, Rusija će nastaviti da suzbija bilo kakve pokušaje ucene i mešanja u njene poslove.

- Mi nikome ništa ne namećemo, nikoga ničemu ne učimo, i dalje smo spremni za razvoj ravnopravnog međudržavnog dijaloga sa svima na čvrstoj osnovi međunarodnog prava, pre svega principa Ustava UN. Pritom, u korenu sasecamo sve pokušaje da se s nama razgovara mentorskim, arogantnim tonom, a posebno pokušaje ucene, mešanja u naše unutrašnje poslove... Odgovor će uvek biti oštar i odlučan - poručio je Lavrov.

Podsetimo, ranije je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio da će Belorusija ponuditi Rusiji svoju teritoriju za razmeštanje nuklearnog naoružanja ukoliko se nuklearno oružje zemalja NATO-a nađe u Poljskoj.

Vremenska prognoza
Clear sky
-3 Beograd