fbpx
Skip to main content
Vladimir Putin

PUTIN SE OBRATIO GENERALNOJ SKUPŠTINI UJEDINJENIH NACIJA: Uništena je ideologija agresije i mržnje (VIDEO)

Foto: Reuters
Ruski predsednik je saopštio da se ne može dovoljno oceniti značaj 75. godina uništenja nacizma i jubilej osnivanja UN

Predsednik Rusije Vladimir Putin peti put se obraća Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Ovog puta govor ruskog lidera se ne čuje sa tribine konferencijske sale, već sa ekrana - u virtuelnom formatu.

Denver uzvraća udarac - Podrži Jokića i društvo uz 1.000 RSD bonusa i to BEZ USLOVA

Denver uzvraća udarac - Podrži Jokića i društvo uz 1.000 RSD bonusa i to BEZ USLOVA

DŽONSON NAJAVIO STROGE MERE: Velika Britanija pred kolapsom zbog KORONE, povlače očajničke POTEZE

DŽONSON NAJAVIO STROGE MERE: Velika Britanija pred kolapsom zbog KORONE, povlače očajničke POTEZE

SMIRUJU SE TALASI NA MEDITERANU: Grčka i Turska spremne na razgovore

SMIRUJU SE TALASI NA MEDITERANU: Grčka i Turska spremne na razgovore

Ruski predsednik je saopštio da se ne može dovoljno oceniti značaj 75. godina uništenja nacizma i jubilej osnivanja UN. Povelja UN ostaje glavni izvor međunarodnog prava.

- Ove godine svetska zajednica obeležava dve, bez preuveličavanja, istorijske godišnjice: 75. godišnjicu okončanja Drugog svetskog rata i formiranje Ujedinjenih nacija. Nemoguće je preceniti značaj ovih, zauvek povezanih, događaja - rekao je Putin.

Ruski lider smatra da UN mora da se menja u skladu sa realnostima.

- 1945. godine je poražen nacizam, uništena je ideologija agresije i mržnje. A iskustvo i duh savezništva, shvatanje te ogromne cene koja je plaćena za mir i zajedničku pobedu, omogućili su da se izgradi posleratni svetski poredak. Njegov bezuslovni temelj bio je Ustav UN, koji je do danas ostao glavni izvor međunarodnog prava - dodao je on.

- SB UN treba da uzima u obzir interese svih država - smatra Putin.

Pravo veta pet stalnih članica SB UN je potrebno i ono odražava realnu vojno-političku ravnotežu u svetu.

Predsednik se osvrnuo i na pretnje koje svu sve veće u svetu: terorizam i trgovinu narkoticima. Ipak, najveći problem je pandemija virusa korona.

- Oceniti razmere šoka zbog virusa korona za sada nije moguće. Dugo će se oporavljati globalna ekonomija - rekao je Putin, dodavši da će za to biti potrebna nestandardna rešenja.

Rusija je, naveo je predsednik, otvorena za partnerstvo u borbi protiv virusa korona i predlaže da se održi video-konferencija o vakcinama. On je predložio da se službenicima UN besplatno daju vakcine protiv ovog virusa.

Ruski lider je podsetio da je Rusija predložila da se uvedu "zeleni koridori" za trgovinu bez trgovinskih ratova i sankcija, što je sada posebno aktuelno.

Generalna skupština UN ranije je preporučila liderima i ministrima da snime video-poruke koje će biti prikazane u sali Generalne skupštine, gde će prisustvovati najviše po dvoje diplomata iz svake zemlje. Kao alternativu emitovanju video-snimaka predložena je opcija u kojoj bi stalni predstavnici država pri UN čitali govore svojih lidera.

Istovremeno, liderima nije zabranjeno da dođu i lično govore, ali za to bi prvo morali da prođu dvonedeljni karantin po dolasku u Njujork.

Njujork, gde se nalazi sedište UN, u početku je bio žarište epidemije u Sjedinjenim Američkim Državama. U najgorim danima u državi Njujork umiralo je više od 700 ljudi dnevno. U takvoj epidemiološkoj situaciji postalo je očigledno da se godišnja nedelja Generalne skupštine UN na visokom nivou neće odvijati u uobičajenom formatu.

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Pročitajte i:

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd