Skip to main content
Putovanje kroz vreme

PUTOVANJE KROZ VREME MOŽE DA SPREČI PANDEMIJU? Naučnici "rešili" paradoks o kom priča ceo svet (VIDEO)

Foto: Profimedia/ilustracija
Naučnici u Australiji tvrde da su dokazali da je putovanje kroz vreme teoretski moguće nakon rešavanja "Paradoksa dede".

Fizičari sa Univerziteta u Kvinslendu koristili su matematičke modele kako bi "pomirili" Ajnštajnovu teoriju opšteg relativiteta i klasičnu dinamiku. Sukob ova dva sistema je u srži čuvene logičke greške o putovanju kroz vreme, poznate kao "Paradoks dede".

Kako da uštediš za iPhone 11 Pro?

Kako da uštediš za iPhone 11 Pro?

STIGLI REZULTATI: Ivanka Tramp i Džared Kušner NEGATIVNI na korona virus

STIGLI REZULTATI: Ivanka Tramp i Džared Kušner NEGATIVNI na korona virus

ZATVARA SE GLAVNO EVROPSKO ŽARIŠTE KORONE: Velika prestonica od večeras u karantinu, strogo zabranjeno napuštanje grada

ZATVARA SE GLAVNO EVROPSKO ŽARIŠTE KORONE: Velika prestonica od večeras u karantinu, strogo zabranjeno napuštanje grada

Ajnštajnova teorija dozvoljava mogućnost da osoba koja koristi vremensku petlju putuje u prošlost kako bi ubila svog dedu. Međutim, klasična dinamika nalaže da bi sled događaja nakon dedine smrti kulminirao time da vremenski putnik uopšte kasnije i ne postoji.

- Kao fizičari, želimo da razumemo najosnovnije zakone, i godinama sam se zbunjivao kako se nauka o dinamici može uklapati sa Ajnštajnovim predviđanjima - rekao je Žermen Tobar, koji je vodio istraživanje.

Za svoje proračune, naučnici su koristili pandemiju koronavirusa kao model za utvrđivanje da li bi dve teorije mogle da postoje istovremeno.

Dakle, ako putnik kroz vreme uspe da spreči širenje virusa, to bi eliminisalo njegovu početnu motivaciju za putovanje u prošlost.

- U primeru nultog zaraženog, možda biste pokušali da to sprečite, ali time biste se vi zarazili i postali nulti pacijent, ili bi to bio neko drugi - rekao je Tobar.

- Bez obzira na to šta ste uradili, "glavni" događaji samo bi se kalibrirali oko vas. To bi značilo da će se, bez obzira na vaše postupke, pandemija desiti, dajući vašem mlađem "ja" motivaciju da se vrati i zaustavi virus. Događaji će se uvek prilagoditi kako bi se izbegla bilo kakva nedoslednost - rekao je Tobar.

Kako je dodao, otkriveni "opseg matematičkih procesa" znači da je putovanje kroz vreme logično moguće u našem univerzumu bez ikakvog paradoksa, prenosi Independent.

Glavni istraživač na projektu, Fabio Kosta, izjavio je kako je "matematika tačna, a rezultati naučna fantastika".

Pročitajte i:

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd