fbpx
Skip to main content
hakeri

PRONAĐENO NOVO ORUŽJE PROTIV HAKERA: Ključ je u starijim radnicima!

Foto: Shutterstock
Prema navodima lista, nakon napada, kase u lancu supermarketa bile su neupotrebljive, zbog čega kompanija nije mogla da učini ništa drugo nego da zatvori oko 500 svojih prodavnica

Hakerski napadi zbog kojih su prošle sedmice oboreni sistemi jednog od najvećih lanaca supermarketa u Švedskoj "Kup" pokazali su koliko su podložne prekidima u radu privrede razvijenih zemalja, piše britanski dnevnik "Fajnenšel tajms".

KUMOVI UBILI DETE (4) I BACILI U BUNAR BLIZU KUĆE: Devojčicu zlostavljali i mučili pa pokušali to da prikriju

KUMOVI UBILI DETE (4) I BACILI U BUNAR BLIZU KUĆE: Devojčicu zlostavljali i mučili pa pokušali to da prikriju

NAPAD NOŽEM NA AERODROMU U DIZELDORFU: Napadač u bekstvu!

NAPAD NOŽEM NA AERODROMU U DIZELDORFU: Napadač u bekstvu!

JEZIVO! Sedmomesečna beba dobila stravične opekotine zbog fena za kosu: Devojčicu hitno operisali

JEZIVO! Sedmomesečna beba dobila stravične opekotine zbog fena za kosu: Devojčicu hitno operisali

Prema navodima lista, nakon napada, kase u lancu supermarketa bile su neupotrebljive, zbog čega kompanija nije mogla da učini ništa drugo nego da zatvori oko 500 svojih prodavnica.

Ovakvi prekidi u poslovanju sve su češći, a u maju je zbog sličnog hakerskog upada bio ugrožen rad naftovoda "Kolonijal", koji prenosi 45 odsto nafte za istočnu obalu SAD.

Tokom saslušanja u Senatu, direktor Džozef Blaunt rekao je da je većina ljudi koja je ranije radila na naftovodu i ručno rešavala probleme "penzionisana ili umrla", ali da su srećom zadržali neke od pripadnika starije generacije.

Haker
Haker
Foto: Shutterstock

Radnici stariji od 50 godina često su ignorisani u korist mlađih koji se bolje snalaze sa novijom tehnologijom, ali nakon hakerskih upada ta pristrasnost se pokazala pogrešnom.

- Stariji radnici su većinom svoje radne karijere počinjali pre dolaska kompjuterskih sistema. Priznanjem njihove potcenjene ekspertize u manuelnom radu privrede bi se na bolji način suočavale sa hakerskim upadima i prirodnim katastrofama poput potresa, toplotnih udara ili poplava - piše Blic.

Vrednost starijih radnika sa višestrukim operativnim znanjem pokazala se korisnom pre nekoliko godina na primeru norveške kompanije "Norsk hidro", koja je poput "Kolonijala" bila suočena sa ucenama od hakera, ali umesto da prekinu rad, grupa starijih operativaca prešla je na manuelne komande, čime su firmu izvukli od pretnje.

Usled sve češćih hakerskih upada brojne kompanije će morati da uvide vrednost uvođenja opcije prelaska na manuelne komande i samim tim očuvanje radnih mesta starijih radnika u brojnim sektorima poput proizvodnje, saobraćaja, zdravstvene zaštite, finansija i sličnog.

List zaključuje da je zadatak kompanija da osiguraju da vrednost ovih radnika bude priznata i da svoje znanje mogu preneti na nove generacije.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd