scattered clouds
10°C
19.04.2024.
Beograd
eur
117.1484
usd
109.6792
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

SNAŽNE EKSPLOZIJE U UKRAJINI: Poginula dva civila u granatiranju LNR! Zapad uveo sankcije Rusiji (FOTO/VIDEO)

22.02.2022. 07:34 00:55
Piše:
Srbija Danas
Ukrajina
Ukrajina / Izvor: Foto: Shutterstock
Tenzije ne prestaju da rastu.

Eskalacija situacije u Donbasu počela je 17. februara. Ukrajinska vojska je počela intenzivno da granatira pozicije Donjecke i Luganske narodne republike. Objavljena je evakuacija stanovništva na teritoriju Rusije i proglašena opšta mobilizacija. Na molbu lidera DNR i LNR predsednik Rusije Vladimir Putin proglasio je nezavisnost republika.

UGLED KAKAV SRBIJA ZASLUŽUJE, uživamo benefite i poštovanje svetskih lidera (FOTO/VIDEO)

UGLED KAKAV SRBIJA ZASLUŽUJE, uživamo benefite i poštovanje svetskih lidera (FOTO/VIDEO)

TRAMP ZA SVE KRIVI BAJDENA! Brutalno o krizi u Ukrajini: Ovo se ne bi dogodilo u vreme moje administracije

TRAMP ZA SVE KRIVI BAJDENA! Brutalno o krizi u Ukrajini: Ovo se ne bi dogodilo u vreme moje administracije

Evropska unija večeras usvojila PAKET SANKCIJA protiv Rusije!

Evropska unija večeras usvojila PAKET SANKCIJA protiv Rusije!

00:36
Ruske elitne jedinice primećene u Belorusiji

Rusija je rasporedila trupe Rosgarde, ili ruske Nacionalne garde, u blizini granice Ukrajine sa Belorusijom, koje bi mogle da postanu okupacione snage usmerene na Kijev, zbog sve većeg straha da Moskva namerava da pokrene invaziju na Ukrajinu u punom obimu.

Više o tome možete pročitati OVDE

00:13
Eksplozija je upozorenje novinarima

Eksploziju na teritoriji državne televizije Donjecka je, kako navode vlasti DNR, izazvala je improvizovana eksplozivna naprava.

- Eksplozivna naprava, koja je po mom mišljenju bila improvizovana, podmetnuta je kao upozorenje novinarima. Dinamita nije bilo malo, na mestu eksplozije ostala je rupa - rekao je on.

 On je takođe rekao i da je u zgradi televizije u tom trenutku bio i direktor državne televizije Donjecka.

00:00
Snažna eksplozija u Donjecku

 U Donjecku se čula snažna eksplozija, a kako javlja Donjecka novinska agencija, meta je bila teritorija televizijskog centra.

Nije poznato šta je izazvalo eksploziju. Mediji navode, pozivajući se na neimenovane izvore, da u eksploziji nije bilo žrtava.

- Prema preliminarnim informacijama, eksplozija se dogodila na teritoriji televizijskog centra. Žrtva nije bilo. Uzrok eksplozije se utvrđuje - rekao je izvor.  

23:49
Blinken otkazao sastanak sa Lavrovom

Američki državni sekretar Entoni Blinken saopštio je večeras da je otkazao susret sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom, zakazan za četvrtak.

Više o tome možete pročitati OVDE

22:54
Poginula dva civila

Dva civila poginula su u granatiranju LNR od stane ukrajinskih snaga bezbednosti, saopštilo je predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre. 

22:45
Ukrajinske snage granatirale su selo Kominternovo

Ukrajinske snage granatirale su selo Kominternovo u DNR iz oružja kalibra 120 mm koje je zabranjeno Minskim sporazumima, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre. 

22:12
Zelenski objavio poziv za rezerviste

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je trenutno nema potrebe za opštom mobilizacijom.

Potrebno je kompletirati vojsku, pa se objavljuje poziv za rezerviste.

22:05
Bajden: Ko je za ime boga Putin?

Predsednik SAD Džozef Bajden postavio je večeras pitanje, ko je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu dao za pravo da proglašava teritorije na tuđoj zemlji nezavisnim, nakon što je Rusija priznala dve samoproglašene republike u regionu Donbasa na istoku Ukrajine.

- Ko je, za ime boga, Putin da ima pravo da proglašava nove, takozvane zemlje na teritoriji koja pripada njegovim susedima, Ukrajini - naveo je Bajden, a preneo Bi-Bi-Si.

Bajden je osudio Putinovo, kako je nazvao, "bizarno" proglašavanje dve separatističke republike na istoku Ukrajine, dodajući da je jasno da je reč o kršenju međunarodnog zakona.

21:34
Bajden odobrio premeštanje trupa i opreme u baltičke zemlje

Američki predsednik Džozef Bajden saopštio je večeras da je odobrio dodatno premeštanje trupa i vojne opreme u Evropi, kako bi ojačao baltičke saveznike, nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin naredio slanje vojske u dve samoproglašene republike na istoku Ukraijne koje je priznao u ponedeljak.

- Nakon što je Rusija priznala da neće da povuče vojsku iz Belorusije, odobrio sam dodatno premeštanje američkih trupa i opreme koji su već stacionirani u Evropi, kako bismo ojačali naše baltičke saveznike, Estoniju Letoniju i Litvaniju - rekao je Bajden, prenosi CNN.

Dodao je da želi da razjasni da su u pitanju "potpuno devanzivni koraci".

Džo Bajden
Džo Bajden / Izvor: Profimedia

20:59
Fon der Lajen: EU i dalje previše zavisna od ruskog gasa

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je večeras na Tviteru da je EU i dalje previše zavisna od ruskog gasa.

Međutim, ona je podržala odluku Berlina da se do daljnjeg suspenduje proces sertifikacije gasovoda Severni tok 2 zbog odluke predsednika Rusije Vladimira Putina da prizna dve samoproglašene republike na istoku Ukrajine.

- Nemačka je u pravu po pitanju Severnog toka 2. Gasovod mora da bude tema po pitanju energetskog snabdevanja cele Evrope. I dalje smo previše zavisni od ruskog gasa. Moramo strateški da diverzifikujemo naše dobavljače i masovno ulažemo u obnovljive izvore energije istakla je ona na Tviteru.

20:28
Bajden: SAD od srede uvode sankcije protiv ruske elite

- SAD nemaju nikakvu želju da se sukobljavaju s Rusijom, ali žele da prenesu poruku da će štititi svaki pedalj teritorije NATO-a - izjavio je američki predsednik Džozef Bajden.

- Danas uvodimo prvu tranšu sankcija Rusiji, a u slučaju eskalacije krize u Ukrajini, uslediće nove mere - izjavio je američki predsednik Džozef Bajden.

SAD nemaju nikakvu želju da se sukobljavaju s Rusijom, ali žele da prenesu poruku da će štititi svaki pedalj teritorije NATO-a, poručio je on.

Kako je naveo, američke snage iz Evrope će se preusmeriti u baltičke zemlje.

Bajden je istakao da ništa u Putinovim izjavama ne svedoči o interesu da vodi dijalog o evropskoj bezbednosti. Bez obzira na mere koje su usvojene protiv Rusije, nadam se da i dalje postoji mogućnost za diplomatiju, istakao je američki lider.

20:21
Vožnja u čast priznanja LRN i DNR

Večeras je u Rusiji organizovana vožnja kolone vozila u čast priznanja nezavisnosti DNR i LNR.

Više od sto automobila sa zastavama Rusije i sada priznatih republika krenulo je iz Vorobjovih gorah, južno od Moskve.

20:18
Članice G7 osudile priznanje DNR i LNR

Ministri spoljnih poslova G7 oštro su osudili rusko priznanje DNR i LNR, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Nemačke objavljenom nakon telefonskog razgovora ministara.

- Ministarka spoljnih poslova (Nemačke) Analena Berbok razgovarala je telefonom sa ministrima spoljnih poslova G7: Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država i visokim predstavnikom Evropske unije. Tokom razgovora Ministri su oštro osudili priznanje oblasti koje ne kontroliše (Ukrajina) u Donjecku i Lugansku od strane Rusije i odluku o slanju ruskih trupa u ove oblasti - navodi se u saopštenju.

U svetlu ovih dešavanja, ministri spoljnih poslova G7, na osnovu sastanka u Minhenu 19. februara, "pripremili su naredne korake, uključujući proširenje restriktivnih mera kao odgovor na oštre mere Rusije" i dogovorili se da nastave "blisku koordinaciju", saopštilo je nemačko Ministarstvo.

Ministri su "ponovo potvrdili svoju nepokolebljivu podršku i posvećenost suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine" u okviru njenih međunarodno priznatih granica i izrazili solidarnost sa "slobodno izabranom" vladom i narodom Ukrajine.

20:06
U DNR raste broj dobrovoljaca

U Narodnoj miliciji napominju da mnogi dolaze na sabirne punktove ne čekajući poziv za mobilizaciju.

19:59
Zelenski ne razmišlja o ratnom stanju

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski nije razgovarao o proglašenju ratnog stanja s liderima političkih partija, ali je bilo reči o uvođenju vanrednog stanja, rekao je poslanik u Vrhovnoj radi Jurij Bojko.

- O ovom pitanju nije razgovarano. Razgovarano je o vanrednom stanju u nekim oblastima, ali ne i o ratnom stanju - rekao je poslanik novinarima posle sastanka.

19:31
"U Evropi više nema pravila za stabilnost i bezbednost"

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan rekao je da u Evropi više nema pravila za stabilnost i bezbednost i da ih je potrebno ponovo uspostaviti.

- Sadašnja realnost je da više nema pravila kada je reč o stabilnosti i bezbednosti u Evropi. Instrumenti, pravni akti koji bi mogli da održe bezbednost su zastareli. Neki zato što su mnogi iz njih izašli, drugi zato što je njihovo vreme prošlo - rekao je Le Drijan na konferenciji za novinare sa diplomatom EU Žozepom Boreljom posle vanrednog sastanka ministara spoljnih poslova EU o situaciji u Ukrajini.

Prema njegovim rečima, neophodno je vratiti ova pravila – kako o protivraketnoj odbrani, tako i o transparentnosti manevara i vežbi.

- Imamo na čemu da radimo - zaključio je ministar.

19:29
UN: Mi smatramo da Minski sporazumi postoje

UN smatraju da Minski sporazumi i dalje postoje i da su put ka deeskalaciji u Ukrajini, izjavio je na brifingu portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik, komentarišući reči ruskog predsednika Vladimira Putina.

- Prema našem mišljenju, postoje diplomatski okviri koji postoje, koji ostaju i treba ih iskoristiti kao put ka deeskalaciji - rekao je Dižarik upitan da prokomentariše reči ruskog lidera da Minski sporazumi više ne postoje.

19:26
Kijev: Ukrajina će delovati demokratijom, ali je spremna da se bori

Ukrajina se oslanja na diplomatiju i ne podleže "provokacijama" Rusije, ali će se, ako ne bude imala izbora, boriti, izjavio je šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba na sastanku s američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom.

- Delujući metodama diplomatije s velikom suzdržanošću, nećemo podlegati provokacijama Rusije. Tu zamku ćemo izbegavati. Ipak, ako ne preostane drugi izbor, borićemo se, jer je to naša zemlja, naš narod - rekao je Kuleba.
 

19:25
Pentagon: I dalje postoji nčin da se izbegne "tragični rat"

Mogućnost da se izbegne "tragični rat" u kontekstu ukrajinske krize ostaje, iako je time što je Rusija priznala LNR i DNR narušeno međunarodno pravo, izjavio je šef Pentagona Lojd Ostin.

- Gospodin Putin i dalje može da izbegne tragični rat velikih razmera - rekao je Ostin na sastanku sa šefom ukrajinske diplomatije Dmitrijem Kulebom.

Oružje
Oružje / Izvor: Profimedia

On je pozvao da se kriza reši diplomatskim putem, ocenivši jučerašnji nastup ruskog predsednika kao "pretnju ratom".

Prema Ostinovim rečima, SAD ostaju nepokolebljive u podršci Ukrajini, njenoj teritorijalnoj celovitosti i suverenitetu.

18:49
EU usvojila paket sankcija, Putin nije na spisku

Ministri inostranih poslova Evropske unije su na vanrednom zasedanju usvojili odluku da u paket sankcija protiv Rusije uključe mere protiv pojedinih banaka, rekao je šef evropske diplomatije Žozef Borelj nakon sednice.

- Ministri su u paket sankcija uključili "banke koje finansiraju one koji donose odluke u Rusiji, kao i druge operacije na teritorijama DNR i LNR" - rekao je Borelj.

Šef evropske diplomatije istakao je da predsednik Rusije Vladimir Putin nije na spisku sankcija Evropske unije.

18:47
Pokušan atentat na bišveg ministra odbrane DNR

Ministarstvo za državnu bezbednost DNR je saopštilo da je pokušan atentat na bivšeg ministra odbrane republike Vladimira Kononova.

U saopštenju je navedeno da je u eksploziji stradao civil koji je krenuo na sastanak s bivšim zvaničnikom.

18:46
Rusija uskoro evakuiše osoblje ambasade iz Ukrajine

Rusija će uskoro evakuisati osoblje ambasade iz Ukrajine, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ruske diplomate u Ukrajini dobijale su pretnje fizičkim nasiljem, na koje Kijev nije reagovao, dodaje se u saopštenju Ministarstva.

18:39
Evropa se plaši posledica ukrajinske krize

Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka kažu da se spremaju za mogućnost da budu preplavljene izbeglicama iz Ukrajine. Neki procjenjuju da bi u najgorem slučaju čak pet miliona ljudi moglo pobeći iz zemlje, ističe Al Džazira

Nakon što je predsednik Vladimir Putin, u značajnom otklonu od dugoročne politike Rusije, u ponedeljak priznao samoproglašene "narodne republike Donjeck i Lugansk", mogućnost ukrajinskog izbegličkog talasa je znatno porasla.

Agencija UN za izbeglice saopštila je u utorak da još nije videla znake da više ljudi žuri da pobegne iz Ukrajine, ali da je situacija "veoma nestabilna" i spremna da zaštiti izbeglice.

Za mnoge, srednja Evropa nije samo očigledna ruta, već i prirodna destinacija. U regionu već žive milioni Ukrajinaca, koji su poslednjih godina privukli tržišta rada u zemlje koje su geografski i kulturno bliske njihovoj domovini.

Poljska je saopštila da planira da spase do milion izbeglica.

Evakuacija
Evakuacija / Izvor: Profimedia

Mađarski premijer Viktor Orban, desničarski populista blizak Putinu, upozorio je da bi stotine hiljada ljudi moglo da pobegne preko granice njegove zemlje.

Slovački ministar odbrane Jaro Nad rekao je: "Spremamo se za mogućnost da veliki broj izbeglica dođe iz Ukrajine na našu teritoriju."

Spremnost da se prihvate izbeglice iz ovih zemalja sada je daleko veća nego u vreme migrantske krize. Zamenik ministra unutrašnjih poslova Poljske sugeriše da bi Ukrajinci koje su Putinove snage oterale na zapad bili "prave izbeglice".

- Ukrajinci mogu da uđu u EU i Poljsku bez vize, tako da nećemo videti gomile koje guraju granične ograde - kaže dr Jacek Kuharčik, direktor Instituta za javne poslove u Varšavi.

- Oni će verovatno ući i bez traženja statusa izbeglice - dodao je. 

To je nedostatak drame koji objašnjava dobrodošlicu, kažu analitičari. Od pridošlica se očekuje da pomoć ne traže od države, već od sunarodnika. Procenjuje se da u regionu već živi više od dva miliona Ukrajinaca, a mnogi primećuju da je njihova integracija protekla glatko.

18:35
LNR: Ruska pomoć nam je pomogla da preživimo

Luganska Narodna Republika bila je na ivici humanitarne katastrofe i uspela je da preživi uz pomoć Rusije, izjavio je danas lider ove samoproglašene republike Leonid Pasečnik.

- U stvari, bili smo na ivici humanitarne katastrofe i ruska pomoć nam je pomogla da ostanemo čvrsti i da preživimo - poručio je on, prenosi agencija TAS S.

Pasečnik je rekao da je uveren da će ruskim priznanjem republika u Donbasu biti vraćen mir i spokoj u taj region.

Vladimir Putin i Sergej Šojgu, Dan mornarice, Rusija
Vladimir Putin i Sergej Šojgu, Dan mornarice, Rusija / Izvor: Profimedia

S druge strane, lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin rekao je danas u intervjuu za TV kanal "Rosija-24" da se ta samoproglašena republika oslanja na svoje snage, ali da ne isključuje mogućnost da zatraži pomoć od Rusije.

- Pre svega, oslanjamo se na sebe, na sopstvene snage. Zato smo pokrenuli kampanju mobilizacije. Dalje ćemo videti kako će se situacija razvijati. Naravno, ne isključujemo da ćemo u jednom trenutku zatražiti pomoć od Rusije, ali pod sasvim određenim uslovima, predviđenim sporazumom o saradnji izmedu Rusije, DNR i LNR - rekao je Pušilin.

18:21
Ukrajinska vojska vodi neku svoju igru

- Rat u Donbasu se nastavlja, nije prestao - izjavio je portparol Narodne milicije DNR Eduard Basurin.

- Rat se kod nas ne prekida... Od poslednjeg napada je ispaljeno više od 4.000 raznih projektila. Izračunali smo da je to masa od oko osam tona... Zbog toga se rat nastavlja, nije nestao. I dalje sa zebnjom čekamo reakciju ukrajinske vojske, jer je to napad raketama "grad". Koliko razumem, vojska se više ne potčinjava političarima nego vodi neku svoju igru - rekao je Basurin za televizijski kanal "Rusija 1".

18:05
Putin: Rusija će vojno pomoći Donjecku i Lugansku

Prema rečima ruskog predsednika Vladimira Putina, ako bude potrebno, Rusija će ispuniti svoje obaveze pružanja vojne pomoći Donjeckoj i Luganskoj republici.

- Mi smo juče potpisali sporazume i u tim sporazumima i sa Donjeckom Narodnom Republikom i sa Luganskom Narodnom Republikom postoje odgovarajuće tačke koje govore da ćemo tim republikama pružiti odgovarajuću, uključujući i vojnu pomoć. Pošto tamo postoji sukob ovom odlukom jasno stavljamo do znanja da, ako bude potrebno, nameravamo da ispunimo svoje obaveze - zaključio je Putin.

17:47
Građani Luganska i danas slave

Građani Luganske Narodne Republike drugi dan slave rusko priznanje nezavisnosti LNR.

Prve proslave su počele sinoć kada je ruski predsednik Vladimir Putin objavio odluku u direktnom obraćanju a stanovnici Donjecke Narodne Republike uz vatromet i himnu Rusije pozdravili su odluku Moskve o priznanju.

17:38
Bajden se obraća večeras

Američki predsednik Džo Bajden bi trebalo da se obrati večeras.

17:32
Sporazum iz Minska više ne postoji

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da SPorazum iz Minska više ne postoji.

17:26
Američke snage napustile Ukrajinu

Američke snage za specijalne namene napustile su Ukrajinu, saopštila je novinarka Si-En-Ena Nataša Bertrand pozivajući se na izvore i predstavnika evropske komande SAD.

- Specijalne snage SAD napustile su Ukrajinu... Njihova poslednja misija bila je da sinoć prate osoblje američke ambasade u Poljsku - navodi se u saopštenju objavljenom na Tviteru.

17:24
Ukrajina na Donbas ispaljuje do 2.000 projektila dnevno

- Ukrajina suštinski već vodi borbena dejstva, deluje grubo i nezakonito, koristeći naoružanje koje je zabranjeno Minskim sporazumima - izavio je zamenik ministra odbrane Rusije Nikolaj Pankov.

 - U suštini, Kijev već vodi borbena dejstva, grubo i nezakonito. Artiljerijski napadi rastu iz dana i dan. Deluju u svim pravcima, dostižući količinu i do 2.000 projektila dnevno. Među njima je i teško naoružanje koje je zabranjeno Minskim sporazumima - rekao je Pankov na sednici Saveta Federacije.

17:21
Savet Federacije odobrio upotrebu Oružanih snaga Rusije u inostranstvu

Savet Federacije dao je saglasnost predsedniku Rusije o upotrebi oružanih snaga Rusije van zemlje u vezi sa situacijom u Donbasu.

Odgovarajuća rezolucija jednoglasno je usvojena na vanrednoj sednici Gornjeg doma parlamenta. Za odluku su glasala 153 senatora.

Prethodno je predsedavajuća Saveta Federacije Valentina Matvijenko saopštila da je gornji dom parlamenta primio predlog predsednika o upotrebi Oružanih snaga u inostranstvu.

Vojnici
Vojnici / Izvor: Profimedia/ilustracija

- U skladu sa delom 3 člana 51 pravilnika Saveta Federacije, dodatno stavljam na dnevni red sednice Saveta Federacije razmatranje ovog predloga - rekla je ona.

Matvijenkova je navela da su upotrebu Oružanih snaga Rusije u inostranstvu razmatrali nadležni odbori za ustavnu izgradnju, odbranu, međunarodne poslove i Savet federacije, a pitanje će se razmatrati javno.

Državna duma i Savet Federacije u utorak su jednoglasno ratifikovali ove sporazume. Istovremeno su unete izmene prema kojima zakoni stupaju na snagu od trenutka zvaničnog objavljivanja. Sami sporazumi će stupiti na snagu „danom razmene ratifikacionih povelja“.

17:18
Putin zatražio dozvolu za slanje vojske van granica Rusije

Putin je zatražio od parlamentaraca dozvolu za upotrebu vojne sile van Rusije, što bi moglo otvoriti put za širi napad na Ukrajinu, prenosi AP.

Ruski predsednik je zatražio od gornjeg doma parlamenta dozvolu za korišćenje ruskih oružanih snaga u inostranstvu nakon što je zvanično priznao dva istočnoukrajinska regiona, rekao je predsednik veća.

Obraćajući se veću tokom dela večernje sednice koja je emitovana na veb stranici veća, jedan od zamenika ruskog ministra odbrane rekao je da Rusija nije ostala bez izbora i zatražio je da odobri raspoređivanje u inostranstvu.

17:05
Lukašenko najavio kupovinu oružja od Rusije

Belorusija planira da kupi vojne helikoptere, mlazne avione i protivvazdušne raketne sisteme od Rusije u narednim godinama.

To je, kako je prenela danas državna novinska agencija Belta, izjavio predsednik Aleksandar Lukašenko.

U tekstu se navodi da je Lukašenko rekao da Belorusija želi da intenzivira svoju vojnu saradnju sa Rusijom kako bi poboljšala svoje odbrambene sposobnosti u vreme rastućih tenzija u Evropi, a nakon što je Moskva priznala nezavisnost dva samoproglašena regiona u istočnoj Ukrajini, preneo je Rojters.

16:45
London potpisao prvi paket sancija Rusiji

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras potpisala je prvi paket sankcija Rusiji u vezi sa priznavanjem nezavisnosti LNR i DNR.

- Danas sam potpisala prvi talas sankcija protiv oligarha i banaka bliskih Kremlju. Nastavićemo da koristimo sankcije ako Rusija odbija deeskalaciju - napisala je Trasova na Tviteru, priloživši fotografiju na kojoj se vidi kako potpisuje dokument.

16:32
Orban: Mađarska podržava suverenitet Ukrajine

- Mađarska podržava suverenitet Ukrajine i deli zajedničke napore EU za postizanje mira - izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

- Podržavamo suverenitet Ukrajine - rekao sam ovo ukrajinskom predsedniku. Naša zemlja deli zajedničke napore EU u ime mira - napisao je Orban na Fejsbuku.

16:26
Kijev: Vreme je da se Ukrajini odobri članstvo u EU

Došlo je vreme da se Ukrajini odobri članstvo u EU, izjavio je u ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba.

- Pozvao sam EU da odmah ostavi po strani sva oklevanja, svaku suzdržanost, sav skepticizam koji postoji u nekim evropskim prestonicama, i da Ukrajini garantuje članstvo u EU. Došlo je to vreme. U svetlu onoga što se sada dešava, apsolutno je jasno da je najbolja strateška odluka koju Evropa sada može da donese – da bukvalno prihvati Ukrajinu uz sebe - rekao je Kuleba na brifingu.

16:26
London: "Rusija da odmah povuče trupe"

Britanski Forin ofis uručio je protestnu notu ruskom ambasadoru u Velikoj Britaniji Andreju Kelinu zbog navodnog "kršenja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine".

- Pozvali smo danas ambasadora da istaknemo da takva dejstva krše međunarodno pravo. Velika Britanija ponavlja da je njena posvećenost suverenitetu, teritorijalnom integritetu i nezavisnosti Ukrajine nepokolebljiva i insistira da Rusija mora odmah da povuče svoje trupe - navodi se u saopštenju.

London
London / Izvor: Profimedia

U britanskom Ministarstvu su upozorili da Rusiju očekuju nove sankcije ako ne povuče svoje trupe, koje su navodno raspoređene na teritoriji Donjecke i Luganske Narodne Republike i počnu striktno da poštuju međunarodne obaveze.

- Jasno smo stavili do znanja ruskom ambasadoru da će Rusija platiti cenu za svoje postupke daljim sankcijama ako ne povuče svoje trupe - istakli su u Forin ofisu.

16:22
Peskov: Biće dodatnih poteškoća ako dođe do prekida diplomatskih odnosa

- Eventualni prekid diplomatskih odnosa Rusije i Ukrajine na inicijativu Kijeva rezultiraće dodatnim poteškoćama u regulisanju odnosa dveju zemalja, a oni će jednom morati da se reše - izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

16:16
Kijev zainteresovan za mir

Kijev je zainteresovan za mir i radiće na tome, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Ukrajine.

16:11
Zaharova: Kijev učinnio sve za pogoršanje odnosa sa Moskvom

Kijev je učinio sve da pogorša odnose sa Moskvom, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova komentarišući reči ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog o mogućnosti prekida diplomatskih odnosa.

Marija Zaharova
Marija Zaharova / Izvor: Profimedia

- Oni to nisu odlučili danas niti za sat vremena, to je sistematski rad koji je kijevski režim sprovodio svih ovih godina... ove izjave koje su date, takva politika koja je vođena, sve je to imalo za cilj uništavanje temelja bilateralnih odnosa - rekla je Zaharova za radio "Dožd" (koji Rusija smatra stranim medijskim agentom).

15:57
Vašington: Ovo je početak invazije na Ukrajinu

Američka administracija poslednje poteze Rusije prema Ukrajini posmatra kao "početak ruske invazije", saopšti je zamenik savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džonatan Fajner.

- Smatramo da je to početak invazije, nove invazije Rusije na Ukrajinu. Već ste bili svedoci našeg početnog odgovora koji će, kako smo rekli, biti brz i žestok - rekao je Fajner za televizijski kanal Si-En-En, dan pošto je Rusija objavila da priznaje nezavisnost DNR i LNR.

Situacija u Donbasu se poslednjih dana zaoštrila, DNR i LNR su saopštile da je bilo mnoštvo napada ukrajinske vojske.

Evakuacija
Evakuacija / Izvor: Reuters

Rukovodstvo DNR i LNR je saopštilo da privremeno evakuiše građane u Rostovsku oblast zbog opasnosti od invazije Ukrajine. Evakuisani su, pre svega, žene, deca i stariji ljudi.

Lider DNR Denis Pušilin je izjavio da će ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u najskorije vreme narediti vojsci da napadne Donbas i da će realizovati plan invazije na DNR i LNR.

U subotu, 19. februara, lideri DPR i LNR potpisali su ukaze o opštoj mobilizaciji, a zatim su se obratili Rusiji sa zahtevom da prizna nezavisnost republika.

15:35
Evropa će plaćati gas 2.000 evra

Ruski predsednik Vladimir Putin je zajedno sa zamenikom predsednika Saveta bezbednosti svoje zemlje Dmitrijem Medvedevim poslao moćnu poruku čitavom svetu nakon što je Nemačka danas prva odgovorila Moskvi na odluku šefa Kremlja da prizna nezavisnost istočnoukrajinske oblasti Donbas, poručivši kako se projekat Severni tok 2 neće realizovati. 

Medvedev je predvideo, navodi Sputnjik, da će u Evropi gas zbog prekida stavljanja u rad pomenutog gasovoda, koštati 2.000 evra.

- Nemački kancelar Olaf Šolc zatražio je da se obustavi sertifikacija gasovoda Severni tok 2. Dobro došli u novi svet u kome će Evropljani plaćati 2.000 evra za hiljadu kubnih metara gasa! - napisao je Medvedev na Tviteru.

15:19
Početak invazije na Ukrajinu?

Bela kuća poslednje korake Rusije prema Ukrajini posmatra kao "početak ruske invazije", saopštio je predstavnik Bele kuće.

15:18
Lukašenko i Putin neće dozvoliti da situacija postane uzavrela

Ministar odbrane Belorusije Viktor Hrenjin izjavio je da predsednici Belorusije i Rusije, Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin, neće dopustiti da situacija u regionu pređe u uzavrelu fazu.

- Vidite šta se događa u informacionom prostoru, ali ja sam uveren i ubeđen da naši predsednici, koji su danas, verujem, najjači u svetskoj politici, Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin, neće dozvoliti da skliznemo u uzavrelu fazu. Biće sve mirno i diplomatski, sve će doći na svoje mesto. I mislim da će se to dogoditi veoma brzo. U najskorije vreme - rekao je ministar. 

Hrenjin je, takođe, rekao da "oružane snage Belorusije danas nisu instrument raspirivanja i vođenja rata".

Lukašenko
Lukašenko / Izvor: Profimedia

- Oružane snage Republike Belorusije su instrument za sprečavanje rata - rekao je Hrenjin.

15:08
Sankcije iz Britanije

Velika Britanija uvešće sankcije članovima Državne dume i Saveta Federacije koji su glasali za priznanje DNR i LNR.

15:06
Nestašica vode u Donbasu

Međunarodni komitet Crvenog krsta saopštio je da postoji nestašica vode u Donbasu.

- Preuzimamo mere kao odgovor na akutnu nestašicu vode u Donjecku, nastale zbog aktivnih borbenih dejstava, koje su dovele do izbacivanja iz funkcije nekoliko vodovodnih stanica i cevovoda... Pozivamo sve strane da štite kritičnu infrastrukturu - navodi se u saopštenju organizacije.

15:00
Odjekuju eksplozije u Donjecku

U centru Donjecka čule su se eksplozije, javlja dopisnik agencije iz Rusije. 

14:52
Mađarska će prerasporediti trupe na istok zemlje usred situacije sa Ukrajinom

Ministarstvo odbrane zemlje kaže da se treba pripremiti za tokove izbeglica. 

Mađarska će rasporediti više trupa u istočnom delu zemlje zbog situacije u Ukrajini, izjavio je u utorak ministar odbrane Tibor Benko, dodajući da postoji potreba da se pripremimo za izbegličku krizu.

- Zadatak Oružanih snaga Mađarske je dvostruk: jedan je da obezbeđuje i pomaže u rešavanju humanitarnih problema, a drugi je da obezbedi granicu sa Mađarskom i obezbedi da nijedna oružana grupa ne može da uđe u Mađarsku. U tom cilju sam naredio razmeštanje dovoljnog broja dobro opremljenih oružanih snaga u istočnom delu Mađarske. Drugim rečima, granicu je potrebno ojačati - rekao je Benko.

14:40
Vašington pozdravlja odluku Berlina

Sjedinjene Države su u bliskom kontaktu sa Nemačkom u vezi sa gasovodom Severni tok 2 i pozdravljaju njihovu odluku da obustave sertifikaciju projekta nakon što je Rusija priznala samoproglašene republike Donbasa kao nezavisne, izjavila je u utorak portparolka Bele kuće Džen Psaki.

- Predsednik SAD] je jasno stavio do znanja da ćemo, ako Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu, delovati sa Nemačkom kako bismo osigurali da Severni tok 2 ne krene napred. Preko noći smo bili u bliskim konsultacijama sa Nemačkom i pozdravljamo njihovu najavu - rekla je Psaki u saopštenju. "Danas ćemo pratiti sopstvene mere."

14:35
Ukrajina raspoređuje jedinice protivvazdušne odbrane u blizini aerodroma u Kijevu, Harkovu i Čerkasu

Oružane snage Ukrajine rasporedile su jedinice protivvazdušne odbrane u blizini međunarodnih aerodroma Kijev, Harkov i Čerkasi, rekao je u utorak portparol snaga Donjecke Narodne Republike (DNR) Eduard Basurin.

- Naši obaveštajci su zabeležili kretanje kolona jedinica ukrajinskih protivvazdušnih raketnih pukova naoružanih kompleksima S-300 i BUK-M1, koje su zauzele početne pozicije u blizini međunarodnih aerodroma gradova Kijeva, Harkova i Čerkasa. ne isključuje planiranu provokaciju protiv putničkih aviona - rekao je Basurin novinarima.

Snage DNR su takođe zabeležile kretanje tenkova i raketnih bacača BM-21 Grad od strane ukrajinskih militanata u blizini grada Mariupolja na jugu dela Donjecke oblasti koji kontroliše Kijev, dodao je on.

- Evidentirano je kretanje osam tenkova i pet BM-21 Grad sa zemlje u rejonu Hurzuf ka rejonu Mariupolja, odakle raketna artiljerija može da izvodi zadatke gađanja na teritoriji DNR - objasnio je portparol. 

14:30
Vanredni sastanak Komisije NATO-Ukrajina biće održan u utorak

Vanredni sastanak Komisije NATO-Ukrajina biće održan u utorak, navodi se u saopštenju alijanse.

NATO
NATO / Izvor: Profimedia

- U utorak, 22. februara 2022. godine, generalni sekretar NATO-a, gospodin Jens Stoltenberg, izvešće medije u štabu NATO-a, nakon vanrednog sastanka Komisije NATO-Ukrajina - navodi se u saopštenju. 

14:20
Ukrajinski parlament usvojio izjavu kojom poziva Rusiju da povuče priznanje DNR i LNR

Ukrajinski parlament, Vrhovna rada, usvojio je u utorak saopštenje u kojem poziva Rusiju da povuče priznanje Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR).

Odluku je podržalo 336 poslanika, sa potrebnim minimumom od 226 glasova. 

14:15
EU upozorava Rusiju da ne koristi sporazume sa DNR i LNR

- Upozoravamo Rusiju da ne koristi novopotpisane paktove sa samoproglašenim "republikama" kao izgovor za preduzimanje daljih vojnih koraka protiv Ukrajine. EU je spremna da brzo usvoji šire političke i ekonomske sankcije - rekao je Borel u izjava.

EU je takođe pozvala druge zemlje da "ne slede nezakonitu odluku Rusije da prizna ovu proglašenu nezavisnost". 

13:56
Rusija će obezbediti pomoć LNR i DNR

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko izjavio je u utorak da će Moskva pružiti vojnu pomoć samoproglašenim Donjeckom i Luganskom narodnim republikama u slučaju pojave pretnji, ali još nema nameru da raspoređuje trupe.

- Da ne spekulišemo. Za sada niko neće ništa da raspoređuje. Ako bude pretnje, onda ćemo svakako pružiti pomoć po sporazumu koji je ratifikovan - rekao je Rudenko novinarima, odgovarajući na pitanje o mogućoj direktnoj vojnoj sukobi ruske i ukrajinske vojske u slučaju raspoređivanja trupa u republikama.

13:50
Ukrajina po prvi put posle 2018. koristi raketne bacače

Ukrajinske trupe prvi put od 2018. koriste raketne bacače Grad u Donbasu, kaže DNR. 

13:40
UK i saveznici počinju da uvode sankcije Rusiji, kaže Boris Džonson

Britanski premijer Boris Džonson rekao je da Velika Britanija uvodi sankcije ruskim bankama i pojedincima.

- Velika Britanija danas sankcioniše sledećih pet ruskih banaka: Rossiia, IS Bank, General Bank, Promsviazbank i Crnomorska banka, a mi sankcionišemo tri veoma bogata pojedinca - rekao je Džonson u parlamentu u utorak. 

13:29
EU steže obruč oko Rusije

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je 21. februara da se priznaju DNR i LNR u Donbasu nakon neuspeha Kijeva da ispuni odredbe sporazuma iz Minska i ponovnog pokretanja neprijateljstava duž linije kontakta između ukrajinskih snaga i milicije dve republike.

Evropska unija želi da uvede sankcije ruskim bankama i ograniči pristup Rusiji evropskim finansijskim tržištima zbog priznanja Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR) od strane Moskve, navodi se u zajedničkom saopštenju predsednika Evropskog saveta i Evropske komisije.

U saopštenju se pojašnjava da samo one banke za koje EU veruje da finansiraju rusku vojsku i da će to uticati na operacije Moskve u Donjecku i Lugansku. Predsednici su takođe istakli da će posebno ruska država i vlada biti ograničeni u pristupu kapitalu i finansijskim tržištima EU ako paket sankcija bude usvojen.

- EU se pripremila i spremna je da usvoji dodatne mere u kasnijoj fazi ako bude potrebno u svetlu daljeg razvoja događaja - rekli su predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u zajedničkom saopštenju.

13:05
Gornji dom Rusije ratifikovao sporazume

Gornji dom Rusije ratifikovao je sporazume o prijateljstvu i saradnji sa DNR i LNR.

13:02
Nisu isključene provokacije prema putničkim avionima

Ukrajinska vojska je postavila sisteme PVO na aerodromima u Kijevu, Harkovu i Čerkasu, saopštio je novinarima portparol Narodne milicije DNR Eduard Basurin.

Nisu isključene provokacije prema putničkim avionima. 

13:00
Nove eksplozije u blizini Luganska

U blizini Luganska se čuju eksplozije artiljerijskih granata, kaže dopisnik Sputnjika. 

12:50
EU zabranjuje izvoz i uvoz u LNR i DNR

Izaslanici EU su se navodno složili da zabrane uvoz i izvoz u LNR i DNR. 

12:00
Zaustavljamo gasovod zbog poteza Rusije

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da projekat gasovoda Severni tok 2 ne može da se nastavi u ovim kriznim okolnostima.

On je rekao da je proces odobravanja gasovoda zaustavljen zbog situacije u Ukrajini i ruskog poteza sa priznanjem separatističkih republika Donjeck i Lugansk.

Šolc je razgovarao telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom 21. februara u sklopu napora za koje je Šolcov portparol rekao da imaju za cilj ''sprečavanje katastrofe'' u Ukrajini.

Rojters je izvestio da je Šolc osudio lanove Putina da prizna nezavisnost separatista koje podržava Rusija i koji kontrolišu delove regiona Lugansk i Donjeck u istočnoj Ukrajini.

11:50
Oglasili se iz ministarstva spoljnih poslova Rusije

- Moskva priznaje DNR i LNR unutar granica u kojima republike vrše svoja ovlašćenja - rekli su iz ministarstva spoljnih poslova.

Predsednik Rusije Vladimir Putin najavio je u ponedeljak priznanje Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike kao nezavisnih nacija i pozvao Ukrajinu da "prekine neprijateljstva" u Donbasu.

11:30
Ratifikovan sporazum

Ruska državna duma ratifikovala sporazume o prijateljstvu i saradnji sa DNR i LNR. 

11:25
"Ukrajina mora da ispuni dogovor"

Milicija LNR poziva OEBS i međunarodnu zajednicu da prisile ukrajinsku vojsku da ispuni svoje obaveze. 

11:20
Zelenski: Kijev razmatra mogućnost prekida diplomatskih odnosa sa Rusijom

Predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je udovoljio zahtevu parlamenta zemlje i dve republike Donbasa i priznao nezavisnost Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR). On je ovaj poziv uputio usred kontinuiranog granatiranja dve republike od strane kijevskih oružanih snaga.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je dobio zahtev Ministarstva spoljnih poslova da prekine diplomatske odnose sa Rusijom usred njenog priznanja nezavisnosti DNR i LNR i da razmatra ovu opciju.

- Odmah posle naše konferencije za novinare razmišljaću o ovom pitanju i ne samo o njemu, već io našim praktičnim koracima u vezi sa eskalacijom od strane Rusije - rekao je on.

Zelenski je tvrdio da je priznanjem nezavisnosti dve republike Rusija ušla u "pravnu agresiju koja stvara uporište za dalju eskalaciju" Moskve. Istovremeno, predsednik je izrazio mišljenje da neće biti "moćnog rata" protiv Ukrajine ili eskalacije Rusije, ali je obećao da će uvesti vanredno stanje ako do toga dođe. 

11:00
Slavi se priznanje LNR u Donjecku.

Ljudi u Donjecku pokazuju ruske zastave i trube u automobilima kako bi proslavili priznanje DNR. 

 

10:50
OEBS šalje više posmatrača u Ukrajinu

Austrija nudi da pošalje više posmatrača OEBS-a u Ukrajinu, kaže kancelar Nehamer.

10:48
"Preko 80.000 ljudi iz DNR i LNR prešlo granicu sa Rusijom"

Guverner Rostovske oblasti kaže da je preko 80.000 ljudi iz DNR i LNR prešlo granicu sa Rusijom. 

10:35
Oglasio se Lavrov

- Rusija garantuje bezbednost DNR i LNR - rekao je ministar spoljnih poslova Lavrov

- Svih ovih sedam godina svakodnevno skrećemo pažnju našim evropskim partnerima da Kijev nije nimalo mari za njih, i da ništa ne čini po pitanju sporazuma iz Minska, štaviše, Kijev javno izjavljuje da je neće ih poštovati - rekao je Lavrov novinarima.

Prema rečima ministra, Kijev "tera" svoje zapadne čuvare da dele ili „tiho progutaju” rusofobiju koja je postala pokretačka snaga u Ukrajini, dok je Donbasu uskraćeno pravo da pregovara sa ukrajinskim vlastima.

- U situaciji u kojoj su sporazumi iz Minska mrtvi već dugi niz godina zbog ovakvih akcija Kijeva na sabotažu obaveza i zbog povlađivanja - a možda čak i povlađivanja - Zapada takvoj poziciji kijevskog režima, jasno je da svi da su ti sporazumi već zakopani, a ne mi - rekao je ministar.

Kijev ne stavlja evropske kolege na ni peni i neće da sprovodi sporazume iz Minska, rekao je Lavrov. On je takođe ukazao na "negativnu i provokativnu ulogu Evropske unije", rekavši da je blok u više navrata dokazao da ne može biti odgovoran za svoje reči, komentarišući ulogu EU u neuspehu Kijeva da se pridržava sporazuma iz Minska o Donbasu.

10:25
Rusija priznala DNR i LNR da izbegne više žrtava zbog eskalacije situacije u Kijevu

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon o priznavanju nezavisnosti dve republike Donbasa, pozivajući se na kontinuirano granatiranje dva entiteta od strane ukrajinskih oružanih snaga i sistematski propust Kijeva da poštuje svoj deo sporazuma iz Minska. Potonji su potpisani 2015. godine za okončanje sukoba u Donbasu. 

10:20
Napad na novinare

Grupa novinara zahvaćena vatrom na Gorlovskoj magistrali, nema povređenih. 

10:05
"Ukrajina napustila sporazume"

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije: Ukrajina je de fakto napustila Minske sporazume. 

10:00
Odjekuju nove eksplozije

U centralnom Lugansku se čuje artiljerijska paljba. 

09:55
Cena nafte skočila u nebesa

Globalne cene nafte su nastavile da rastu zbog eskalacije tenzija između Rusije i Zapada oko Ukrajine, pri čemu je cena nafte tipa Brent premašila 99 dolara po barelu prvi put od septembra 2014. godine.

09:42
Džonson "London uvodi sankcije Rusiji"

Britanski premijer Džonson rekao da će London u utorak uvesti sankcije Rusiji. 

09:40
EU traži sankcije Moskvi

Najveća frakcija Evropskog parlamenta traži sankcije Moskvi kako bi se Rusija "isključila" iz evropske ekonomije.

09:30
LNR ratifikovao Ugovor sa Rusijom

Parlament LNR ratifikovao Ugovor o prijateljstvu i saradnji sa Rusijom. 

09:15
"Počela je invazija Rusije na Ukrajinu"

Britanski ministar zdravlja Javid tvrdi da je počela ruska "invazija" Ukrajine.

- Videli smo da je on Vladimir Putin priznao ove otcepljene istočne regione u Ukrajini i iz izveštaja već možemo da kažemo da je poslao tenkove i trupe. Iz toga se može zaključiti da je invazija na Ukrajinu počela - Džavid rekao je za Skaj njuz.

On je dodao da će premijer Boris Džonson dati izjavu u parlamentu u vezi sa Ukrajinom kasnije tokom dana.

09:10
Kijev priprema ofanzivu na Donbas

Kijev nastavlja sa pripremama ofanzive na Donbas, kaže lider DNR. 

08:40
Damask bi mogao da prizna LNR i DNR

Damask podržava odluku Moskve da prizna nezavisnost Luganske i Donjecke republike (LNR i DNR), izjavio je u utorak sirijski ministar spoljnih poslova Fejsal Mekdad.

- Juče je predsednik Vladimir Putin dao izjavu koja je zaista prekretnica u istoriji, a vi znate da Sirijska Arapska Republika u potpunosti podržava izjavu predsednika Putina - rekao je Mekdad Diskusionom klubu Valdaj.

Damask vidi osnovu za saradnju u svetlu ruskog priznanja DNR i LNR, rekao je ministar i dodao da bi Sirija uskoro mogla da prizna i samoproglašenu republiku.

08:35
"Rusko priznanje DNR i LNR način za rešavanje sukoba"

Odluka ruskog predsednika Vladimira Putina da prizna nezavisnost samoproglašenih narodnih republika Donjecka i Luganska (DNR, LNR) ima za cilj rešavanje sukoba u blizini ruskih granica, izjavio je za Sputnjik venecuelanski poslanik Roj Daza. U utorak.

- Odluka koju je doneo predsednik Putin odnosi se na traženje diplomatskog izlaza pre mogućeg razgovora sa američkim predsednikom, Džo Bajdenom - rekao je Daza.

Parlamentar je dalje rekao da pri oceni odluke Rusije da prizna LNR i DNR treba uzeti u obzir propagandnu kampanju protiv Rusije koju su pokrenule SAD i njihovi saveznici u NATO-u i uspostavljanje odgovarajuće linije odbrane.

- Nivo konfrontacije je dostigao kritičnu tačku jer se narušavaju "crvene linije" u konfrontaciji između NATO-a i Rusije. Ako se sukob bude rešavao diplomatskim putem, ono što bismo želeli da vidimo, situacija u Ukrajini može da se ponovi. jer ga je sada politički, vojno i diplomatski okupirao NATO - dodao je političar.

08:30
Oglasio se Borelj

Ministri spoljnih poslova EU u utorak će doneti odluku o hitnim sankcijama Rusiji, kaže Borelj.

08:25
Mobilizacija građana rođenih od 1995-2004

Šef DNR potpisao Ukaz o mobilizaciji građana rođenih 1995-2004

08:10
Misija OEBS-a potvrdila kršenje humanitarnog prava od strane ukrajinskih trupa u LNR

Situacija u Donbasu je i dalje napeta, a ukrajinske snage granatiraju teritorije DNR i LNR, što je dovelo do evakuacije ljudi u Rusiju.

08:05
Ukrajinske diverzantske grupe detonirale minsko-eksplozivnu napravu

 Ukrajinske diverzantske grupe detonirale minsko-eksplozivnu napravu na autoputu Donjeck-Horlivka, tri civila poginula, kaže DNR.

08:00
Boris Džonson danas će se oglasiti o situaciji u Ukrajini

Britanski premijer Džonson danas će dati izjavu parlamentu o Ukrajini.

07:55
Oglasio se šef parlamentarne komisije

Rusija priznaje DNR i LNR na granicama Donjecke i Luganske oblasti, kaže šef parlamentarne komisije. 

07:50
Oglasili se iz Pekinga

Peking "Situacija u Ukrajini posledica je kašnjenja u primeni Minskih sporazuma."

07:46
Bajden potpisao uredbu o sankcijama Rusiji

Nakon obraćanja ruskog predsednika Vladimira Putina u ponedeljak uveče, američki predsednik Džo Bajden oglasio se na Tviteru i objavio fotografiju na kojoj potpisuje nove sankcije za Rusiju, Donjecku narodnu republiku i Lugansku narodnu republiku.

Zabranjeni su ulaganje, trgovina i finansiranje koje bi građani SAD obavljali sa tim samoproglašenim republikama, kao i neposredan ili posredan uvoz dobara, usluga ili tehnologije iz tih područja.

-Potpisao sam izvršno naređenje kako bih zabranio Rusiji bilo kakvu priliku da profitira od očiglednog kršenja međunarodnog prava. Nastavljamo da se konsultujemo sa saveznicima i partnerima, uključujući i Ukrajinu, po pitanju sledećih koraka, napisao je on na Tviteru.

 

07:40
Leonid Pasečnik zahvalio je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu

Predsednik Luganske narodne republike Leonid Pasečnik zahvalio je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu na priznanju republika Donbasa.
On je izrazio uverenje da će LNR i Rusija zajedno "moći da ožive i uvećaju nekadašnju slavu regiona, da stanovnicima pruže stabilnost i veru u budućnost".

- Naše nade i snovi su postali stvarnost: Luganska narodna republika je priznata od najmoćnije i najveće države - Ruske Federacije naglasio je predsednik republike. 

07:30
Medvedev: NATO i SAD loše naučili lekciju

NATO i SAD nisu naučili lekciju koju im je Rusija održala priznavanjem nezavisnosti Južne Osetije i Abhazije, ocenio je zamenik predsednika Saveta za bezbednost Ruske federacije Dmitrij Medvedev. 

On je, komentarišući odluku predsednika Vladimira Putina da potpiše ukaze o priznanju samoproglašenih repuplika na istoku Ukrajine, rekao da je 2008. mora da donese tešku odluku o priznanju nezavisnosti Južne Osetije i Abhazije, prenosi RIA Novosti.

- Rusija je pomogla da se spasu životi stotina hiljada ljudi i održala lekciju NATO-u, Sjedinjenim Državama. Države, svima koji su imali agresivne namere prema ruskim građanima. Međutim, NATO to nije dobro prihvatio i nastavio je da se cinično približava granicama Rusije, šireći krug potencijalnih članica - rekao je Medvedev.

07:25
Moskva spremna za razgovor sa Vašingtonom

Moskva je i dalje spremna za razgovore sa Vašingtonom, njeno priznanje nezavisnosti Donjecke i Luganske narodne republike ne utiču na njenu spremnost za dijalog, saopštila je portparoka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova. 

07:20
Zelenski: Priznanje kršenje suvereniteta Ukrajine

Predsednik Ukrajine Vlodimir Zelenski izjavio je da Kijev rusko priznanje samoproglašenih republika u Donbasu kvalifikuje kao kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Zelenski je u video obraćanju građanima istakao da svu odgovornost za posledice u vezi sa pomenutim odlukama snosi političko rukovodstvo Rusije, prenosi RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, rusko priznanje nezavisnosti samoproglašenih republika u Donbasu znači i povlačenje iz Minskih sporazuma. Zelenski je istakao da će međunarodno priznate granice Ukrajine ostati iste.

 

Vladimir Zelenski
Vladimir Zelenski / Izvor: Profimedia

- Mi i naša država nemamo vremena za duga predavanja o istoriji, tako da neću da ulazim u prošlost. Govoriću o realnosti i budućnosti. Ukrajina je u svojim međunarodno priznatim granicama i tako će i ostati, uprkos bilo kakvim izjavama i akcijama Ruske Federacije - rekao je Zelenski.

Dodao je da je Kijev posvećen miru i da će nastaviti diplomatske napore i posle odluke Ruske Federacije da prizna republike u Donbasu. Predsednik ukrajine je ocenio da Moskva odlukom o priznavanju nezavisnosti DNR i LNR legalizuje svoje trupe, koje se, kako on tvrdi, nalaze u Donbasu od 2014. godine.

Zelenski je istakao da da su ukrajinske granice zaštićene i da međunarodni partneri podržavaju Kijev.

07:10
Važni detalji sporazuma

U sporazumi sa DNR i LNR o saradnji navodi se da predsednik Rusije ne mora da traži dozvolu od Saveta Federacije da upotrebi Oružane snage u inostranstvu, saopštio je Sputnjiku neimenovani izvor u parlamentu.

Kako je naveo, "da je to teritorija Ukrajine, bilo bi potrebno odobrenje".

- Međutim, to je danas teritorija DNR i LNR - naglasio je sagovornik agencije.

07:05
Parlamenti LNR i DNR danas razmatraju o sporazumu sa Rusijom

Parlamenti LNR i DNR danas će razmotriti pitanje ratifikacije sporazuma sa Rusijom.

To će uraditi i Savet federacije Rusije.

07:00
Priznanje nezavisnosti Donjecke i Luganske narodne republike

Priznanje nezavisnosti Donjecke i Luganske narodne republike, ratifikacija sporazuma o prijateljstvu i saradnji i uzajamnoj pomoći treba da zaustavi pogibiju ruskog naroda koji tamo živi, izjavio je predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin. 

06:36
Poginula jedna osoba u granatiranju Petrovskog regiona

Ukrajinske snage i u jutarnjim satima nastavljaju da gađaju naselja u Donbasu. Na naselje Staromihajlovka ispaljeno je 15 mina zabranjenog kalibra, a jedan stanovnik Slavjanoserbska ranjen je prilikom minobacačkog napada. Gasovod u zaseoku Aleksandrovsk u blizini Luganska oštećen je prilikom napada.

Tokom granatiranja Petrovskog regiona Donjecka jedna osoba je poginula. 

06:30
Oružane snage Ukrajine pucale u toku noći

Oružane snage Ukrajine pucale su u toku noći u pravcu sela Lenjinsko u DNR, ispaljeno je 28 mina zabranjenog kalibra, saopštio je predstavnik DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre. Na Deržinski ispaljeno 12 projektila.

Piše:
Srbija Danas
22.02.2022. 07:34 00:55