fbpx
Skip to main content
američki brod

"RATNE IGRE" NADOMAK NORVEŠKE: Rusija i NATO testirali vojnu mašineriju, spremaju se za pomorske bitke

Foto: Profimedia/ilustracija
Američki list: NATO i Rusija "uvežbavali rat" kod obala Norveške

Rusija i NATO su nedavno održali manevre na krajnjem Severu, što je bila "proba moguće pomorske bitke".

ERDOGAN NAJAVIO VELIKE PROMENE U TURSKOJ: Odlučio je da zemlju menja iz korena

ERDOGAN NAJAVIO VELIKE PROMENE U TURSKOJ: Odlučio je da zemlju menja iz korena

TEŽAK POLOŽAJ SEK*UALNIH RADNIKA U HOLANDIJI: Frizeri i maseri mogu da rade, a gospođama crvenih fenjera katanac

TEŽAK POLOŽAJ SEK*UALNIH RADNIKA U HOLANDIJI: Frizeri i maseri mogu da rade, a gospođama crvenih fenjera katanac

POLICIJA PREKINULA VRELU AKCIJU U KOLIMA: Sve je prštalo pod zvezdama, a onda je usledio hladan tuš i kazna

POLICIJA PREKINULA VRELU AKCIJU U KOLIMA: Sve je prštalo pod zvezdama, a onda je usledio hladan tuš i kazna

Norveški, kanadski i nemački vojni brodovi, lovci F-35 i bombarderi B-1 Ratnog vazduhoplovstva SAD učestvovali su u vojnim vežbama kod zapadne obale Norveške. Realizovali su zadatke elektronskog ratovanja i uništavanje protivbrodskih raketa protivnika.

U vežbe NATO-a "Dajnamik gard" bile su uključene ogromne snage – fregata "Galifaks" Ratne mornarice Kanade i raketni brodovi norveške mornarice "Stejl" i "Storm", podseća autor članka. Nemački tanker "Špesart" im je pružao podršku. Na vojne vežbe su stigla i dva američka strateška bombardera B-1.

Kako se navodi, vojne vežbe su potvrdile pretpostavke o tome da su SAD prebacile svoje avione radi uvežbavanja akcija u slučaju "borbe na moru sa Ratnom mornaricom Rusije". Američke letelice B-1 sa njihovim novim protivbrodskim raketama dometa 500 kilometara biće među najmoćnijim sredstvima za uništavanje protivničkih brodova, konstatuje novinar.

Lovci F-35 će pokrivati bombardere od napada neprijateljske avijacije. Podmornice NATO-a takođe će imati značajnu ulogu. Njihov zadatak je da otkriju i napadnu ruske brodove i da zaštite svoja plovila od napada sa podmornica neprijateljske flote.

- Nije iznenađujuće to što je ruska flota održala vojne vežbe kod istočne obale zemlje, dok su brodovi i avioni NATO-a održavali vojne vežbe  kod zapadne obale Norveške - ocenjuje autor članka.

Moćna ruska raketna krstarica "Maršal Ustinov" uvežbavala je napade na podmornice NATO-a, skrivajući se u fjordu u blizini Norveške. Krstarica je isplovila u Barencovo more iz Severomorska. Brod je delovao zajedno sa podmornicom i protivbrodskom avijacijom, realizovao je potragu i praćenje podmornice, a takođe je izveo gađanja sa protivpodmorničkim oružjem, ističe se u članku.

Nakon završenih vežbi krstarica se vratila u Severomorsk, ali obilaznim putem. Jedan od najmoćnijih brodova na svetu uputio se na jug – u fjord Varanger kroz koji prolazi rusko-norveška pomorska granica.

Autor članka naglašava da je "Maršal Ustinov" skrenuo na jug kada su američki bombarderi B-1 stigli u Norvešku.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd