fbpx
Skip to main content
Riba

RIBE KOJE HODAJU ZAISTA POSTOJE: Ima ih daleko više nego što se mislilo! Pogledajte ovo ČUDO PRIRODE (VIDEO)

Foto: YoutubePrintscreen/Wired
Zahvaljujući izučavanju i definisanju koje vrste riba imaju sposobnost kretanja po kopnu, naučnici se nadaju da će dobiti više informacija o evolucionom prelazu sa peraja na udove

- Više vrsta riba nego što se to očekivalo, verovatno ima sposobnost da se kreće po kopnu. Jedno od novih istraživanja svedoči o ovome - saopštava nemački medij.

DALEKI PRECI ZNALI ZA KUVANE OBROKE! Koristili termalne izvore za pripremu hrane, a to su otkrili SASVIM SLUČAJNO

DALEKI PRECI ZNALI ZA KUVANE OBROKE! Koristili termalne izvore za pripremu hrane, a to su otkrili SASVIM SLUČAJNO

NAZIVAJU JE ŽIVIM PAKLOM I TO SA DEBELIM RAZLOGOM! Svemirska trka je uveliko otpočeta, Rusi žarko žele ovu PLANETU

NAZIVAJU JE ŽIVIM PAKLOM I TO SA DEBELIM RAZLOGOM! Svemirska trka je uveliko otpočeta, Rusi žarko žele ovu PLANETU

NEVEROVATNA SCENA RAZBESNELA OČEVICE: Pijana majka ugrozila život deteta, devojčica skoro ISPALA NA BETON (VIDEO)

NEVEROVATNA SCENA RAZBESNELA OČEVICE: Pijana majka ugrozila život deteta, devojčica skoro ISPALA NA BETON (VIDEO)

- Kada slepa pećinska riba-anđeo Kriptotora Tamikola izranja iz vode, ona se poput daždevnjaka penje pod vodopade i puzi po stenama. Neobična sposobnost retke ribe da se penje na površinu prvi put je viđena 2016. godine u pećinama na Tajlandu. Sada nova istraživanja pokazuju da, verovatno, i druge vrste riba imaju sposobnost da hodaju po kopnu - prenosi ovaj medij.

- Hibridna živa bića poput ove pećinske ribe igrala su ključnu ulogu u razvoju života na Zemlji - ističe se.

Zahvaljujući izučavanju i definisanju koje vrste riba imaju sposobnost kretanja po kopnu, naučnici se nadaju da će dobiti više informacija o evolucionom prelazu sa peraja na udove i bolje razumeti kako su prvi kičmenjaci napustili vodu da bi živeli na kopnu.

Obično kičma i trbušna peraja kod riba nisu povezana - ističe biolog Zaharij Rendal iz Muzeja prirodne istorije na Floridi i koautor istraživanja u "Džurnal of morfolodži". On dodaje da pećinska riba Kriptotora Tamikola ima drugačiju strukturu. Veća rebra i mišići omogućavaju joj da se kreće po kopnu: to je važna adaptacija za preživljavanje u pećinama sa promenljivim vodostajem i brzim strujama.

U istraživanju tim naučnika iz Muzeja prirodne istorije na Floridi, Tehnološkog instituta Nju Džersi, Univerziteta u Luizijani i Univerziteta Madžo na Tajlandu analizirao je strukturu kostiju 29 različitih vrsta riba iz porodice vijuni i otkrio da 10 vrsta riba ima isti, neobično jak karlični pojas, kao i pećinska riba Kriptotora Tamikola.

- Da bi se ispratila evoluciona istorija porodice riba vijuni, koje žive u planinskim vodama, i analiziralo kako se karlica ovih riba menjala vremenom, naučnici su koristili kombinovani metod istraživanja na osnovu DNK analize i računarske tomografije. Pored toga, oni su otkrili da se snažna karlica verovatno prenosi genski i ima više od jednog porekla, a u porodici vijuni se pojavljivala više puta - navode nemački mediji.

- Rezultat istraživanja nam daje mnogo bolje razumevanje evolucije izuzetno neobičnog događaja - sposobnosti ribe da se kreće po kopnu - rekao je Lorens Pejdž, naučni saradnik muzeja na Floridi.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
16 Beograd