Utorak 19. mar 2024.
Džamal Kašogi

Rijad NEGIRA I DALJE: Kašogija ubila GRUPA ODMETNIKA, sve je OGROMNA GREŠKA

Foto: Profimedia/ilustracija
Saudijska Arabija je pod velikim pritiskom i od nje očekuje da objasni šta se dogodilo...

Saudijska Arabija javno je kazala kako je novinar Džamal Kašogi ubijen i okrivila grupu odmetnika za ovaj čin koji je izazvao bes međunarodne zajednice. Ministar spoljnih poslova Adel al-Jubeir kazao je za Fox News kako je reč o ogromnoj grešci i negirao da je princ naredio njegovo ubistvo.

- Odlučni smo da saznamo sve činjenice i da kaznimo one koji su odgovorni za ubistvo. Individualci koji su ovo uradili, radili su to izvan svojih ovlašćenja. Napravljena je ogromna greška koja je usložnjena time što su pokušali prikriti sve -  rekao je ministar.

Saudijska Arabija je pod velikim pritiskom i od nje očekuje da objasni šta se dogodilo jer su prvobitno izašli javno s informacijom da je novinar živ.

Poslednji put je viđen u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu 2. oktobra. Turski zvaničnici veruju da je uglednog kritičara saudijske vlade Kašogija ubio tim agenata unutar zgrade. 

Inicijalno su saopštili kako je novinar napustio zgradu nepovređen, ali su u petak prvi put priznali da je umro, odnosno da je ubijen u borbi. Ova tvrdnja je dočekana sa skepticizmom.

Džamal Kašogi
Foto: Reuters

Al-Jubeir je kazao kako nisu znali gde je telo i insistirao na tome da princ Mohamed bin Slaman nije naručio ovo gnusno delo.

- Čak ni visoki zvaničnici naše obaveštajne službe nisu znali za ovo -  rekao je.

Saudijska Arabija uhapsila je 18 ljudi, otpustila dvojicu pomoćnika princa Salmana i formirala telo koje će reformirati obaveštajnu službu. 

Predsednik Turske Erdogan kazao je da treba otkriti potpunu istinu. Turski zvaničnici kazali su kako imaju audio i video dokaz da je Kašogija ubio tim saudijskih agenata u konzulatu. Policija pretražuje Beogradsku šumu u Istanbulu jer veruju da je telo tu zakopano.

Pratite nas na našem Instagram nalogu

 

 

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd