fbpx
Skip to main content
ukrajinska vojska, ruska vojska

RIZIK OD SUKOBA SVE VEĆI! Kremlj HITNO SAOPŠTIO: Vojna akcija u Ukrajini veoma verovatna

Foto: Profimedia/ilustracija
Proteklih dana došlo je do tenzija u odnosima između Rusije i Ukrajine.

Rizik od sveopšteg oružanog sukoba na jugoistoku Ukrajine je izuzetno visok i postaje predmet ozbiljne zabrinutosti za Rusiju, upozorila je Moskva, dok se međunarodne tenzije povećavaju oko ratom razorenog regiona Donbasa.

Kardiolog upozorava: Ako imate jedan od ovih simptoma možete da doživite MOŽDANI I SRČANI UDAR, evo kako to da sprečite!

Kardiolog upozorava: Ako imate jedan od ovih simptoma možete da doživite MOŽDANI I SRČANI UDAR, evo kako to da sprečite!

NEMAČKA SE VEČERAS OPRAŠTA OD KANCELARKE: Angela Merkel odlazi u penziju, a spremna je i nesvakidašnja CEREMONIJA

NEMAČKA SE VEČERAS OPRAŠTA OD KANCELARKE: Angela Merkel odlazi u penziju, a spremna je i nesvakidašnja CEREMONIJA

KAO GROM IZ VEDRA NEBA: Sebastijan Kurc se povlači iz politike, ovo je glavni razlog

KAO GROM IZ VEDRA NEBA: Sebastijan Kurc se povlači iz politike, ovo je glavni razlog

- Verovatnoća neprijateljstava u Ukrajini i dalje je velika - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u četvrtak, odgovarajući na pitanje novinara o verovatnoći rata na istoku zemlje.

On je dodao da ih ovo "posebno zabrinjava".

Da podsetimo, proteklih dana došlo je do tenzija u odnosima između Rusije i Ukrajine.

Predsednik Volodimir Zelenski rekao je juče da su Ukrajini potrebni direktni razgovori sa Rusijom kako bi se okončao rat u istočnom regionu Donbasa protiv snaga koje podržava Moskva.

Volodimir Zelenski
Foto: Profimedia

On se obratio parlamentu nakon što je Ukrajina pozvala NATO da pripremi ekonomske sankcije Rusiji i pojača vojnu saradnju sa Kijevom kako bi se Rusija odvratila od novog napada.

- Moramo reći istinu da nećemo moći da zaustavimo rat bez direktnih pregovora sa Rusijom, a danas su to već prepoznali svi spoljni partneri - rekao je Zelenski.

Ukrajinski predsednik je govorio u parlamentu koji je bio okružen jakim snagama bezbednosti jer je prošle nedelje izjavio da je Ukrajina otkrila zaveru za rušenje vlade u Kijevu koja je trebalo da bude pokrenuta baš danas, ali Rusija je odmah negirala bilo kakvu umešanost.

Kremlj je ranije saopštio da predsednik Putin nije protiv ideje o razgovoru sa Zelenskim, ali da su "razgovori radi razgovora besmisleni" i da bi Moskva želela da vidi odgovarajući dnevni red pripremljen za takav sastanak.

Vladimir Putin
Foto: Profimedia

Ukrajina se pridružila zapadnoj alijansi na jučerašnjim razgovorima u Rigi o tome kako da se odvrati Rusija od ponovnog napada i tvrdi da Moskva gomila trupe u blizini ukrajinske granice, preneo je ranije Rojters.

Predstavnik Kijeva je pozvao NATO da pripremi ekonomske sankcije Rusiji i pojača vojnu saradnju sa Kijevom.

Istovremeno Sjedinjene Američke Države i severnoatlantska alijansa su uputili upozorenje Moskvi "da će platiti visoku cenu za svaku novu vojnu agresiju na Ukrajinu", a Rusija je optužila Ukrajinu i SAD za destabilizirajuće ponašanje i odbacuje priče o novom ruskom napadu kao lažne i zapaljive.

U međuvremenu Moskva je juče započela novu rundu vojnih vežbi svoje južne arnijske oblasti u blizini ukrajinske granice, a ministarstvo odbrane je u svom saopštenju navelo da će se vežbe održati na Krimu, poluostrvu u Crnom moru koje je Rusija anektirala od Ukrajine 2014. godine, kao i u regionu koji se graniči sa Donbasom, delu istočne Ukrajine pod kontrolom separatista koje podržava Rusija.

 

 

 

 

 

Vremenska prognoza
Clear sky
-2 Beograd