broken clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
eur
117.1661
usd
109.9635
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

(UŽIVO) UBEDLJIVA POBEDA: Za Putina glasalo više od 56 miliona ljudi, stižu ČESTITKE iz celog SVETA (FOTO/VIDEO)

18.03.2018. 07:19 23:05
Piše:
Tanjug
Vladimir Putin
Vladimir Putin / Izvor: SD/ilustracija
Prebrojano 99,84 odsto listića

U Rusiji su održani predsednički izbori, na kojima se nadmetalo osam kandidata, a apsolutno najviše glasova je osvojio aktuelni predsednik Vladimir Putin.

Zbog 11 časovnih zona, glasanje je počelo u subotu u 20.00 sati po griničkom vremenu na krajnjem istoku Ruske Federacije. 

Vladimir Putin
Vladimir Putin / Izvor: Reuters

Putin, koji je prvi put izabran za predsednika 2.000, u ovogodišnjoj trci za najvišu državnu funkciju u Rusiji učestvuje kao nezavisni kandidat, a građane je pozvao da izađu na birališta kako bi se uzelo u obzir mišljenje svakog od njih u definisanju budućnosti zemlje, prenosi Tas s.

 

- Od volje naroda i volje svakog građanina Rusije zavisi koji put će naša zemlja izabrati, a od toga zavisi i budućnost Rusije i naše dece - poručio je Putin u televizijskom obraćanju glasačima u četvrtak, istakavši da su Rusi uvek sami odlučivali o svojoj sudbini, prema svojoj savesti i iz ljubavi prema istini, pravdi i otadžbini.

Među ostalim predsedničkim kandidatima su bili lider Liberalne demokratske partije Rusije (LDPR) Vladimir Žirinovski, biznismen Pavel Grudinin kao kandidat Komunističke partije, zatim suosnivač stranke Jabloko Grigorij Javlinski, lider Partije rasta i privredni ombudsman Boris Titov, čelnik stranke Ruski opštenarodni savez Sergej Baburin, TV voditeljka i politička aktivistkinja Ksenija Sobčak - koju je nominovala Građana inicijativa - i lider Komunista Rusije Maksim Suraikin.

20:30 - Emir Kusturica o Putinovoj ubedljivoj pobedi i lažima Zapada

Pobeda Vladimira Putina na izborima za predsednika Rusije je dokaz da reč koju on izgovori stoji kao tvrđava, dok govor većine njegovih zapadnih kolega, „po već ustaljenom redu, od istine pravi laž a njihove reči postaju kurve“, rekao je poznati srpski režiser Emir Kusturica.

Više o tome pročitajte OVDE.

Emir Kusturica
Emir Kusturica / Izvor: Profimedia

19:00 - Oglasila se i Bela kuća

Bela kuća „nije iznenađena“ rezultatima predsedničkih izbora u Rusiji, saopštio je predstavnik Bele kuće. Više o tome pogledajte OVDE.

17:37 - Putin jednim gestom zasmejao sve prisutne na svom biračkom mestu

U Ruskoj Federaciji juče su održani izbori na kojima je, više nego ubedljivo, pobedio aktuelni šef države Vladimir Putin. Aktuelni predsednik obavio je svoju građansku dužnost u svojoj izbornoj jedinici, a da je bio uveren u trijumf videlo se i po njegovom raspoloženju.

16:58 - Erdogan čestitao Putinu, a potom su razgovarali o Siriji

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan čestitao je Vladimiru Putinu reizbor za predsednika Rusije, saopštio je danas Kremlj.Više o tome pogledajte OVDE.

Vladimir Putin, Redžep Tajip Erdogan
Vladimir Putin, Redžep Tajip Erdogan / Izvor: Profimedia

16:30 - Angela Merkel čestitala Putinu na pobedi

Nemačka kancelarka Angela Merkel uputila je telegram čestitke Vladimiru Putinu povodom njegovog reizbora na mesto predsednika Rusije. Više o tome pogledajte OVDE.

Angela Merkel
Angela Merkel / Izvor: Reuters

15:36 - Čestitke Bašara al Asada

Predsednik Sirije Bašar al Asad čestitao ruskom predsedniku pobedu i reizbor na tu funkciju. Treba spomenuti da je Rusija odigrala ključnu ulogu u spašavanju sirijske države i naroda, na čemu mu je Asad izuzetno zahvalan, kao i ceo sirijski narod. Više vesti iz Sirije možete pogledati OVDE.

Bašar al Asad
Bašar al Asad / Izvor: Profimedia

15:03 - Putin odneo ubedljivu pobedu u Srbiji

Prema podacima Ambasade Ruske Federacije u Beogradu, za reizbor Vladimira Putina za predsednika Rusije glasalo 81,14 odsto ruskih državljana. Više o tome pogledajte OVDE.

13:00 - Putin definisao cilj novog mandata

Na sastanku sa članovima svog izbornog štaba predsednik Rusije izjavio da će glavni zadatak biti unutrašnja politika i obezbeđivanje ekonomskog rasta.

12:50 - Lideri Japana i Rusije razgovarali o Kurilima

Premijer Japana Šinzo Abe održao je telefonski razgovor sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, tokom kojeg mu je čestitao na ponovnom izboru za šefa države i naglasio nameru da razvija odnose između dve države, saopštilo je japansko Ministarstvo inostranih poslova.

- Strane su razmatrale pitanja zaključivanja mirovnog sporazuma, kao i napore za realizaciju zajedničke ekonomske aktivnosti na četiri ostrva Severnih teritorija (kako se u Japanu nazivaju južna Kurilska ostrva) i humanitarne mere za bivše japanske stanovnike ostrva -  ističe se u saopštenju.

Šinzo Abe
Šinzo Abe / Izvor: Profimedia

12:00 - Kineski predsednik spreman da pojača saradnju sa Moskvom

Predsednik Kine Si Đinping je u telefonskom razgovoru sa reizabranim ruskim predsednikom Vladimirom Putinom izjavio o spremnosti da pojača saradnju i razvije bilateralne odnose sa Moskvom, saopštila je novinska agencija Sinhua.

Kineski lider takođe je izrazio uverenje da će ruski narod ostvariti nacionalni razvoj pod vođstvom Putina.

Si Đinping
Si Đinping / Izvor: Reuters

11:25 - CIK: Obrađeno 99,94 odsto glasova

Aktuelni predsednik Rusije Vladimir Putin pobedio je na predsedničkim izborima sa rezultatom od 76,68 odsto nakon obrade 99,94 podataka lokalnih izbornih komisija, objavljeno je na ekranu za informacije u medija-centru Centralne izborne komisije Rusije. 

11:05 - Putin se sastaje sa kandidatima predsedničkih izbora

 Predsednik Rusije Vladimir Putin imaće sastanak sa kandidatima koji su u nedelju učestvovali u trci za predsednika države, saopštio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Putin će se sastati sa kandidatima za predsednika Ruske Federacije dana -  rekao je Peskov, prenela je agencija Tas s.

- On je to učinio i 2012. godine i sličan susret biće i danas - dodao je portparol Kremlja.

10:45 - Misija posmatrača ŠOS-a – rad izbornih komisija bio transparentan

Rad izbornih komisija na predsedničkim izborima u Rusiji bio je transparentan i javan, izjavio je generalni sekretar Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) Rašid Alimov.

- Želim da naglasim da su članovi lokalnih izbornih komisija pružili sve neophodne uslove za sprovođenje procedure glasanja. Bili smo svedoci toga, tokom procesa glasanja su bili nepristrasni. Uvek su pokazivali taktičnost i pažljiv odnos prema biračima -  rekao je Alimov na konferenciji za novinare o rezultatima rada misije posmatrača ŠOS-a na predsedničkim izborima u Rusiji.

- Napominjemo da je rad izbornih komisija bio kvalifikovan, transparentan, javan i nezavisan, što je takođe olakšavalo glasanje u mirnom okruženju - dodao je on.

10:30 - Legenda svetskog fudbala, Argentinac Dijego Armando Maradona, čestitao je Vladimiru Putinu na pobedi.

„Oduševljen sam, jer prolaze godine, a vi branite svoja uverenja istom energijom. Čestitam ruskom narodu“, napisao je Maradona na svojoj stranici na Instagramu.

09:50 - Putin u Moskvi dobio 1,6 puta više glasova nego 2012.

Vladimir Putin je na predsedničkim izborima u Moskvi dobio 1,6 puta više glasova nego u 2012. godine, izjavio je predsedavajući Gradske izborne komisije Moskve Valentin Gorbunov.

- Ako govorimo o glasovima lidera, Vladimir Vladimirovič je dobio 3,21 miliona glasova. To je 1,6 puta više nego što je u Moskvi dobio 2012. godine - istakao je on.

To znači da je Putin ove godine u glavnom gradu dobio 1,2 miliona glasova više nego na prethodnim predsedničkim izborima, objasnio je Gorbunov.

09:45 - CIK: Konačni rezultati u narednih deset dana

- U skladu sa zakonom CIK sada ima 10 dana do objavljivanja konačnih rezultata izbora - rekla je Ela Pamfilova na zasedanju Centralne izborne komisije.

Prema podacima CIK-a do 10.45 po moskovskom vremenu (8.45 po centralnoevropskom), izlaznost na predsedničkim izborima u Rusiji iznosi 67,49 odsto, dodala je ona.

08:54 - Preliminarni rezultati: Za Putina glasalo biše od 56 miliona glasača

Za Putina je na predsedničkim izborima, prema rezultatima brojanja 99,84 odsto listića, glasalo 56.206 miliona birača, odnosno 76,67 odsto glasača, čime je ostvario ubedljivu pobedu, izjavila je predsednica CIK Rusije Ela Pamfilova.

Za Putina je 2004. godine glasalo 71,31 odsto birača, odnosno 49.563 miliona, a na izborima 2012. godine 63,60 odsto, odnosno 45.602 miliona građana.

08:45 - Članovi Centralne izborne komisije Rusije objavljuju rezultate predsedničkih izbora u Rusiji.

- Zahvaljujem se svim građanima Rusije. Srdačno van hvala što niste ravnodušni prema sudbini svoje zemlje. Hvala vam što ste radili kao birači — to je veliki civilni rad -  izjavila je predsednica Centralne izborne komisije Ela Pamfilova.

- Naš narod se uvek ujedinjuje u teškim trenucima i veoma se zahvaljujemo liderima nekih zapadnih zemalja koji su doprineli ujedinjenju našeg naroda. Oni bi trebalo da znaju za našu osobinu — mi se nikada ne opuštamo kada dođe do takvog pritiska - naglasila je Pamfilova.

Pamfilova je dodala da su predsednički izbori bili maksimalno transparentni i svi koji su bili zainteresovani za njihov tok mogli su na razne načine da posmatraju glasanje, naglasila je Pamfilova.

Prema njenim rečima, bilo je i „određenih nedostataka“ koje će CIK analizirati i doraditi u budućnosti.

Ona je dodala da je preliminarna izlaznost birača na izborima za predsednika bila je 67,47 odsto.

08:30 - Svi ruski vojnici u Siriji glasali za Vladimira Putina

Svi ruski vojnici koji su glasali na predsedničkim izborima u Siriji, dali su glas Vladimiru Putinu, izjavio je zamenik ministra odbrane Rusije Nikolaj Pankov.

- Svi vojnici koji trenutno služe na teritoriji Sirijske Arapske Republike učestvovali su u glasanju na predsedničkim izborima u Rusiji. Nakon prebrojavanja 2.954 glasačka listića, svih 100 odsto glasova bilo je za predsednika Rusije Vladimira Putina - istakao je Pankov. 

ruska vojska
ruska vojska / Izvor: Profimedia/ilustracija

08:00 - Čepurin: Rezultati dobra poruka za srpsko-rusko prijateljstvo

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je da je rezultat predsedničkih izbora u Rusiji dobra poruka za rusko-srpsko prijateljstvo.

- Meni se čini da je ovo glasanje bilo podrška linije koja se ostvaruje za vođenje pravne, demokratske države. Ovo je bila podrška liniji politike za zaštitu suvereniteta države, za zaštitu zajedničke bezbednosti, ne samo Rusije, nego svih zemalja. Mislim da će to biti dobra poruka za razvoj rusko-srpskog prijateljstva - rekao je ambasador Čepurin novinarima u zgradi Ambasade, gde je bilo i jedno biračko mesto za glasanje ruskih građana.

Aleksandar Čepurin
Aleksandar Čepurin / Izvor: Profimedia

Čepurin je naglasio da su u Srbiji neočekivano dobri rezultati izlaznosti, jer je od oko 1.900 ruskih državljana sa pravom glasa, na današnje izbore izašlo oko 1.300.

U Srbiji su bila otvorena tri biračka mesta za današnji izbor ruskog predsednika - u Nišu, Beogradu i Novom Sadu.

07:44 - Više od 1.500 stranih posmatrača iz 115 zemalja pratilo izbore

Predsedničke izbore u Rusiji pratilo je 1,513 međunarodnih posmatrača iz 115 zemalja, nikada nije bilo ovolikog broja posmatrača, izjavio je na konferenciji za novinare zamenik zamenik predsednika Odbora za međunarodne poslove Državne dume Rusije Aleksej Čepa.

07:34 - MUP Rusije: Nije bilo ozbiljnih kršenja javnog reda na izborima

Pripadnici policije nisu dozvolili ozbiljna narušavanja javnog reda na biračkim mestima tokom predsedničkih izbora, saopšteno je u pres-centru Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije.

"Kao rezultat mera koje su preduzeli pripadnici bezbednosnih snaga u saradnji sa organima vlasti i izbornim komisijama, nije dozvoljeno ozbiljnije narušavanje javnog reda", saopštilo je Ministarstvo, naglasivši da je MUP zajedno sa Rosgvardijom u potpunosti sprovelo niz organizacionih i praktičnih mera za obezbeđivanje zaštite javnog reda i bezbednosti tokom pripreme i sprovođenja izbora.

Red i mir je obezbeđivalo oko 275.000 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, 81.500 vojnika Rosgvardije, kao i 21.000 pripadnika privatnih bezbednosnih organizacija, 46.700 predstavnika narodnih odreda i javnih grupa i 7.400 kozaka.

23:45 - Putin dobio rekordnu podršku u svojoj političkoj karijeri

Za Vladimira Putina je glasalo više od 50 miliona ruskih građana, saopštila je Centralna izborna komisija Rusije. U ovom trenutku je obrađeno 92,86 odsto zapisnika sa biračkih mesta.

Podsetimo, 2004. godine je za Putina glasalo 71,31 odsto birača, odnosno 49,563 miliona građana Rusije, dok mu je na izborima 2012. godine dalo glas 63,60 odsto, tj 45,602 miliona Rusa. Izlaznost građana je iznosila 67 odsto.

23:33 - 76,41 odsto glasova za Putina!

Prema preliminarnim izborima CIK-a, Vladimir Putin je dobio 76, 41 odsto glasova na kraju obrađenih 90,08 odsto biračkih listića.

23:02 - Marija Zaharova oduševljena: Izlaznost u inostranstvu bez presedana

MARIJA-ZAHAROVA
MARIJA-ZAHAROVA / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

22:53 - Kina je strateški partner Rusije

22:40 - Prema najnovijim preliminarnim rezultatima Putin vodi sa 75,57 odsto glasova

22:35 - Učiniću sve da se Ukrajinci osećaju u Rusiji kao kod svoje kuće

22:30 - Inauguracija 7. maja!

Vladimir Putin, posle 60 odsto obrađenih glasova, osvojio je podršku 75,57 odsto birača, saopštila je večeras ruska Centralna izborna komisija.

Aktuelni predsednik Rusije na pragu je novog mandata, a inauguracija će biti održana 7. maja.

22:05 - Brnabić čestitala Putinu

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić čestitala je Vladimiru Putinu reizbor za predsednika Ruske Federacije.

- Čestitam vam ubedljivu pobedu na izborima za predsednika Rusije. Rezultat koji ste postigli samo potvrđuje široku podršku koju imate za sve teške reforme koje ste do sada uspešno sproveli i koje tek nameravate da sprovodite. To govori da vaši građani u vama vide pravog lidera koji je spreman da ide u susret svim izazovima u predstojećem vremenu - navela je ona.

Ana Brnabić
Ana Brnabić / Izvor: Reuters

21:43 - Vučić čestitao Putinu pobedu na izborima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je čestitku Vladimiru Putinu povodom reizbora na mesto predsednika Rusije.

- Primite iskrene čestitke za ponovni izbor za predsednika Ruske Federacije, uz najbolje želje da i dalje odlučno vodite Vašu zemlju čvrsto utemeljenim putem napretka, na dobrobit svih njenih građana - navodi se u čestitki, saopštio je kabinet Predsednika.

 Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Srbija Danas

21:40 - Neprikosnoveni Vladimir Vladimirovič Putin

Na osnovu obrađenih 50 odsto glasova, aktuelni predsednik Rusije Vladimir Putin ima 75,01 odsto. Drugoplasirani Pavel Grudinjin ima 13,39, dok je iza njega Vladimir Žirinovski sa 6,4 odsto osvojenih glasova

21:36 - Putin se zahvalio se zahvalio svom timu na profesionalnosti

Putin se u svom izbornom štabu zahvalio timu na profesionalnosti i dobro obavljenom poslu, što pokazuju rezultati izbora.

21:30 - Putin objašnjava zašto je narod glasao za njega

21:12 - Prisutnima na Crvenom trgu obratio se Vladimir Putin

- Vidim ove rezultate kao znak poverenja i nade. Ovo znači da ljudi cene ono što smo mi uradili. Vidim to kao veliko poverenje. Narod veruje da ćemo najodgovornije - poručio je aktuelni predsednik.

21.10 - Peskov: Rezultati izbora - izvanredni

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ocenio je večeras kao izvanredne rezultate predsedničkih izbora u Rusiji, prema kojima ubedljivo vodi aktuelni predsednik Vladimir Putin, prenose ruski mediji.

20:48 - Putin na Krimu osvojio 92 odsto glasova

Na Krimu aktuelni predsednik Rusije Vladimir Putin osvojio je čak 92 odsto glasova.

20:35 - Putin ubedljivo vodi sa 73,71 odsto glasova, drugi je Pavel Grudinjin, treći Vladimir Žirinovski

Na osnovu 35,01 odsto prebrojanih glasova, uglavnom sa istoka zemlje, Vladimir Putin  ubedljivo vodi sa 73,71 odsto. Na drugom mestu je kandidat Komunističke partije Pavel Grudinjin, koji je osvojio 15,44 odsto glasova, a na trećem kandidat LDPR Vladimir Žirinovski sa 6,84 odsto glasova, prenosi Tass.

20:30 - Na ulicama Moskve okupio se veliki broj građana koji čekaju konačne rezultate

20:04 - Putin ubedljivo vodi u Moskvi i Sankt Peterburgu

CIK: Putin pobeđuje u Moskvi i Peterburgu sa 72,6 odsto, odnosno 79,5 odsto

19:35 - Srpski pravoslavni pojci pevaju za Putina

19:24 - Dmitrij Peskov prezadovoljan: Rezultati su izvanredni!

19:14 - Putin ubedljivo vodi!

Prema prvim preliminarnim izborima CIK-a, Vladimir Putin je dobio 72,55 odsto glasova na kraju obrađena 21,33 odsto biračkih listića. Više o tome pogledajte OVDE.

19:00 - Dmitrij Peskov najavio mogući večerašnji dolazak Vladimira Putina u izborni štab

Dmitrij Peskov, Vladimir Putin
Dmitrij Peskov, Vladimir Putin / Izvor: Profimedia

18:50 - Valentina Matvijenko najavila: Izlaznost će biti iznad 65 odsto!

18:45 - Zatvorena birališta u Sevastopolju

18:34 - Moskva je glasala, biračka mesta su zatvorena 

Zatvorena su biračka mesta u Moskvi, zabeležena je velika izlaznost birača.

Rusija
Rusija / Izvor: Reuters

18:26 - Visoka izlaznost!

Visoka izlaznost na predsedničkim izborima u Rusiji i rekordan broj međunarodnih posmatrača negiraju tvrdnje o navodnoj predvidljivosti rezultata glasanja, saopštio je predsednik komiteta Saveta Federacije za međunardone poslove Konstantin Kosačov.    

Rusija
Rusija / Izvor: Reuters

18:15 - U toku je brojanje glasova na istoku Ruske Federacije

18:10 - Francuska provocira Rusiju

Ministarstvo spoljnih poslova ove zemlje poručilo da Pariz neće priznati izbore na teritoriji Krima!

18:03 - Lep gest prema glasačima u Arhangelsku

Na jednom biračkom mestu u Arhangelsku glasači su bili u prilici da se posluže bogatim izborom različitog peciva. Vredne ruske domaćice su spremile bogati švedski sto za sve koji su došli da obave svoju građansku dužnost u ovom severnom ruskom gradu gde su temperature i dalje u velikom minusu.

17:50 - Navaljni pozvao Ruse na bojkot izbora!

Aleksej Navaljni
Aleksej Navaljni / Izvor: Profimedia

17:45 - 60 odsto birača glasalo do 19:00 časova (po moskovskom vremenu)

Izlaznost na izborima za predsednika Rusije do 19.00 iznosi 59.05 odsto

17:23 - Stopostotni odziv pripadnika Oružanih snaga Ruske Federacije i njihovih porodica

Više od 98 odsto pripadnika Ministarstva odbrane i njihovih porodica glasalo na izborima za predsednika Rusije.

17:15 - Zatvorena biračka mesta u Samarskoj, Saratovskoj, Uljanovskoj, Astrahanskoj oblasti i Republici Udmurtija

17:10 - Oglasio se i MUP Ruske Federacije: Izbegnut poslednji hakerski napad na CIK

Zahvaljujući saradnji policije, Ruske službe za nadzor u sferi komunikacija i CIK-a poslednji hakerski napad je izbegnut, saopštio je zamenik ministra unutrašnjih poslova Rusije Aleksandar Gorovoj.

 

17:05 - Redovi ruskih glasača sve veći u Londonu

Veliki broj ruskih državljana je glasao u ruskoj ambasadi u Ujedinjenom Kraljevstvu u Londonu, a po svemu sudeći, redovi su još uvek veliki i svakog časa pristiže sve više glasača, što možete uočiti na fotografiji ispod:

16:54 - Izlasnost u svemiru je sto odsto, a više o tome možete pročitati OVDE.

16.07 - CIK: Izlaznost u Rusiji do 18 sati 52,97 odsto

16:00 - Pre 4 godine Krim se vratio u sastav Rusije 

Krim se vratio u sastav Ruske Federacije na današnji da pre 4 godine, na osnovu sporazuma koji su potpisali ruski predsednik Vladimir Putin i krimski lideri. Više o tome kako datum predsedničkih izbora nije slučajan možete pročitati OVDE.

15:58 - Završeno glasanje u Nišu

Biračko mesto u prostorijama "Društva srpsko-ruskog prijateljstva" "Naisus" u Nišu zatvarilo se u 15 časova, a glasački listići biće odneti u Ambasadu Rusije u Beogradu.

Rusi za predsednika glasali i u Nišu: Za nas su izbori PRAZNIK

15:32 - Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov izjavio je da se vrše provokcije na glasanju u Americi.

15:21 - Izlaznost u Rusiji do 17 sati 51,09 odsto, saopštio CIK Rusije.  

15:17 - "Staljin" glasao u Parizu

Na biračkom mestu u Parizu glasao i čovek koji neodoljivo podseća na Josifa Visarionoviča.

14:15 - Izbori teku mirno, bez ozbiljnijih incidenata

Izbori teku mirno, nisu zabeležena nikakva narušavanja, izjavila je članica Parlamentarne misije OEBS-a Olga Popko koja je posetila nekoliko biračkih mesta u Moskvi.

Beloruski poslanik istakao je tehničku opremljenost biračkih mesta — više od 80 odsto njih opremljeno je video-kamerama.

13:37 - Veliki redovi na biračkim mestima u inostranstvu

Jedan od simbola današnjeg glasanja su redovi na biračkim mestima u inostranstvu

Na Kipru, na primer, već je glasalo više od dve hiljade Rusa.

13:30 - Izbori u Rusiji sa manje birokratije nego u Nemačkoj

Birokratija na izborima u Rusiji je manja nego u Nemačkoj, izjavio je međunarodni posmatrač iz Nemačke Vifrid Bergman.

Bergman je na konferenciji za novinare u Saratovu rekao da je posetio pet biračkih mesta u gradu i da je zadovoljan organizovanjem predsedničkih izbora u Rusiji.

 

- Ovde ima manje birokratije, ljudi dolaze sa pasošem i mogu da dobiju dokumente za glasanje. U Nemačkoj je procedura malo komplikovanija. Ja moram da pišem gradskoj upravi i dobijem dokument za izbore. Sa tim dokumentom i pasošem mogu da glasam... Ovo je ozbiljna birokratija -  rekao je Bergman.

On je istakao da na biračkim mestima nije razgovarao samo sa predsednicima komisija, već i sa biračima i posmatračima.

Bergman je pozitivno ocenio sprovođenje video-nadzora u Rusiji. „Vi sada imate nove tehnologije, sve se snima. U Nemačkoj toga nema... Ne mogu da kažem da postoje neke primedbe (na tok izbora u Rusiji)“, naglasio je Bergman.

13:15 - Čepurin glasao u ruskoj ambasadi u Beogradu

Glas za izbor predsednika Rusije dao je i ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin.

Čepurin je glasao u zgradi Ambasade Ruske Federacije u Beogradu.

 

12:30 - Do 12 sati izlaznost u celoj zemlji 34,72 odsto

Prema podacima CIK-a, u ovom trenutku glasalo je gotovo 35 odsto birača.

- Do 12 sati izlaznost iznosi 34,72 odsto -  izjavio je zamenik predsednika CIK-a Nikolaj Bulajev.

12:23 - Izlaznost u Moskvi do 14 časova iznosi 34,72 odsto

12:20 - Glasanje u ambasadi Rusije u Crnoj Gori

12:10 - Velika izlaznost na Krimu

Najnovije informacije sa Krima: prema podacima za 12 časova po moskovskom vremenu (10 sati po centralnoevropskom) na birališta je došlo više od pola miliona birača (34,04 odsto).

12:00 - Glasanje u ruskoj ambasadi u Beogradu

Ruski državljani koji žive i rade u Srbiji mogu da glasaju u Ambasadi Ruske Federacije u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Izlaznost u Beogradu je visoka. U redu se čeka i po sat vremena da bi se glasalo.

11:50 - U toku glasanje u ruskoj ambasadi u Londonu

U toku je i glasanje na izbornom mestu u ruskoj ambasadi u Londonu. Na biračkom mestu nema izveštaja o narušavanju glasanja, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

11:47 - Kandidat za predsednika Rusije Ksenija Sobčak glasala je na biračkom mestu u Moskvi

11:45 - Do podneva je u Moskvi glasalo 18,14 odsto glasača, saopštila je gradska izborna komisija

Izbori u Rusiji
Izbori u Rusiji / Izvor: Reuters

11:30 - Zajedno sa suprugom glasao je i premijer Rusije Dmitrij Medvedev

11:20 - Rusi glasaju i u svemiru

Izbori su u punom jeku ne samo na Zemlji, već i u orbiti. Tako je glas za jednog od kandidata dao kosmonaut Anton Škaplerov.

- Kosmonaut Anton Škaplerov glasao je na predsedničkim izborima u Rusiji i stupio u kontakt sa Centralnom izbornom komisijom (CIK) Rusije. Odziv na brodu Međunarodne svemirske stanice je 100 odsto -  saopštila je CIK.

11:15 - Izlaznost na predsedničkim izborima 14,32 odsto

Izlasnost na predsedničkim izborima u Rusiji u ovom trenutku iznosi 14,32 odsto, izjavio je savezni koordinator Nacionalnog javnog monitoringa Roman Kolomojcev tokom onlajn maratona „Izborna noć“.

- Prema našim podacima, u ovom trenutku izlaznost je 14,32 odsto. Ovo je odziv koji su zabeležili naši posmatrači -  rekao je Kolomojcev.

11:06 - Zaharova: Kijev besramno i nezakonito ometa učešće Rusa na glasanju

Prema rečima portparolke Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marije Zaharove, ukrajinske vlasti su preduzele nečuvene mere kada im je postalo očigledno da će Rusi doći i glasati uprkos zastrašivanju Kijeva.

- Kijevske vlasti su mnogo pre 18. marta počele da zastrašuju državljane Rusije, objavljujući informacije o pogromima i provokacijama na biračkim mestima u Ukrajini - odgovorila je ona na pitanje novinara.

Marija Zaharova
Marija Zaharova / Izvor: Profimedia

10:50 - Baburin glasao na istom biračkom mestu kao i Putin

Kandidat za predsednika Rusije iz stranke Ruski opštenarodni savez Sergej Baburin glasao je na biračkom mestu broj 2.151 u Ruskoj akademiji nauka u Moskvi.

Ranije je na tom biračkom mestu glasao predsednik Rusije Vladimir Putin.

10:35 - OEBS zabrinut zbog situacije sa ruskim izborima u Ukrajini

Parlamentarna skupština OEBS-a izražava zabrinutost zbog namere ukrajinskih vlasti da blokiraju pristup građanima Rusije do biračkih mesta u Ukrajini, naglašavajući da to može da dovede do ograničenja njihovih glasačkih prava, izjavio je za Sputnjik izvor u PS OEBS-a.

- Pismo izražava zabrinutost zbog objavljenih planova da se blokira glasanje u ruskim diplomatskim misijama u Ukrajini. Ističe se da bi to moglo dovesti do ograničavanja glasačkih prava Rusa koji žive u Ukrajini. Oni moraju da imaju ovo pravo ako žele da ga koriste -  rekao je sagovornik agencije.

10:12 - U Burjatiji je na izbore došao da glasa medved sa trobojkom.

Članovi lokalne izborne komisije proverili su glasača u spisku, stavili mu olovku u šapu, zamolili da se potpiše i dali mu glasački listić. Nije zabeleženo narušavanje glasanja.

10:05 - Među posmatračima izbora u Rusiji i poslanici iz Srbije 

Među stranim posmatračima današnjih izbora za predsednika Ruske Federacije je i sedmočlana delegacija poslanika iz Srbije.

Kako je ranije saopštila Narodna skupština Srbije, u sastavu te delegacije su narodni poslanici Veroljub Arsić, Milovan Drecun, Vladimir Ðukanović, Vesna Ivković, Danijela Stojadinović, Aleksandar Šešelj i Dubravko Bojić. 

Današnje izbore u Rusiji prati rekordan broj posmatrača - više od 144.000. Među njima je i blizu 1.500 stranih posmatrača iz 109 zemalja.

09:58 - Sajt CIK-a napali hakeri iz 15 zemalja

Centralna izborna komisija Rusije (CIK) zabeležila je DDoS napad na svojoj sajt u noći 18. marta, pri čemu je napad izveden sa IP adresa iz 15 zemalja, saopštila je predsednica CIK-a Ela Pamfilova.

- Izveden je napad na internet sajt CIK-a jutros između 2 do 5 časova. Izvori napada su iz 15 zemalja -  dodala je ona u informativnom centru Centralne izborne komisije.

Opširnije počitajte OVDE

09:35 - Do 10 časova izlaznost u Moskvi 16,55 odsto

Radi poređenja: na izborima 2000. godine do 10 sati glasalo je 6,36 odsto birača, 2004 — 8,01 odsto, 2008. godine 8,94 odsto i 6,53 odsto 2012. godine.

Izbori u Rusiji
Izbori u Rusiji / Izvor: Reuters

09:08 - U selu Centaroj glasao je čečenski lider Ramzan Kadirov

09:00 - U Lavovu policija ne dozvoljava da se glasa

U Ukrajini policija ne dozvoljava Rusima da glasaju na predsedničkim izborima.

U Lavovu su pripadnici policije zajedno sa predstavnicima Nacionalne garde postavili metalnu ogradu oko zgrade ruskog konzulata gde se nalazi jedno od biračkih mesta.

Opširnije možete pročitati OVDE

08:58 - Svi glasači Sevastopolja dobijaju medalju

Svim građanima Sevastopolja koji su glasali na predsedničkim izborima u Rusiji na biračkim mestima se uručuje medalja u znak sećanja na referendum 2014. godine, nakon koga su Krim i Sevastopolj ušli u sastav Rusije.

Opširnije čitajte OVDE

08:40 - U podmoskovskom regionu Odincov glasao je patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril

- Veoma se nadam da će izbor koji naprave Rusi pomoći da krenemo napred, jačamo unutrašnji sklad u društvu i razvijemo naš suverenitet. Nadam se da ćemo krenuti ispravnim putem. Želim da kažem da naš narod zaslužuje novi i bolji put. Neka bog čuva Rusiju - rekao je patrijarh novinarima nakon glasanja.

07:48 - Putin glasao na izborima u Rusiji

Predsednik Rusije Vladimir Putin glasao je izborima za šefa države. Putin je tradicionalno došao na biračko mesto 2.151, koje se nalazi u Ruskoj akademiji nauka.

Opširnije čitajte OVDE.

07:40 - Krim i Sevastopolj prvi put glasaju na predsedničkim izborima u Rusiji

Na Krimu i Sevastopolju otvoreno je oko 1.400 biračkih mesta, gde skoro 1,8 miliona stanovnika sa pravom glasa prvi put učestvuje na predsedničkim izborima u Rusiji.

Na Krimu glasanje je počelo na 1.206 biračkih mesta, među kojima je 42 privremena biračka mesta. Video nadzor obuhvata 27 teritorijalnih i 494 izbornih komisija.

07:30 - Glasanje na predsedničkim izborima završiće se u Sijetlu u Sjedinjenim Američkim Državama

Ambasada Rusije u SAD napisala je na svom Tviter nalogu da se glasanje na predsedničkim izborima u Rusiji neće završiti u Kalinjingradskoj oblasti, već u Sijetlu u Sjedinjenim Američkim Državama.

07:20 - Rusi glasaju i na Antarktiku

Glasanje na Antarktiku je ekstremni posao, stanice su nepristupačne. Informacije o kandidatima, datumima — sve se prenosi putem radija. Na Antarktiku glasa ukupno 375 ljudi.

07:15 - Na Dalekom istoku počelo glasanje na predsedničkim izborima 

Na ruskom dalekom istoku juče su otvorena biračka mesta za izbor predsednika Rusije na kojima se očekuje da će pobedu odneti aktuelni šef države Vladimir Putin. 

Zbog 11 časovnih zona, glasanje je počelo u regionima Čukotka i Kamčatka, preneo je AP.

Birališta u baltičkoj enklavi Kalinjingradu biće zatvorena sutra u 19.00 po griničkom vremenu.

Piše:
Tanjug
18.03.2018. 07:19 23:05