fbpx
Skip to main content
Lek

Rusi NA KORAK od izlečenja HIPERTENZIJE: Visok krvni pritisak postaje PROBLEM PROŠLOSTI?

Foto: Profimedia/ilustracija
Biolozi iz Novosibirska stvorili su specijalne nanočestice, koje snižavaju krvni pritisak, a svoj rad su testirali na pacovima koji pate od hipertenzije.

- Naš lek predstavlja kompleks nanočestica i kratkih molekula DNK. Nanočestice pomažu molekulima DNK da prodru u ćelije, gde se vezuju za RNK i sprečavaju formiranje proteina. Zbog toga se ne povećava ni broj receptora na ćelijama ni pritisak - izjavila je Asja Levina sa novosibirskog državnog univerziteta.

Amerika SAZNALA: Severna Koreja nastavlja da pravi NUKLEARNE BOMBE

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, bolesti srca i krvnih sudova, uključujući i srčane udare, moždane udare i hronične srčane poremećaje, i dalje su glavni uzrok smrti na globalnom nivou. Svake godine od njih umre oko 17 miliona ljudi, a većinu problema uzrokuje hipertenzija, konstantno visok krvni pritisak.

Hirurzi, bolnica, operacija
Foto: Profimedia/ilustracija

Pre godinu dana Levina i njen tim uspešno su testirali rad ove metode tako što su stvorili gensku terapiju koja je potisnula aktivnost jednog od gena, ASE1, koji je povezan sa sužavanjem krvnih sudova. Uspešno sprovedeni eksperimenti su naveli naučnike da razmisle o stvaranju zamene za takozvane beta-blokatore, koji se danas često koriste kao glavni lek za hipertenziju, ali koji imaju mnogo nuspojava. Oni narušavaju rad bubrega, uzrokuju probleme sa spavanjem i uzrokuju poremećaje glukoze u metabolizmu.

Oglasio se Lavrov, evo kakav je ISHOD ISTORIJSKOG RAZGOVORA Rusije i Japana

Naučnici su testirali lek na nekoliko pacova, koji su bili skloni veoma teškim oblicima hipertenzije u stresnoj situaciji. Male doze nanočestica smanjivale su pritisak za oko 10-12 milimetara na stubu žive, s tim što je jedna doza bila dovoljna za celu nedelju. Istraživači kažu da životinje nisu imale nikakve nuspojave koje se javljaju prilikom uzimanja većih doza beta-blokatora. Levina i njene kolege se nadaju da će ovo pomoći da njihov lek brzo prođe klinička ispitivanja i da uđe u medicinsku praksu.

 

Pročitajte i:

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Light intensity drizzle
1 Beograd