fbpx
Skip to main content
Koronavirus

RUSI REGISTROVALI NOVI LEK PROTIV KORONE: Preparat na bazi krvne plazme uskoro u bolnicama

Foto: Profimedia
Rusija registrovala lek na bazi krvne plazme protiv kovida - „Kovid-globulin“

Ministarstvo zdravlja Rusije je odobrilo primenu imunoglobulinskog leka za lečenje virusa korona, napravljenog na osnovu krvne plazme ljudi koji su preležali kovid, saopštio je "Rosteh".

NE ŠALIMO SE - Klikni OVDE i osvoji najnoviji Smart Watch uređaj!

NE ŠALIMO SE - Klikni OVDE i osvoji najnoviji Smart Watch uređaj!

DIV JUŽNE AMERIKE TONE POD TERETOM KORONE: Oglasila se SZO, otkrila razmere katastrofe

DIV JUŽNE AMERIKE TONE POD TERETOM KORONE: Oglasila se SZO, otkrila razmere katastrofe

MOSKVA POSLALA POSLEDNJE UPOZORENJE KIJEVU: Jedan pogrešan korak Ukrajine može završiti uništenjem zemlje

MOSKVA POSLALA POSLEDNJE UPOZORENJE KIJEVU: Jedan pogrešan korak Ukrajine može završiti uništenjem zemlje

- Ministarstvo zdravlja Rusije je odobrilo primenu specifičnog imunoglobulinskog leka za lečenje kovida. Preparat 'Kovid-globulin' je prvi na svetu registrovan lek ovoga tipa protiv kovida. Napravljen je na osnovu krvne plazme Moskovljana koji su preležali kovid. Prikupljeno je 2,5 tone biomaterijal - navodi se u saopštenju "Rosteha".

Lek je napravljen u holdingu "Nacimbio" koji je deo državne korporacije "Rosteh". Tokom istraživanja holding je "potvrdio sigurnost, odsustvo neželjenih efekata i sposobnost neutralizacije virusa".

Preparat omogućava organizmu da se izbori sa bolešću i omogućava imunološkom sistemu da brže i samostalno pravi antitela.

Pretpostavlja se da će se lek koristiti za lečenje srednjih i teških oblika bolesti posle 2. i 3. faze kliničkih ispitivanja, koja će biti organizovana u moskovskim bolnicama.

Preparat je registrovan na osnovu uspešnih predkliničkih i prve faze kliničkih ispitivanja, koja su pokazala bezbednost imuno-globulina, odsustvo neželjenih efekata i njegovo neutrališuće dejstvo na virus.

Registracija omogućava primenu "Kovid-globulina" na pacijentima uzrasta od 18 do 60 godina.

Zamenik gradonačelnika Moskve za pitanja socijalnog razvoja Anastasija Rakova u saopštenju navodi, da će "druga i treća faza istraživanja 'Kovid-globulina' biti sprovedena na pacijentima, koji se leče u moskovskim bolnicama".

- Ispitivanja će biti početkom aprila ove godine. Glavni grad će moći da koristi prvi registrovani imunoglobulinski preparat na svetu namenjen lečenju virusa korona - rekla je Rakova.

Druga i treća faza ispitivanja će trajati oko godinu i po dana.

- Plan je da se tokom ove godine preradi više od 15 tona plazme, što je dovoljno za lečenje 10.000-15.000 pacijenata - kaže se u saopštenju.

Generalni direktor "Rosteha" Sergej Čemezov rekao je da će zapravo Rusija "biti jedna od prvih na svetu koja će moći da koristi oba oblika imunizacije protiv virusa korona - pasivni (imunoglobulin) i aktivni (vakcina)".

U saopštenju se navode i reči ministra zdravlja Rusije: "Posle prve vakcine u svetu 'Sputnjik Ve' (Sputnik V), niza antivirusnih sredstava, lekova zasnovanih na monoklonskim antitelima koja zaustavljaju oluju citokina, prvi smo registrovali lek na bazi imunoglobulina koji će pomoći kritično obolelim pacijentima u bolnicama".

Obim investicija holdinga "Nacimbio" će biti oko 4,5 miliona evra. Sredstva će biti predviđena za kupovinu sirovina, plaćanje kliničkih ispitivanja, kupovinu opreme i potrošnog materijala.

Pored moskovskih zdravstvenih ustanova, plazmom će snabdevati i Moskovska i Orenburška oblast, Baškirska republika, Sverdlovsk i druge ustanove za transfuziju krvi.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd