fbpx
Skip to main content
Sergej Lavrov i Milorad Dodik

RUSI SVE OTKRILI: Poznato šta je cilj afere sa ikonom koju je Dodik poklonio Lavrovu

Foto: Tanjug/AP
Rusko Ministarstvo navelo je da neki novinari objavljuju sopstvene fantazije kao proverene informacije

Rusija još uvek nije dobila dokaze da je ikonu poklonjenu ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu u Sarajevu poslednji vlasnik stekao nelegalno, a manipulacija medija služi da bi se Rusija diskreditovala, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

RADOST KOJA NEMA CENU: Meridian posetio decu na Kosovu i Metohiji (FOTO)

RADOST KOJA NEMA CENU: Meridian posetio decu na Kosovu i Metohiji (FOTO)

POLICIJA PRATI SVAKOG TURISTU: U ovom gradu se sve nadgleda iz kontolne sobe, zna se svaki korak (FOTO/VIDEO)

POLICIJA PRATI SVAKOG TURISTU: U ovom gradu se sve nadgleda iz kontolne sobe, zna se svaki korak (FOTO/VIDEO)

RUSI OTIŠLI KORAK DALJE: Uskoro testovi za otkrivanje mutiranog korona virusa

RUSI OTIŠLI KORAK DALJE: Uskoro testovi za otkrivanje mutiranog korona virusa

- Uprkos činjenici da je ruska strana diplomatskim kanalima vratila ikonu darodavcima kako bi se razjasnilo njeno poreklo, medijskim prostorom Bosne i Hercegovine i nizu drugih zemalja nastavljaju da se šire neosnovane spekulacije o sudbini ikone, koje bacaju senku na Rusiju - navodi se u saopštenju Ministarstva na Fejsbuku. 

- Šireći insinuacije zasnovane isključivo na pretpostavkama njihovih autora, angažovani mediji manipulišu ovom pričom zarad političkog svođenja računa unutar BiH i da bi se naša zemlja diskreditovala u očima njihove publike. Još uvek nisu predstavljeni dokazi o nezakonitoj nabavci ikone od strane poslednjeg vlasnika - ističe se u saopštenju Ministarstva.

Rusko Ministarstvo navelo je da neki novinari objavljuju sopstvene fantazije kao proverene informacije, umesto da čekaju zvanični zaključak o ikoni.

- Nažalost, još jednom primećujemo da su neki mediji, prateći omiljenu zapadnjačku "zabavu" da svuda i u svemu traži "ruku Kremlja", spremni da iskoriste bilo koji - uključujući i najneprimereniji povod za jačanje antiruske propagande - zaključuje se u saopštenju.

Tokom posete BiH u decembru 2020. godine, Lavrov je posetio Istočno Sarajevo, gde mu je član predsedništva zemlje Milorad Dodik poklonio pravoslavnu ikonu koja je, kako je saopšteno, stara 300 godina i navodno je "pronađena u Lugansku". Ukrajinska ambasada u Sarajevu uputila je protestnu notu Ministarstvu spoljnih poslova zemlje u kojoj zahteva objašnjenje o poreklu ikone, koju je nazvala "objektom kulturnog nasleđa Ukrajine". Takođe je u Ukrajini pokrenut krivični postupak u vezi sa izvozom ikone iz zemlje. Sama ikona predata je ambasadi Bosne i Hercegovine u Moskvi.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd