fbpx
Skip to main content
ruska i kineska vojska

PANIKA U JAPANU! Ruski i kineski brodovi plove oko ostrva, Tokio zabrinut

Foto: Profimedia/ilustracija
Ne smiruju se tenzije

Vlada Japana je diplomatskim kanalima saopštila Rusiji i Kini da je zabrinuta zbog nedavnog zajedničkog prolaska ruskih i kineskih ratnih brodova kroz moreuze Cugaru i Osumi, izjavio je japanski ministar spoljnih poslova Tošimicu Motegi na konferenciji za novinare.

LAVROV OČITAO BUKVICU ZAPADU! Kako odnosi NATO i Rusije mogu biti katastrofalni, ako ih uopšte nema?

LAVROV OČITAO BUKVICU ZAPADU! Kako odnosi NATO i Rusije mogu biti katastrofalni, ako ih uopšte nema?

(VIDEO) STRAVIČAN SNIMAK NESREĆE: Automobil izleteo sa puta i UBIO decu od šest i osam godina!

(VIDEO) STRAVIČAN SNIMAK NESREĆE: Automobil izleteo sa puta i UBIO decu od šest i osam godina!

TENZIJE IZMEĐU BRAĆE NE JENJAVAJU? Princ Vilijam progovorio o Hariju - javnost je šokirana

TENZIJE IZMEĐU BRAĆE NE JENJAVAJU? Princ Vilijam progovorio o Hariju - javnost je šokirana

- Što se tiče zajedničkog prolaza ruskih i kineskih brodova kroz moreuze Cugaru i Osumi, prvi put to posmatramo i nastavljamo posebno pažljivo da pratimo dejstva. Diplomatskim kanalima izrazili smo zabrinutost obema zemljama: Rusiji i Kini. Od sada takođe nameravamo da pratimo razvoj situacije - objasnio je ministar.

Motegi je takođe napomenuo da sa Rusijom postoje i druga nerešena pitanja, osim pitanja o prolasku brodova, "uključujući i teritorijalno pitanje".

kineska vojska
Foto: Profimedia

- Postoje pitanja, uključujući i o teritorijama, pregovori koje treba nastaviti. I ranije je postignut dogovor da će se dijalog nastaviti - dodao je japanski ministar.

Prošle subote je japansko Ministarstvo odbrane saopštilo da je 10 ratnih brodova iz Rusije i Kine prošlo kroz moreuz Osumi, a "u 10 časova (3 po srednjoevropskom vremenu), 130 kilometara južno od ostrva Dandžo u prefektura Nagasaki, primećen je helikopter koji je poleteo i sleteo na palubu kineskog razarača".

Zbog leta palubnog helikoptera podignuti su lovci vazdušnih snaga samoodbrane zemlje.

Ranije je saopšteno da su ruski i kineski brodovi prošli kroz moreuz Cugaru, a pet kineskih i pet ruskih brodova spustili su se na istočnu stranu ostrva Honšu. U četvrtak 21. oktobra u regionu arhipelaga Izu, sa kineskog i ruskog broda poleteo je po jedan helikopter. Kao odgovor na to, Vazdušne snage samoodbrane podigle su uzbunu lovce.

Pre toga, 18. oktobra, 10 kineskih i ruskih brodova prošlo je kroz moreuz Cugaru, koji razdvaja glavno ostrvo Honšu i najsevernije Ostrvo Hokaido. Moreuz je međunarodni, tako da je prolazak stranih brodova kroz njega, uključujući i vojnih, dozvoljen po međunarodnom pravu. Međutim, u Japanu su skrenuli pažnju na činjenicu da je ovo prvi zajednički prolazak ruskih i kineskih ratnih brodova. Brodovi su zatim obišli ostrvo Honšu. Tokom poletanja helikoptera nije povređen vazdušni prostor Japana. Ratni brodovi Rusije i Kine takođe nisu povredili pomorski prostor Japana.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd