fbpx
Skip to main content
Ruska vakcina protiv korona virusa

OŠTRA REAKCIJA RUSIJE: Traži od Slovačke da joj vrati vakcine protiv korone, ta cepiva će dobiti novu namenu

Foto: Profimedia/ilustracija
Vakcina je izgrađena na dokazanoj i dobro proučenoj platformi humanih adenovirusnih vektora

Ruski fond za direktne investicije je zbog kršenja ugovora zatražio od slovačke vlade da vrati partiju vakcine "Sputnjik Ve" (Sputnik V) kako bi se ona upotrebila u drugim zemljama, navodi se saopštenju na zvaničnom nalogu vakcine na Tviteru.

DOGODILA SE FATALNA GREŠKA! Opšta pometnja na Bi-Bi-Siju, šta se to dešava?

DOGODILA SE FATALNA GREŠKA! Opšta pometnja na Bi-Bi-Siju, šta se to dešava?

PODVIG KOJI VRAĆA NADU: Uspešno izvedena prva transplantacija pluća bivšem kovid pacijentu

PODVIG KOJI VRAĆA NADU: Uspešno izvedena prva transplantacija pluća bivšem kovid pacijentu

NOVI KONTROVERZNI VIDEO IZ JORDANA: Da li je kralj Abdulah zaista ove reči uputio Mohamedu bin Zajedu? (VIDEO)

NOVI KONTROVERZNI VIDEO IZ JORDANA: Da li je kralj Abdulah zaista ove reči uputio Mohamedu bin Zajedu? (VIDEO)

- Ruski fond je 6. aprila 2021. poslao pismo u kome se traži da se vakcina vrati zbog višestrukih kršenja ugovora. Na taj način bi ona mogla da se upotrebi u drugim zemljama - objašnjava se u saopštenju.

​Takođe se dodaje da laboratorija u Slovačkoj u kojoj je testirana partija vakcine "Sputnjik Ve" koja je isporučena u ovu zemlju, nije deo mreže zvaničnih laboratorija Evropske unije.

- Nažalost, kršeći postojeći ugovor, Državni institut za kontrolu lekova obezbedio je ispitivanje "Sputnjika Ve" u laboratoriji koja nije deo mreže zvaničnih laboratorija EU za kontrolu lekova, uprkos njihovoj dostupnosti - primećuje se u saopštenju Ruskog fonda.

Osim toga, slovački regulator je pokrenuo kampanju dezinformacija protiv vakcine. Ruski fond je zatražio od Slovačke da ponovo testira rusku vakcinu "Sputnjik Ve" - ovog puta u laboratoriji koja je akreditovana od strane Evropske unije, naglašava se u saopštenju.  

U saopštenju se dodaje da su sve partije "Sputnjika Ve" istog kvaliteta i podvrgavaju se strogoj kontroli kvaliteta u Institutu "Gamaleja".

- Kvalitet "Sputnjika Ve" potvrdili su regulatori iz 59 zemalja širom sveta - podseća se u tvitu.

sputnjik v
Foto: Profimedia

Ranije je sekretar Državnog zavoda za kontrolu lekova, koji je farmaceutski regulator u zemlji, Magdalena Jurkemikova, saopštila da ruska vakcina protiv virusa korona "Sputnjik Ve", čija je prva partija stigla u Slovačku 1. marta, ne odgovara karakteristikama koje su objavljene u vodećem medicinskom časopisu "Lanset".

Podsetimo, Slovačka je, kao i Mađarska, dala odobrenje za upotrebu ruske vakcine protiv virusa korona "Sputnjik Ve", ne čekajući registraciju Evropske agencije za lekove.

Vakcina "Sputnjik Ve" koju proizvodi Naučno-istraživački institut "Gamaleja" u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. 

Slovačka
Slovačka
Foto: Profimedia

Vakcina je registrovana u skoro 60 zemalja sa ukupnom populacijom od preko 1,5 milijardi ljudi. Efikasnost preparata je 91,6 odsto, što je potvrđeno u časopisu "Lanset", jednom od najstarijih i najcenjenijih medicinskih časopisa na svetu.

Vakcina je izgrađena na dokazanoj i dobro proučenoj platformi humanih adenovirusnih vektora i koristi dva različita vektora za dve doze tokom vakcinacije.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd