fbpx
Skip to main content
Vladimir Putin

AMERIČKI OBAVEŠTAJCI PODNELI IZVEŠTAJ: Rusija neće rat, ali i dalje glavni rival, nekoliko stvari ih posebno uzrujava

Foto: Profimedia
Moskva ostaje suparnik u nekoliko sfera

Moskva će tražiti mogućnosti za "pragmatičnu saradnju" sa Vašingtonom pod njenim uslovima i nije zainteresovana za direktan oružani sukob sa SAD, navodi se u godišnjem izveštaju američke obaveštajne zajednice, posvećenom proceni globalnih pretnji.

FIRST minute ponude za letovanje u Turskoj! AKCIJA: Samo 99€ za rani buking

FIRST minute ponude za letovanje u Turskoj! AKCIJA: Samo 99€ za rani buking

ULJEZ NA BELORUSKOM NEBU! Poljski avion prešao granicu, Minsk hitno reagovao

ULJEZ NA BELORUSKOM NEBU! Poljski avion prešao granicu, Minsk hitno reagovao

KO TO RADI NEVINOJ DECI?! Komšije u šoku nakon što su pronađena tela dva deteta i NOVOROĐENČETA!

KO TO RADI NEVINOJ DECI?! Komšije u šoku nakon što su pronađena tela dva deteta i NOVOROĐENČETA!

- Očekujemo da će Moskva tražiti mogućnosti za pragmatičnu saradnju sa Vašingtonom pod njenim uslovima i mi smatramo da Rusija ne želi direktan sukob sa snagama SAD - navodi se u izveštaju.

Takođe se dodaje da Rusija stvara "veliki, raznovrstan i savremeni" arsenal sa mogućnošću lansiranja nuklearnog oružja.

- Rusija gradi veliki, raznovrstan i moderan arsenal nestrateškog oružja, koje je u stanju da lansira i nuklearne i konvencionalne bojeve glave, jer Moskva smatra da takvi sistemi pružaju mogućnost za obuzdavanje protivnika, kontrolisanje eskalacije potencijalnih neprijateljskih akcija i suprotstavljanje vojsci SAD i saveznika kod njenih granica - precizirano je u dokumentu.

Obaveštajci tvrde da će "Moskva ove godine nastaviti da primenjuje različite taktike kako bi potkopala uticaj SAD, razvila nove međunarodne norme i partnerstva, podelila zapadne zemlje i oslabila zapadne alijanse, i demonstrirala sposobnost Rusije da oblikuje globalne događaje kao glavni igrač u novom multipolarnom svetskom poretku".

Moskva
Foto: Profimedia

Takođe se zaključuje da Rusija ostaje najveća pretnja SAD u sajber-prostoru.

- Smatramo da će Rusija ostati vodeća sajber-pretnja dok poboljšava i koristi svoj potencijal u oblasti špijunaže i uticaja. Rusija nastavlja da cilja kritičku infrastrukturu, uključujući podvodne kablove i kontrolne sisteme industrije u SAD i u zemljama koje su partneri i saveznici SAD. Kompromitovanje takve infrastrukture poboljšava, a u nekim slučajevima može demonstrirati mogućnost Rusije da našteti infrastrukturi u slučaju krize - navodi se u izveštaju.

Pored toga, američka obaveštajna zajednica smatra da će Rusija "u doglednoj budućnosti" ostati najveći i najmoćniji protivnik Vašingtona u sferi oružja za masovno uništavanje, jer "proširuje i modernizuje svoj potencijal nuklearnog oružja i povećava potencijal strateškog i nestrateškog naoružanja".

Jars
Foto: Profimedia

Rusija ostaje glavni suparnik SAD i u svemiru, dodaje se u izveštaju.

- Rusija će i dalje biti ključni suparnik u svemiru, posedujući široku mrežu izviđačkih, komunikacionih i navigacionih satelita - smatra američka obaveštajna zajednica.

Prema njihovom mišljenju, Moskva se koncentriše na integrisanju mogućnosti u svemiru u svoje odbrambeno i ofanzivno naoružanje, a takođe raspoređuje protivsatelitsko oružje u cilju podrivanja mogućnosti SAD i njihovih saveznika u svemiru.

 

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd