fbpx
Skip to main content
Rusija

"HRABRO NAPRED PROTIV NEPRIJATELJA!": Poslušajte kako su zvučale najpoznatije vođe Rusa u istoriji (VIDEO)

Foto: Wikipedia
Arhivski audio-snimci svedoče o tome kako su državnici Rusije i Sovjetskog Saveza zvučali

Ovo su arhivski audio-snimci koji nam omogućavaju da čujemo kako su stvarno zvučali ruski carevi i vođe SSSR-a.

REPUBLIKANCI NISU USPELI DA ZAUSTAVE OPOZIV: Tramp istovremeno dobio dobre i loše vesti, sve je na kocki

REPUBLIKANCI NISU USPELI DA ZAUSTAVE OPOZIV: Tramp istovremeno dobio dobre i loše vesti, sve je na kocki

MADURO PONOVO ŠOKIRA: Predsednik Venecuele promoviše "čudotvorni" lek protiv korone, nauka ga ne priznaje

MADURO PONOVO ŠOKIRA: Predsednik Venecuele promoviše "čudotvorni" lek protiv korone, nauka ga ne priznaje

DRŽAVA UDARILA NA KOZA NOSTRU: Uhapšeno 16 mafijaša, iskoristili su koronu za svoje kriminalne aktivnosti

DRŽAVA UDARILA NA KOZA NOSTRU: Uhapšeno 16 mafijaša, iskoristili su koronu za svoje kriminalne aktivnosti

Aleksandar III

Počećemo sa najraritetnijim snimkom koji je pronađen u danskoj arhivi tek 2016. godine. Radi se o voštanom fonografskom cilindru koji je pronađen u zamku u Fredensborgu, gde je u septembru 1889. godine održana prva demonstracija Edisonovog fonografa.

Poznato je da su u to vreme Aleksandar III i njegova žena Marija Fjodorovna bili u poseti Danskoj, odakle je carica bila poreklom. S obzirom da na snimku nema drugih osoba koje govore ruski, pretpostavlja se da ovi glasovi pripadaju Aleksandru i Mariji.

Poznato je da je Aleksandar III, koji je bio amaterski muzičar, bio zainteresovan za fonografe i da je kasnije, iste 1889. godine, naručio jedan aparat Edisonove kompanije za sebe i svoju porodicu.

Nikolaj II

Postoje dva snimka koja se pripisuju Nikolaju II. Na prvom on govori na francuskom, obraćajući se predsedniku Francuske Emilu Lubeu prilikom njegove posete Sankt Peterburgu 1902. godine.

Na drugom snimku Nikolajev glas se može čuti samo nekoliko sekundi dok govori na ruskom. Tu se on zahvaljuje trupama Grenadirskog korpusa Njegovog carskog veličanstva na paradi prilikom proslave carevog rođendana 1910. godine. Njegov glas se čuje u 1:49 i 2:09 od početka snimka.

Aleksandar Kerenski

Predsednik ruske privremene vlade i predsednik vlade ruske republike od septembra do novembra 1917, Aleksandar Kerenski je samo kratko vreme bio vodeći ruski političar. Kasnije je napustio zemlju. Ovaj intervju snimljen je 31. decembra 1931. godine.

Vladimir Lenjin

Ovaj studijski snimak načinjen je 29. marta 1919. godine. Na njemu se Vladimir Lenjin obraća Crvenoj armiji, ohrabrujući trupe da se bore protiv "moći kapitalista".

- Drugovi crvenoarmejci! Stojte čvrsto, stojte ujedinjeni! Hrabro napred protiv neprijatelja! Pobedićemo. Moć spahija i kapitalista, slomljena u Rusiji, biće poražena u celom svetu! - završava se govor tim rečima.

Takođe je dostupan arhivski snimak Vladimira Lenjina (bez zvuka, obojen):

Josif Staljin

Na ovom snimku Josif Staljin drži govor na stanici moskovskog metroa "Majakovskaja" 6. novembra 1941. godine. Moskva je tada bila izložena vazdušnim napadima, pa su ljudi i institucije evakuisani i prebačeni pod zemlju. Zato se govor održava na stanici metroa.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd