fbpx
Skip to main content
bombardovanje, Beograd

Rusija usvojila DOKUMENT O BOMBARDOVANJU Jugoslavije, evo ŠTA PIŠE u njemu

Foto: Profimedia/ilustracija
Vojna operacija NATO-a protiv suverene Savezne Republike Jugoslavije je pretvorilo Alijansu u glavnu opasnost za bezbednost u svetu, a nekažnjavanje odgovornih dovelo je do novih tragedija u Siriji, Iraku i Libiji, saopštio je Savet federacije Rusije.

Kako se navodi u dokumentu koji je Gornji dom ruskog parlamenta usvojio povodom predstojeće 20. godišnjice od početka vojne agresije protiv SRJ, ta vojna operacija odrazila se na dalji razvoj uzajamnih odnosa između evropskih država i negativno se odrazila na njihovo međusobno poverenje.

Nažalost, ističe se, lekcije nisu naučene i NATO je nastavio da koristi vojnu silu protiv drugih suverenih država – Iraka, Libije i Sirije, a danas se takve pretnje mogu čuti i protiv Venecuele, Kube i Nikaragve.

Ruševine Generalštaba
Foto: Profimedia

Ruski kongresmeni podsećaju da je NATO prilikom bombardovanja Jugoslavije koristio municiju punjenu osiromašenim uranijumom, što je dovelo do mnogobrojnih žrtava među civilima.

Pored toga, priznanje nezavisnosti Kosova koje je usledilo 2008. godine od čitavog niza zemalja Zapada predstavljalo je samo nastavak onoga što je započeo NATO - podrška separatizmu i konflikta na teritoriji bivše Jugoslavije.

Američki vojni avion leteo iznad Rusije: Potraga za RUSKIM RAKETAMA?

Američki vojni avion leteo iznad Rusije: Potraga za RUSKIM RAKETAMA?

Iz Saveta federacije Rusije tvrde i da je faktičko otcepljenje Kosova i Metohije presedan u međunarodnim odnosima koji je krajnje zakomplikovao rešavanje postojećih konflikata kada je reč o nepriznatim državama, pogotovu ako se u obzir uzme činjenica da se u Moldaviji, Gruziji i Ukrajini Zapad ponaša dijametralno suprotno.

Dodaje se i da vojna operacija članica NATO-a predstavlja akt agresije protiv suverene države, stoga bi inicijatore ovog zločina trebalo pozvati na odgovornost. S tim u vezi Savet federacije Rusije pozvalo je parlamente država širom sveta, ali i međunarodne organizacije poput UN, ZND, ODKB, OEBS i Evropski parlament da osude agresiju Alijanse protiv SRJ i preduzmu sve korake kako bi se sanirale posledice.

 

Pročitajte i:

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd