fbpx
Skip to main content
Palestinci na izraelskom kontrolnom punktu

RUSIJA ZAGRMELA U SAVETU BEZBEDNOSTI UN: Nasilje nad civilima je nedopustivo, nešto hitno mora da se uradi!

Foto: Profimedia
Situacija na granici između Izraela i Pojasa Gaze eskalirala je 10. maja uveče

Rusija odlučno osuđuje upotrebu sile protiv civila u Izraelu i Palestini i poziva na hitno održavanje sastanka "četvorke" međunarodnih posrednika (Ujedinjene nacije, Evropska unija, Rusija i Sjedinjene Američke Države) za rešavanje krize na Bliskom istoku, saopštio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin.

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) IZRAELSKI DOKTOR SPASIO ARAPSKOG DEČAKA: Napadači su bacili Molotovljev koktel na kuću gde su bila deca!

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) IZRAELSKI DOKTOR SPASIO ARAPSKOG DEČAKA: Napadači su bacili Molotovljev koktel na kuću gde su bila deca!

UNIPOLARNI SVET NESTAJE: Amerika gubi status hegemona, neće biti ni bipolarnog sveta, svet ide ka TREĆOJ OPCIJI

UNIPOLARNI SVET NESTAJE: Amerika gubi status hegemona, neće biti ni bipolarnog sveta, svet ide ka TREĆOJ OPCIJI

POTPUNI HAOS NA ZAPADNOJ OBALI! Sinagoga počela da se urušava, nastao stampedo, na desetine povređenih (VIDEO)

POTPUNI HAOS NA ZAPADNOJ OBALI! Sinagoga počela da se urušava, nastao stampedo, na desetine povređenih (VIDEO)

- Brza degradacija situacije u zoni sukoba, koja je rezultirala oružanom konfrontacijom, i brojne ljudske žrtve izazivaju duboku zabrinutost u Moskvi - rekao je Veršinjin na zasedanju Saveta bezbednosti UN.

On je istakao da Moskva najoštrije osuđuje upotrebu sile i ispoljavanje nasilja nad civilima i u Izraelu i u Palestini.

- Neophodno je odmah prekinuti oružani sukob koji je već doveo do smrti i ranjena na desetine ljudi, uključujući žene i decu - naglasio je on.  

On je dodao da Rusija smatra "da je važno da se hitno održi sastanak bliskoistočne 'četvorke' međunarodnih posrednika na nivou ministara… Za koordinisanje 'četvorke' sa ključnim regionalnim akterima, takođe predlažemo održavanje ministarskog sastanka u proširenom formatu uz učešće vodećih zemalja regiona", dodao je Veršinjin.

Veršinjin je naveo i da se moraju stvoriti uslovi za ponovno pokretanje mirnog palestinsko-izraelskog dijaloga što je pre moguće "na osnovu poznatih odluka Saveta bezbednosti i Generalne skupštine UN, principa dve države – Palestine i Izraela, koje koegzistiraju u miru i bezbednosti".

Prema njegovim rečima, da bi se to ostvarilo potrebno je da se odustane od svih jednostranih koraka, uključujući uništavanje palestinskih stambenih zgrada, iseljavanje arapskog stanovništva, provokacije i podsticanje na nasilje.

- Rusija čvrsto potvrđuje svoju posvećenost međunarodno-pravnom okviru za rešavanje situacije koja odgovara legitimnim težnjama palestinskog naroda prema sopstvenoj nezavisnoj državi sa glavnim gradom u Istočnom Jerusalimu i legitimnim interesima Izraela da osigura svoju bezbednost - zaključio je zamenik ministra.

Situacija na granici između Izraela i Pojasa Gaze eskalirala je 10. maja uveče. Do danas, 16. maja, od početka eskalacije sukoba iz palestinske enklave na izraelsku teritoriju ispaljeno je 2,9 hiljada raketa, od kojih je 1.150 presretnuto. Prema poslednjim informacijama, u Izraelu je poginulo 10 osoba, oko 50 je teško povređeno. Izrael je kao odgovor na palestinske rakete izveo stotine napada na Pojas Gaze. Broj Palestinaca ubijenih u izraelskim vazdušnim napadima dostigao je 188, a među žrtvama je i 55 dece.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
28 Beograd