fbpx
Skip to main content
Sibir

SIBIRSKA TEHNIKA "ČELIČENJA" DECE: Zbog polivanja ledenom vodom, virusi i bolesti ne postoje (FOTO/VIDEO)

Foto: Profimedia
Na snimcima koji svake godine obilaze svet se čini da deci ovo ne smeta

Državni vrtić u Krasnojarsku jedan je od brojnih vrtića u Rusiji koji ima svoj tradicionalni pristup čeličenju dece. Svakog jutra, bez obzira na vremenske uslove, deca uzimaju kantice ledene vode, skidaju se u kupaći i polivaju se.

Drim-tim Mozzartovih genijalaca

Drim-tim Mozzartovih genijalaca

PAPA FRANJA IMA MODERNA ZNANJA: Da je Sveti Petar živ, koristio bi društvene mreže

PAPA FRANJA IMA MODERNA ZNANJA: Da je Sveti Petar živ, koristio bi društvene mreže

BAJDEN ZAHTEVA ODGOVORE: Želi da reši goruće pitanje Amerike i ne pristaje na kompromise

BAJDEN ZAHTEVA ODGOVORE: Želi da reši goruće pitanje Amerike i ne pristaje na kompromise

Ovo je, objašnjavaju vaspitači, drevna sibirska tehnika kojom se bore protiv prehlada, virusa i gripa. U pitanju su deca iz vrtića, stara između tri i šest godina, a vaspitači redom tvrde da je to razlog zašto su deca uvek zdrava i vesela.

Deca, objašnjavaju dalje vaspitači, redovno prolaze sistematske preglede prilikom kojih se između ostalog proverava i da li postoji neki zdravstveni razlog zbog kog dete ne bi trebalo da prolazi ovaj tretman. Ako se utvrdi da je dete zdravo i ako je roditelj potpisao saglasnost, onda svakog jutra detetu sleduje kofa ledene vode.

Na snimcima koji svake godine obilaze svet se čini da deci ovo ne smeta, naprotiv - da se dobro zabavljaju.

Vaspitačica u ovom vrtiću, Oksana Kabotko (41) objašnjava da se od ove prakse odustaje samo kada je temperatura niža od -25 stepeni.

- Deca koja se redovno tuširaju na ovaj način ledenom vodom praktično nikad nisu bolesna. Da, desi se s vremena na vreme da zakače nešto, ali to su uvek blagi simptomi koji kratko traju - tvrdi ona, dok, kako kaže, deca koja ne prolaze ove tuševe, redovno se razboljevaju i svaki put odsustvuju makar dve nedelje.

Sibir
Foto: Profimedia

- Ne samo to, deca koja se redovno ovako tuširaju su optimističnija, bolje organizovana, vedrija, senzibilnija. To nije nikakvo čudo - treba vam velika snaga volje da svakog jutra sebe naterate da se polijete ledenom vodom. Mi nikoga ne forsiramo - sve je na dobrovoljnoj bazi, kako dece tako i roditelja, a čak nam dolaze i neka deca iz drugih vrtića samo na tuširanje - kaže Oksana.

Sibir
Foto: Profimedia

Inače, zagovornici ovog tuširanja često govore o studiji koju je 1997. godine sproveo dr V Karitonov, uzevši uzorke krvi dece pre i posle ovog tretmana, a tada je otkriveno da dolazi do velikih poboljšanja u ćelijskom imunom sistemu.

Druga vaspitačica iz Sibira, Olesja Osinteva kaže da od ove tehnike vidi samo dobro.

Sibir
Foto: Profimedia

- Pre nego što je naš vrtić uveo ovu praksu, deca su se često razboljevala. Shvatili smo da moramo da poradimo na njihovom imunitetu i dogovorili smo se da probamo ovu sibirsku tehniku koja daje sjajne rezultate - kaže ona.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mist
9 Beograd