fbpx
Skip to main content
Marija Zaharova

"RUSKE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE NISU UMEŠANE U SAJBER NAPADE" Zaharova odbrusila Amerima

Foto: Profimedia
Nisu dati nikakvi dokazi

Moskva kategorički odbacuje izjave Vašingtona o umešanosti ruskih obaveštajnih službi u organizovanje sajber napada, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

KONAČNO! Počinje najbolji fudbal na svetu, već večeras će sve da puca

KONAČNO! Počinje najbolji fudbal na svetu, već večeras će sve da puca

TERORISTIČKO VRBOVANJE U RUSIJI DIVLJA TOKOM PANDEMIJE: Manipulatori koriste internet za regrutaciju

TERORISTIČKO VRBOVANJE U RUSIJI DIVLJA TOKOM PANDEMIJE: Manipulatori koriste internet za regrutaciju

KINA POSLALA JASNU PORUKU AMERICI: Ne mešajte se u naša unutrašnja pitanja!

KINA POSLALA JASNU PORUKU AMERICI: Ne mešajte se u naša unutrašnja pitanja!

- Kao i obično, nisu dati nikakvi dokazi. Objavljene su dobro poznate teze o "umešanosti" naše zemlje u širok spektar destruktivnih radnji u informacionom prostoru - naglasila je Zaharova.

- Kategorički odbacujemo ovakve spekulacije. Ruske državne strukture nemaju nikakve veze sa zlonamernim aktivnostima na internetu, kao što to pokušavaju da predstave u Vašingtonu - istakla je portparolka.

Prema njenim rečima, iza optužbi na račun ruskih državnih struktura kriju se razmatranja oportunističke političke prirode, težnja rusofobičnih snaga u Sjedinjenim Američkim Državama da u jeku predizborne predsedničke kampanje "održavaju u životu" temu "ruske pretnje".

U komentaru se naglašava da je stav Moskve o izgradnji saradnje u sajber poslovima više puta iznošen, uključujući i na najvišem nivou.

- Konkretno, predsednik Rusije 25. septembra 2020. godine govorio je o sveobuhvatnom programu mera za obnavljanje rusko-američke saradnje u oblasti međunarodne informacione bezbednosti - precizirala je Zaharova.

Ona je, takođe, izrazila žaljenje što, sudeći po retorici visokih zvaničnika američke administracije, tamo ne dele takve pristupe i nisu spremni za saradnju na ravnopravnoj osnovi sa međusobnim uvažavanjem.

U ponedeljak su američko Ministarstvo pravde i FBI optužili šest državljna Rusije za hakerske napade. Oni su osumnjičeni za umešanost u širenje virusa NotPetja 2017. godine. Kako tvrde predstavnici Ministarstva i FBI, optuženi su oficiri GRU i organizovali su, između ostalog, sajber napade na Olimpijadu u Južnoj Koreji 2018. godine.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd