fbpx
Skip to main content
Pad ruskog vojnog helikoptera u CAR-u

RUSKI MEDIJI ODLUČILI DA OBELODANE ISTINU: Otkriveno ko su povređeni ruski državljani u Centralnoafričkoj Republici

Foto: Youtube/Printscreen/FSX Aviation
Novi detalji o današnjem incidentu u ratom pogođenoj afričkoj državi

Ruski novinari potvrdili su pad helikoptera kojim su upravljali ruski plaćenici u Centralnoafričkoj Republici. Incident se dogodio 27. februara. Višenamenski helikopter SA341 Gazela, kojim je upravljao ruski plaćenik, pao je u blizini glavnog grada prefekture Ouam-Pende u Božumi.

Kada uzimate ANTIBIOTIK obavezan je i neki probiotski proizvod: Prof. Đorđević savetuje kako da izaberete NAJEFIKASNIJI I NAJBEZBEDNIJI!

Kada uzimate ANTIBIOTIK obavezan je i neki probiotski proizvod: Prof. Đorđević savetuje kako da izaberete NAJEFIKASNIJI I NAJBEZBEDNIJI!

NAPADNUTI RUSKI VOJNICI: Ima ranjenih, dramatična situacija u afričkoj državi, helikopter morao prinudno da sleti (FOTO)

NAPADNUTI RUSKI VOJNICI: Ima ranjenih, dramatična situacija u afričkoj državi, helikopter morao prinudno da sleti (FOTO)

OTKRIVENO KO JE NAPAO IZRAELSKU AMBASADU: Agenti Mosada sa indijskim bezbednjacima pronašli krivca

OTKRIVENO KO JE NAPAO IZRAELSKU AMBASADU: Agenti Mosada sa indijskim bezbednjacima pronašli krivca

Još ruskih plaćenika brzo je stiglo na mesto pada i evakuisalo je pilota i ranjenika kojeg je prevozio. Posle toga je letelica izgorela. Do sada su informacije o učešću ruskih plaćenika u zemlji ostale nepotvrđene, ali je priča o učešću Rusa u sukobu u CAR objavljena na ruskoj televiziji.

Priča se ne odnosi na vojne instruktore koji su zvanično prisutni u zemlji, već na plaćenike, koji se nazivaju "ruskim specijalcima". Ovi "specijalisti" izvršavaju borbene zadatke u CAR-u, ali nijedan od njih nije imenovan, a samo jednom plaćeniku je prikazano lice.

- Poleteli smo i počeli naglo da kružimo. Vrteo se, vrteo i pao. Nema štete. Pali smo na mekano tlo - rekao je neimenovani ranjeni vojnik dopisniku Aleksandru Rogatkinu.

Vođa odreda zatražio je hitnu evakuaciju helikopterom. Kada je sleteo u močvaru, iz rezervoara je iscurilo gorivo. Kao rezultat, došlo je do požara.

Hronologija događaja

Dana 5. marta zabeleženi su sukobi između militanata i snaga CAR-a na području Berberatija

Dana 5. marta ponovo je otvorena granica Kamerun-CAR koja je bila zatvorena tri meseca zbog nesigurnosti u CAR-u

Dana 7. marta iz tehničkih razloga srušio se ruski helikopter. Nije zabeležen smrtni slučaj

Pilot i ranjeni instruktor izvučeni su vojnim konvojem do najbližeg aerodroma. Pojašnjava se da je put trajao pet sati, pošto je bilo potrebno kretati se po teškom zemljanom putu. Odatle će biti poslati u Moskvu. Ranije je objavljeno da informacija o padu helikoptera nije zvanično potvrđena.

Mapu sukoba u Centralnoafričkoj Republici možete pogledati OVDE.

U decembru je Rusija na zahtev vlasti CAR-a poslala u zemlju 300 vojnih instruktora. Bilo je jasno da će na licu mesta obučavati vojnike  nacionalne vojske. U isto vreme pojavile su se informacije da su ruski plaćenici počeli da pomažu vojsku CAR-a - primećeni su na 130 kilometara severozapadno od glavnog grada republike, Banguija, zajedno sa plaćenicima iz Ruande i predstavnicima oružanih snaga CAR-a.

Ruska ambasada u Centralnoafričkoj Republici proverava publikacije u medijima o padu helikoptera u zemlji sa ruskom vojskom, rekao je za "RIA Novosti" ambasador u Banguiju Vladimir Titorenko. Primetio je da rukovodstvo instruktora nije potvrdilo ove izveštaje.

- Ni u izveštajima MONUSCO-a nema ništa. Precizno je utvrđeno da među ruskim instruktorima nema ubijenih i ranjenih - naglasio je diplomata.

Kao takvi, čini se da u CAR-u postoje ruski plaćenici koji izvode borbene operacije. Stavite u red zavere "Vagner PMC".

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd