fbpx
Skip to main content
Korona virus

JOŠ JEDAN VELIKI USPEH RUSKIH NAUČNIKA: Lekari razvili test za genetsko istraživanje tumora

Foto: Profimedia/ilustracija
Test otkriva genetske mutacije tumora što bi trebalo da pomogne u primeni ciljane terapije kod svakog individualnog pacijenta

Ruski naučnici razvili su novi metod utvrđivanja genetskih karakteristika tumora, koji omogućava da se izabere individualna terapija za onkološke bolesti.

Filmska akcija za BEKSTVO IZ ZATVORA: Zaljubili su se preko rešetaka, on je smislio pakleni plan za beg, ali brzo je sve krenulo PO ZLU 

Filmska akcija za BEKSTVO IZ ZATVORA: Zaljubili su se preko rešetaka, on je smislio pakleni plan za beg, ali brzo je sve krenulo PO ZLU 

Turska beleži REKORDAN BROJ novoobolelih: Erdogan najavio pooštravanje mera

Turska beleži REKORDAN BROJ novoobolelih: Erdogan najavio pooštravanje mera

UDARIĆE IH PO DŽEPU: Džonson najavio visoke kazne za kršenje samoizolacije

UDARIĆE IH PO DŽEPU: Džonson najavio visoke kazne za kršenje samoizolacije

Centar genetike i reproduktivne medicine Genetico, koji je rezident inovacionog centra "Skolkovo" i portfeljne kompanije "Biofond RVK", razvio je test Onconetix za traženje mutacija u tumoru.

- Laboratorija Genetico sprovodi kliničko odobravanje testa Onconetix sa vodećim moskovskim onkolozima kako bi se utvrdio klinički značaj ovog istraživanja i njegovo mesto u lečenju onkoloških bolesti - navodi se u saopštenju kompanije RVK.

Očekuje se da će istraživanje pomoći u odabiru najefikasnije terapije za onkološko oboljenje, individualno za svakog pacijenta, uzimajući u obzir genetske karakteristike tumora.

Testiranje se vrši uz upotrebu metoda dekodiranja DNK nove generacija (next generation sequencing, NGS). U zavisnosti od indikacija, ispituje se 20 ili 48 gena na mutacije od kliničkog značaja. Na kraju ispitivanja, pacijent dobija izveštaj sa opisom identifikovanih, klinički značajnih mutacija, kao i spisak lekova čiji je odgovor povezan sa identifikovanim mutacijama.

Ovi lekovi povećavaju efikasnost terapije raka, usmereni su na određenu metu i deluju samo na određene tumore, kada ima identifikovanih mutacija gena.

vakcina
Foto: Profimedia

U ovoj fazi, test Onconetix se preporučuje onim grupama pacijenata koji imaju, na primer, rak za koji postoji nekoliko opcija ciljane terapije (recimo, rak pluća), zatim rak kojem terapija više ne pomaže, i rak za koji ne postoje klinički standardi lečenja.

- Trenutno je istraživanje Onconetix dostupno u laboratoriji Genetico i u partnerskim klinikama koje su učestvovale u validaciji. U budućnosti se planira proizvodnja industrijskih uzoraka test sistema za upotrebu i u drugim laboratorijama - navedeno je u saopštenju.

- Uprkos negativnom uticaju kovida 19 na sve učesnike na tržištu tehnoloških inovacija, Genetico pokazuje održivi razvoj, dobar tempo rasta i razvoja. I male kompanije koje sprovode istraživanja na polju ćelijske i genske terapije imaju dobre šanse za uspeh, čak i u okviru kombinovanih metoda lečenja onkoloških oboljenja. Ali jedan od glavnih uslova je premošćavanje jaza između razvoja i njihove naknadne komercijalizacije i adaptacije - prokomentarisao je direktor podružnice RVK Mihail Fedotov.

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd