fbpx
Skip to main content
Srpska vojska, kosovo

RUSKI RATNI VETERANI POKREĆU VELIKU AKCIJU U SRBIJI: Ovo će obradovati sve srpske rodoljube!

Foto: Profimedia
Ogranak u Srbiji će biti finansiran iz ruskih fondova koji već postoje

Ogranak ruskog humanitarnog Fonda "Vozroždenije" (Preporod) uskoro bi trebalo da započne svoj rad na teritoriji Srbije, a njegova glavna delatnost biće pružanje medicinske i razne vrste pomoći srpskim ratnim veteranima, ratnim vojnim invalidima i njihovim porodicama.

DRUŠTVENO ODGOVORNO POSLOVANJE: Investicije u zajednicu su zalog za bolju budućnost

DRUŠTVENO ODGOVORNO POSLOVANJE: Investicije u zajednicu su zalog za bolju budućnost

OSUĐEN FRANCUZ KOJI JE OŠAMARIO MAKRONA: Nacija u šoku, pogledajte kakvu kaznu je dobio (FOTO/VIDEO)

OSUĐEN FRANCUZ KOJI JE OŠAMARIO MAKRONA: Nacija u šoku, pogledajte kakvu kaznu je dobio (FOTO/VIDEO)

MAKSIMALNA DISKRECIJA! RAJ NA ZEMLJI: Putin i Bajden sastaće se u vili iz 18. veka, pokraj jezera i parka sa kedrovima

MAKSIMALNA DISKRECIJA! RAJ NA ZEMLJI: Putin i Bajden sastaće se u vili iz 18. veka, pokraj jezera i parka sa kedrovima

Na čelu srpskog ogranka biće Slobodan Bašić, veteran 63. Padobranske brigade i pripadnik moto-kluba "Noćni vukovi", koji je nedavno boravio u Rusiji, gde je vozio desetodnevni moto-marš "Srpski ratnik", posvećen srpskom monahu Haritonu, koji je zverski ubijen na Kosovu i Metohiji 1999. godine. 

Tokom posete Rusiji Dmitrij Barmin, direktor Fonda "Vozroždenije", svečano je uručio Bašiću sertifikat rukovodioca, kao i protokol o stvaranju fondacije i statutarne dokumente organizacije.

- To je organizacija koja se bavi pružanju pomoću ratnim veteranima. Pokušaćemo da je razvijemo u Srbiji i da napravimo određene programe... Očekujem da će ogranak u Srbiji zaživeti vrlo brzo, čim rešimo sve pravno-birokratske procedure oko formiranja fonda. Suštinski volje ima, a jedan od prvih projekata na kome ćemo raditi biće namenjen školovanju dece ratnih vojnih veterana. Takođe, pružaćemo pomoć u obezbeđivanju lekova i lečenju ratnih veterana i ratnih vojnih invalida - kaže Bašić.

Kako dodaje, ogranak u Srbiji će biti finansiran iz ruskih fondova koji već postoje.

Srbi i Rusi – ista vera, ista krv

Fond "Vozroždenije" je u Rusiji osnovan 2012. godine, s ciljem oživljavanja i očuvanja vojne, sportske, kulturne i duhovne tradicije zemlje, a takođe i radi povećanja prestiža vojne službe u Rusiji. Ovaj ruski Fond, koji objedinjuje veterane Vojno-vazdušnih snaga, specijalnih snaga Ruske Federacije, instruktore, veterane sportskih i borilačkih veština, osim što pruža pomoć ratnim veteranima i njihovoj deci, bavi se i organizacijom raznih sportskih turnira, obnavlja istorijske spomenike, stvara i otvara muzeje vojne slave.

Dogovor o stvaranju ogranka u Srbiji postignut je nedavno u gradu Podoljsku, nedaleko od Moskve, gde se Bašić sastao sa veteranima specijalnih Vazdušno-desantnih jedinica ruske vojske, kao i sa članom Odbora poverilaca Saveza ruskih padobranaca i predsednikom Fondacije "Nasleđe" Sergejom Lalakinom.

Lalakin je tom prilikom srpskom veteranu uručio simboličnu statuu "Ruski vitez", dok je Bašić zauzvrat ruskom Vazdušno-desantnom bratstvu poklonio ručno oslikanu ikonu ratnika-mučenika Miloša Obilića i ikonu monaha Haritona.

- Sastanak ruskih i srpskih veterana - Vazdušno-desantne vojske i i srpske 63. Padobranske brigade, dve bratske jedinice, bio je savršen kraj moje misije "Srpski ratnik". Proveli smo prijatno veče u predgrađu Podoljska, sećajući se prošlih događaja i naših poginulih drugova. Imao sam priliku da osetim snagu ruske banje, odnosno parnog kupatila, da zaplivam u hladnom jezeru i doživim iskreno gostoprimstvo svoje ruske braće - kaže Bašić.

On smatra da se u ovim teškim vremenima na svaki mogući način mora naglasiti značaj jedinstva srpskog i ruskog naroda.

- Mi smo jedan narod, imamo istu veru, isti jezik i zajedničko groblje - istakao je Bašić.

Sastanak u Podoljsku je protekao u neformalnoj, prijateljskoj i bratskoj atmosferi, a veterani su se prisetili događaja iz juna 1999. godine - marša na Prištinu - operacije prebacivanja kombinovanog bataljona ruskih Vazdušno-desantnih snaga, koja je, kako su istakli, nadmašila invaziju NATO trupa u region i postala još jedna linija slave za rusku vojsku.

Bašić je dobio i poziv da prisustvuje proslavi povodom Dana Vazdušno-desantnih snaga Rusije, koji se tradicionalno obeležava na Ilindan, 2. avgusta.

Kosovo
Kosovo
Foto: Profimedia
Nastavlja se moto-marš "Srpski ratnik"

Osim toga, nastaviće i moto-marš "Srpski ratnik", jer ga očekuje put na Kosovo i Metohiju, gde će Crkvi Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici predati ikonu Evgenija Rodionova, ruskog vojnika koga su teroristi svirepo ubili tokom Prvog čečenskog rata jer nije hteo da se odrekne krsta i pravoslavne vere.

Ikona je dar Ljubov Rodionove, majke ubijenog ruskog vojnika, srpskoj crkvi na Kosmetu, s obzirom da se u tom hramu nalazi i freska sa njegovim likom.

Takođe, u okviru ovog moto-marša Bašić će manastiru Crna reka na jugu Srbije predati dve ikone - Svetog Serafima koja je poklon Trojice-Sergijeve lavre, najvažnijeg ruskog pravoslavnog manastira i duhovnog centra pravoslavne Rusije, kao i ikonu Bogorodice Valaamske, koju daruje otac Metodije, namesnik Valamskog manastira na severu Rusije.

Jednu ikonu Bogorodice Valamske otac Metodije je po Bašiću poslao i za patrijarha srpskog Porfirija.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
30 Beograd