fbpx
Skip to main content
FBI

FBI SPREČIO KRVOPROLIĆE: Bombaš hteo da napadne svetski poznatu kompaniju, uhapšen u poslednjem trenutku

Foto: Youtube/Printscreen/Courier & Press | Evansville
Istražitelji su utvrdili da je on iz Teksasa došao u Vašington da bi bio učesnik nereda na Kapitolu 6. januara

Američke vlasti uhapsile su osobu koja je navodno planirala bombaški napad na informacioni centar kompanije Amazon, verujući da će time "ubiti" oko 70 odsto interneta.

KORONAVIRUS PARALISAO VELIKU ZEMLJU EU: Produžava se mera zaključavanja do 2. maja

KORONAVIRUS PARALISAO VELIKU ZEMLJU EU: Produžava se mera zaključavanja do 2. maja

RUSKI POTEZ UZDRMAO TURSKU: Da li je korona jedini razlog ili je Putin poslao skrivenu poruku Ankari?

RUSKI POTEZ UZDRMAO TURSKU: Da li je korona jedini razlog ili je Putin poslao skrivenu poruku Ankari?

JEZIVO UBISTVO NA JEZERU: Otkriven leš majke petoro dece, policija sumnja da su se ubica i žrtva poznavali

JEZIVO UBISTVO NA JEZERU: Otkriven leš majke petoro dece, policija sumnja da su se ubica i žrtva poznavali

Bi-Bi-Si navodi da je Set Aron Pendli (28), koji je uhapšen nakon što je od tajnog agenta FBI primio eksplozivnu napravu i optužen za pokušaj uništavanja zgrade eksplozivom, bio pod istragom nakon što je američkim vlastima skrenuta pažnja na njegove objave na društvenim mrežama.

FBI je naveo u krivičnoj prijavi da je glavni cilj Pendlija bio da oštetiti Amazonovu mrežu internet servera (AWS), u 24 zgrade u kojima je verovao da se administrira 70 odsto interneta, uključujući usluge koje koriste CIA i FBI, što bi, po njemu, nanelo šteti vladajućoj "oligarhiji" u SAD.

Istražitelji su utvrdili da je on iz Teksasa došao u Vašington da bi bio učesnik nereda na Kapitolu 6. januara i da je prijateljima rekao da je sa sobom tada poneo pušku, ali da je ostavio u svom automobilu, da bi dva dana nakon tog događaja jedan "zabrinuti građanin" prijavio je Pendijeve objave na društvenim mrežama, gde se oglašavao pod imenom Dionisa, grčkog boga vina.

Prema sudskim dokumentima objave Dionisa koje su izazvale zabrinutost na mrežama govorile su o njegovoj želji da sprovede mali eksperiment, za koji je naveo da bi bio opasan i da bi prouzrokovao puno toplote, a na pitanje drugog korisnika kakav bi mu bio rezultat, odgovorio je da bi "smrt" bila krajni ishod.

Bi-Bi-Si navodi da je FBI uspeo da otkrije Dionisovu adresu e-pošte i poveže je sa njegovim Fejsbuk nalogom i stvarnim identitetom, a zatim su tajni agenti stupili sa njim u komunikaciju i on im je detaljno objasnio svoje planove za bombaški napad na objekte AWS.

Tokom februara Pendli je sa tajnim agentima podelio detaljne planove, uključujući vrstu eksploziva koji je tražio za napad na tri Amazonove zgrade, da bi zatim stupio u konatakt sa dobavljačem eksploziva, drugim agentom FBI, koji mu je 8. aprila navodno predao eksploziv C4 koji je tražio i kada je i uhapšen.

Ako bude proglašen krivim Pendli, koji se pred sudom pojavio u petak i od tada se nalazi u pritovoru, rizikuje kaznu do 20 godina zatvora.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd