fbpx
Skip to main content
Perl Harbur

DA LI JE AMERIKA ZNALA ZA PLAN NAPADA NA PERL HARBUR? Kako je Japan zapalio Pacifik i doneo rat? (VIDEO/FOTO)

Foto: Wikipedia
Napad na Perl Harbur, označio je početak vojnog angažovanja SAD u Drugom svetskom ratu

Japanska ratna mornarica, iznenada je napala bazu ratne mornarice SAD, Perl Harbur, na Havajima, na današnji dan, 7. decembra 1941. godine.

Ovaj događaj je označio vojni ulazak Sjedinjenih Država u Drugi svetski rat, ali je takođe ostao poznat i po brojnim kontroverzama koje su ga pratile do danas.

Prelazak na online trgovinu – jedina nada za vašu firmu?

Prelazak na online trgovinu – jedina nada za vašu firmu?

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) RUSKA CRKVA PODIGLA GLAS: Upozorava Ruse da prestanu da upražnjavaju jednu JEZIVU naviku

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) RUSKA CRKVA PODIGLA GLAS: Upozorava Ruse da prestanu da upražnjavaju jednu JEZIVU naviku

OD 8. DECEMBRA NIŠTA VIŠE NEĆE BITI ISTO: Evropska unija donela snažnu odluku, novi režim stupa na snagu!

OD 8. DECEMBRA NIŠTA VIŠE NEĆE BITI ISTO: Evropska unija donela snažnu odluku, novi režim stupa na snagu!

Situacija na Pacifiku bila je izuzetno napeta, početkom 40-ih godina, 20. veka. Japan je tih godina, uveliko širio svoju vlast na prostoru Kine i Indokine, što je dovelo do direktnog sukoba sa interesima Sjedinjenih Država na tom delu sveta.

Glavni povod za neprijateljstvo Japana prema SAD, predstavlja američki embargo na uvoz goriva.

Plan napada na Perl Harbur, koji je podrazumevao američku mornaričku bazu, pažljivo je razrađen i ostvaren, u ranim jutarnjim časovima, 7. decembra 1941. godine. U ovoj operaciji, učestvovalo je više od 300 japanskih aviona, kao i šest velikih nosača aviona. 

Amerika je u ovom napadu pretrpela gubitke više od 3.000 mornara, 200 aviona, a skoro svi vojni brodovi, koji su se u tom trenutku nalazili u bazi, bili su uništeni ili makar oštećeni.

Još pre završetka Drugog svetskog rata, u američkoj javnosti se povela diskusija o tome da li je "tragedija" u Perl Harburu mogla biti izbegnuta.

Dok su jedni čvrsto zastupali teoriju da je Amerika uhvaćena "na spavanju", i da je napad bio potpuno neočekivan, drugi su tvrdili da su Sjedinjene Države već znale za japanski plan napada pre nego što se on desio, i da su svesno to dozvolile, kako bi imale opravdanje za ulazak u rat.

- Postoji teorija po kojoj je Amerika bila spremna na bilo koju cenu, kako bi Japan naterala da prvi počne rat. Frenklinu Delanu Ruzveltu takav sled događaja je bio potreban da slomi domaće javno mnenje, koje je bilo protiv ulazka SAD u rat - izjavio se svojevremeno Kazuhiko Togo, politikolog i unuk šefa japanske diplomatije u Drugom svetskom ratu.

Tvrdnje da su Amerikanci unapred znali za ovaj napad, često se povezuju i sa jednim Srbinom - Dušanom "Duškom" Popovim, jednim od najpoznatijih špijuna Drugog svetskog rata.

Dušan Popov
Dušan Popov
Foto: Wikipedia

Naime, Popov je, obavljajući svoju špijunsku misiju,  došao u posed neverovatnog podatka - Japanci su se uoči 1941. godine živo interesovali za mogućnost poletanja bombardera sa nosača aviona, a on je od "Abvera", nemačke obaveštajne službe, dobio zadatak da ode u SAD i prikupi informacije o luci Perl Harbur. 

Popov je odmah po dolasku u Ameriku otišao u sedište FBI. Rekao im je da će Japanci napasti Perl Harbur. Ipak, njegova upozorenja nisu shvaćena ozbiljno, a direktor agencije - Džon Edgar Huver, pokazao je otvoreno neprijateljstvo prema Popovu.

Da se teorije zavere tu ne završavaju, potvrđuju i tvrdnje određenih istoričara i politikologa, koji smatraju da je napad na Perl Harbur bio "nesrećan slučaj", tj. da nikada i nije planiran da se desi.

Glavni argument za sve one, koji tvrde da je Perl Harbur "insceniran", jeste izuzetno mala šteta koju su pretrpeli američki brodovi u tom napadu.

Iako su ljudski gubici bili veliki, teoreričari zavere pretpostavljaju da je Ruzvelt svesno "žrtvovao" pripadnike svoje mornarice, kako bi imao izgovor da Ameriku uvede u rat i tako prekine dominaciju Japana na Pacifiku, ali i nacističko širenje u Evropi.

Perl Harbur je poslužio i kao odlično opravdanje da se na Japan, skoro četiri godine kasnije, bace atomske bombe.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd