fbpx
Skip to main content
vojska

NAPETO U JUŽNOM KINESKOM MORU: Američki razarač provocira, situacija bi mogla da se otme kontroli (VIDEO)

Foto: Youtube/Printscreen/US Military V
Kineski ratni brod pratio je "Mekejna" tokom operacije

Američki razarač je sproveo u utorak operaciju slobodne plovidbe u Južnokineskom moru u najnovijoj poruci SAD-a Pekingu zbog sporne teritorije na ostrvima Spratli.

MUNJEVITA AKCIJA U ZGRADI NA TREĆEM SPRATU: Policija uletela i imala šta da vidi, njih 60 rade nedozvoljenu stvar!

MUNJEVITA AKCIJA U ZGRADI NA TREĆEM SPRATU: Policija uletela i imala šta da vidi, njih 60 rade nedozvoljenu stvar!

FRANCUZI ODLUČUJU U ČETVRTAK: Da li će "Fajzerova" vakcina dobiti zeleno svetlo?

FRANCUZI ODLUČUJU U ČETVRTAK: Da li će "Fajzerova" vakcina dobiti zeleno svetlo?

PAKAO SE SRUČIO NA ZEMLJU: Etna je ponovo podivljala, lokalno stanovništvo DRHTI (FOTO/VIDEO)

PAKAO SE SRUČIO NA ZEMLJU: Etna je ponovo podivljala, lokalno stanovništvo DRHTI (FOTO/VIDEO)

Zvaničnik je rekao da je "USS Džon Mekejn" plovio pored dva grebena, za koje Kina tvrdi da su njena teritorija i koja su stoga jako utvrđena.

- Ova operacija slobodne plovidbe ("FONOP") podržala je prava, slobode i zakonitu upotrebu mora priznate u međunarodnom pravu osporavanjem ograničenja na prolaz koje su nametnule Kina, Vijetnam i Tajvan - izjavila je služba za odnose s javnošću Sedme flote.

- Sve interakcije sa stranim vojnim snagama bile su u skladu sa međunarodnim normama i nisu uticale na operaciju - dodato je u saopštenju.

Kina je jedna od šest država - uključujući Filipine, Vijetnam i Tajvan - koje polažu suverenitet nad svim ili delovima spornog arhipelaga. Kina, Vijetnam i Tajvan zahtevaju "ili dozvolu ili obaveštenje unapred" kada brodovi mornarice prolaze kroz to područje.

- Nezakonite i opsežne pomorske tvrdnje u Južnom kineskom moru predstavljaju ozbiljnu pretnju slobodi mora, uključujući slobode plovidbe i preleta, slobodnu trgovinu i nesmetanu trgovinu, i slobodu ekonomskih prilika za primorske države Južnog kineskog mora - kaže se u izjavi.

- Uključivanjem u sporni prolaz bez prethodnog obaveštavanja ili traženja dozvole bilo kog od podnosilaca zahteva, Sjedinjene Države osporile su nezakonita ograničenja koja su nametnuli Kina, Tajvan i Vijetnam - nastavlja se.

- Sjedinjene Države pokazale su da ovaj prolaz neće podlegati takvim ograničenjima - istaknuto je.

Greben Gaven i Džonson nemaju piste poput nekih drugih kineskih spornih grebena na Spratli ostrvima. Američki ratni brod takođe je plovio pored grebena Kolins na koji polaže pravo Vijetnam.

Kineski ratni brod pratio je Mekejna tokom operacije, ali sve interakcije su se smatrale "sigurnim i profesionalnim", rekao je jedan zvaničnik.

Prošlog meseca, Mekejn je poslat da ospori ruske "prekomerne" pomorske zahteve u zapadnom Pacifiku, rekli su zvaničnici. Razarač je "potvrdio plovidbena prava i slobode" operacijom slobode plovidbe u blizini zaliva Petra Velikog u Japanskom moru, navodi se u saopštenju Sedme flote.

SAD su ranije sprovodile slične operacije u blizini Kine, koja i dalje zahteva ekspanzivne teritorijalne zahteve. Mornarica često šalje ratne brodove kroz strateško Južnokinesko more.

- Sve dok neke zemlje nastavljaju da imaju pomorske zahteve koji su u suprotnosti sa međunarodnim pravom, što se ogleda u Konvenciji o zakonu o moru iz 1982. godine i koja ima za cilj da nezakonito ograniči prava i slobode zagarantovane svim državama, Sjedinjene Države će i dalje braniti one prava i slobode - saopštila je mornarica.

Vremenska prognoza
Slaba kiša
13 Beograd