fbpx
Skip to main content
kapitol

VAŠINGTON VRLO BLIZU DA POSTANE NOVA DRŽAVA: Republikanci se protive, uradiće sve da to stopiraju u Senatu

Foto: Shutterstock
Vašington nema pravo ni na svoju nacionalnu gardu, što je bilo posebno vidljivo za vreme nereda 6. januara

Veći deo poslanika u Predstavničkom domu američkog Kongresa, u kome većinu imaju demokrate, glasao je da administrativni okrug grada Vašingtona postane 51. američka država, uprkos protivljenju republikanaca.

Steknite znanje primenjivo u praksi, studirajte Digitalne medije i komunikacije

Steknite znanje primenjivo u praksi, studirajte Digitalne medije i komunikacije

I SLOVAČKA UDARILA PO MOSKVI: Solidarišu se sa Česima, već poslali jedan ultimatum Rusima

I SLOVAČKA UDARILA PO MOSKVI: Solidarišu se sa Česima, već poslali jedan ultimatum Rusima

PUTIN PRIHVATIO PREDLOG ZELENSKOG! Spreman je da se sastane sa ukrajinskim liderom, ali pod jednim uslovom

PUTIN PRIHVATIO PREDLOG ZELENSKOG! Spreman je da se sastane sa ukrajinskim liderom, ali pod jednim uslovom

Očekuje se da će republikanci pokušati da blokiraju tu inicijativu u Senatu gde se predviđa teška borba s neizvesnim ishodom, jer u Senatu i demokrate i republikanci imaju po 50 predstavnika, preneo je Rojters.

Republikanci se posebno protive ovom predlogu strahujući da bi pretvaranje Vašingtona u saveznu državu trajno osiguralo demokratama dodatna dva predstavnika u Senatu.

Pitanje Vašingtona već je decenijama predmet rasprava. Iako je originalno zamišljen kao posebna teritorija, danas urbano područje grada ima više stanovnika nego savezne države Vermont ili Vajoming, koji svi uredno plaćaju savezne poreze, glasaju za predsednika i mogu služiti u vojsci, ali nemaju svoje predstavnike ni u jednom domu Kongresa.

Vašington nema pravo ni na svoju nacionalnu gardu, što je bilo posebno vidljivo za vreme nereda 6. januara, kada lokalna policija nije mogla suzbiti demonstrante koji su jurišali na Kapitol.

Za slanje nacionalne garde preko državnih granica, iz susednih država Merilenda ili Virdžinije, bila je potrebna dozvola Bele kuće, koja je tog dana kasnila.

Kako su glasači u Vašingtonu većinom demokrate - etničke manjine predstavljaju većinu u tom gradu - republikanci se posebno protive predlogu, strahujući da bi pretvaranje Vašingtona u saveznu državu trajno osiguralo demokratama dodatna dva predstavnika u Senatu, u kojem obe stranke sada imaju po pedeset predstavnika.

Republikanci stoga predlažu alternativna rešenja, poput oslobađanja građana Vašingtoma od saveznih poreza, ili pripajanje većine teritorija Vašingtona Merilendu. Oba rešenja zadržale bi isti broj senatora, a građani se ne bi više mogli buniti da plaćaju poreze bez da njihovi predstavnici učestvuju u zakonodavnoj vlasti.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd