fbpx
Skip to main content
Abu Hamza

BIVŠI ŠEF OBAVEŠTAJACA UPOZORIO NA STRAŠNE POSLEDICE: Abu Hamza želi po svaku cenu da se vrati u Britaniju

Foto: Profimedia
Abu Hamza je izručen Americi 2012. godine

Bivši šef protivterorističkih službi Velike Britanije Ajvar Roberts, podelio je svoje mišljenje po pitanju ozloglašenog teroriste, Abu Hamze al-Masrija.

Ne bi trebalo iznenaditi nikoga što Abu Hamza al-Masri moli da napusti teške uslove američkog zatvora - ali, jednostavno rečeno, Amerikanci mu moraju reći da napusti svaku nadu u bekstvo lagodnijem režimu.

Gradonačelnik Gračanice: Hvala Meridianu što je spasao najugroženije

Gradonačelnik Gračanice: Hvala Meridianu što je spasao najugroženije

"PRESTANITE DA TRUJETE MOZAK NARODU" Američki političar zatražio veću cenzuru na Fejsbuku i Tviteru

"PRESTANITE DA TRUJETE MOZAK NARODU" Američki političar zatražio veću cenzuru na Fejsbuku i Tviteru

MESTO GDE SE PROIZVODI I ČUVA RUSKA VAKCINA: O "Sputnjiku Ve" se brine 150 najboljih naučnika (FOTO/VIDEO)

MESTO GDE SE PROIZVODI I ČUVA RUSKA VAKCINA: O "Sputnjiku Ve" se brine 150 najboljih naučnika (FOTO/VIDEO)

Život za ozloglašenog islamistu u američkom zatvoru visoke bezbednosti biće šok nakon laganog tretmana koji je dobio u Velikoj Britaniji, gde je godinama uživao u svom opasnom propovedanju.

Uslovi u mračnoj tvrđavi ADKS u Fremontu, Koloradu, gde je Hamza bio zatvoren nakon što je osuđen na doživotni zatvor, daleko su od onoga na šta je navikao.

Amerika ga je poslala u zatvor rezervisan za najopasnije zatvorenike, a mnogi su se tamo preselili nakon ubistva svojih čuvara.

Niko nikada nije pobegao sa lokacije od 35 hektara na kojoj zatvorenici provode 23 sata dnevno po 12 stopa u ćelijama od 7 stopa, čuvanim 12-metarskim žičanim ogradama, laserskim zracima i krvoločnim psima.

Ne sumnjam da se on navikao na dane kada mu je bilo dozvoljeno da slobodno propoveda u Londonu, pretvarajući ranjivu omladinu u poslušnike koji su pripremani na ubistva i razaranja.

Bilo je jasno da Velika Britanija nije prepoznala stravičnu štetu koju je zemlji nanosio skoro deceniju, dajući mu previše slobode da širi svoju opasnu ideologiju.

Uprkos tome što su ga UN ranih 2000-ih označile kao terorističkog saradnika, Hamza - koji kaže da je izgubio oko i obe ruke tokom eksperimentisanja sa eksplozivima, a sada umesto toga mora da koristi kuke - nastavio je otvoreno propovedati nekoliko godina, pozdravljajući Al-Kaidin napad na Kule bliznakinje i vrbovanje sledbenika.

Nije zaustavljen čak ni kada je racija 2003. godine otkrila oružje i stotine osumnjičenih za falsifikovana ili ukradena lična dokumenta i kreditne kartice u njegovoj džamiji u Finsburi Parku.

Glasno je podržao ISIS-ovo stvaranje kalifata i Osamu bin Ladena.

Vrhunska je ironija što je čovek koji je nadahnuo mlade islamističke radikale na teroristička zlodela, žalio da oduzimanje predmeta kao što je njegova električna četkica za zube predstavlja "smrtnu kaznu".

Hamza, koji je rođen u Egiptu, zna da se bin Ladenov bivši doktor Adel Abdel-Bari već vratio ovde nakon što je prošlog meseca pobedio u američkom apelu koristeći slabašan izgovor da je bio izložen velikom riziku da se zarazi kovidom-19 zbog gojaznosti.

Hamza je takođe svestan da uprkos svojoj mračnoj terorističkoj prošlosti, Abdel-Bari - koji je planirao eksplozije u kojima je poginulo više od 200 ljudi - sada živi u kući vrednoj milion funti, a njegova porodica dobija 400.000 funti, plus račun poreskih obveznika za nadgledanje od strane MI5.

Stoga ne možemo da se iznenadimo da on sada igra na istu kartu, tvrdeći da njegove samoinicijativne smetnje znače da je i on osetljiv na bolest.

I sama činjenica da se Abdel-Bari vratio na ulice šalje nepoželjnu poruku onima koji bi mogli doći u iskušenje da ga slede.

Što se Hamze tiče, američki pravosudni sistem ne treba ostavljati iluzije da je najsigurnije mesto za njega da ostane iza rešetaka u njihovom teškom zatvoru. Ako ga pošalju kući, čitav zapadni svet je u opasnosti.

I čini se da američka kazna odgovara zločinu u njegovom slučaju.

Još 2006. godine bio je zatvoren na samo sedam godina u Old Bejliju, nakon što je osuđen za nagovaranje na ubistvo i izazivanje rasne mržnje.

Posle toga, 2012. godine nakon izručenja SAD-u po oslobađanju, on je osuđen na njujorškom sudu zbog 11 optužbi povezanih sa terorizmom i osuđen na doživotnu bez uslovnog otpusta.

Velika Britanija neprestano propušta da shvati štetu i razaranje koje je Abu Hamza prouzrokovao širom sveta.

U osam i više godina otkako je izručen, nije se pokajao i nema ničega što bi ukazivalo da je ublažio svoje ekstremističke stavove.

Vraćanje Hamze u Veliku Britaniju preusmeriće dragocene resurse koji se najbolje troše na suzbijanje drugih novih pretnji.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
6 Beograd