Utorak 19. mar 2024.
S. Koreja

SATELITSKI SNIMCI OTKRILI ŠOKANTNU AKTIVNOST U SEVERNOJ KOREJI: Niko ne zna šta se dešava! (VIDEO)

Foto: Printscreen/youtube/Daily News
Postrojenje u stanju pripravnosti

Analitičari koji pregledaju satelitske snimke Severne Koreje izviestili su da su uočili neobičnu aktivnost na lokaciji za nuklearne probe ove izolovane zemlje - radnike koji igraju odbojku.

NOVO UPOZORENJE iz Severne Koreje: Pretvorićemo SAD u PEPEO!

NOVI ŠAMAR AMERICI: Rusija blokirala osudu Severne Koreje u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija

Posmatračka grupa "38 Nort" sa sedištem u Vašingtonu navela je u utorak da se na satelitskim snimcima napravljenim u nedelju vidi kako bezbednosno osoblje i radnici u još dvema zonama na lokaciji za testiranje Pungje-ri igraju tu popularnu igru.

- To nagoveštava da postrojenje možda prelazi u stanje pripravnosti - kaže Džozef Bermudes, ekspert za Severnu Koreju i analitičar te posmatračke grupe.

Znaju da neko gleda

On, međutim, napominje da snimci možda nagoveštavaju da Severnokorejci igraju odbojku znajući da ih neko posmatra i da će to prijaviti.

Igranje odbojke usred međunarodne krize, tvrde analitičari, verovatno je bila poruka, budući da je Severna Koreja svesna činjenice da je to područje pod intenzivnim nadzorom. No, nije baš jasno koju je tačno poruku Severna Koreja ovime želela da pošalje.

- Oni nam ili šalju poruku da to postrojenje stavljaju u stanje pripravnosti, ili pokušavaju da nas prevare - ocenjuje Bermudes.

Pungje-ri je kompleks tunela i infrastrukture za testiranja u planinama severoistočne Severne Koreje.

Na vojnoj paradi održanoj u subotu, Pjongjang je pokazao brojne rakete, a u nedelju je jednu i ispalio, no eksplodirala je nekoliko sekundi nakon lansiranja. Ove slike, koje izgledaju kao da zaposleni tog područja igraju odbojku, snimljene su baš u nedelju te iako svi traže neki skriveni razlog, još uvek postoji mogućnost da su zaposleni igrali odbojku, bez nekih posebnih motiva.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd