Skip to main content
Foto: Reuters

Sećanje na kubanskog vođu: Ostrvska država obeležava godišnjicu smrti Fidela Kastra (FOTO)

Foto: Reuters
Odaju mu počast

Kuba danas obeležava prvu godišnjicu smrti revolucionarnog vođe Fidela Kastra, u nedelji kada čitava nacija budno prati kako se bliži kraj političkog ciklusa kojim se okončava 60-godišnja vladavina braće Kastro.

Fidel, ogromna ličnost XX veka, koji je izgradio komunističku državu na pragu SAD, prkoseći njihovim naporima da ga sruše, umro je prošlog 25. novembra u 90. godini, prenosi Rojters.

Ikona Hladnog rata već je uveliko bio van očiju javnosti, otprilike deset godina, a formalno ustupivši 2008. godine vlast svom mlađem bratu Raulu koji je istakao da će na vlasti biti dva mandata zaredom, a zatim se povući.

Raula Kastra, kako se navodi, trebalo bi, prema navodima stručnjaka, da nasledi drugi čovek vlade Migel Dijas-Kanel, a on će i posle toga ostati na čelu Komunisticke partije Kube do narednog partijskog kongresa, 2021, kada će imati 90 godina.

Kubanci navode da smrt Fidela nije promenila mnogo u ovoj ostrvskoj državi.

ZABRANILI KULT LIČNOSTI: Kubanci ispoštovali poslednju želju Fidela Kastra

Međutim, kako se navodi, njegova smrt je prošle godine ispraćena nacionalnom žalošću koja je trajala devet dana, a pogrebna povorka je njegovu urnu nosila tri dana na putovanju do konačnog odredišta na istoku ostrva.

- Ja sam Fidel - glasila je parola koju su Kubanci širom te države uzvikivali tako obećavajuci da će ostati odani revoluciji koju je Fidel poveo 1959. i kojom je zbačen diktator Batista kojeg su SAD podržavale.

KASTROV POSLEDNJI PUT: Urna s pepelom KOMANDANTA stigla u grad REVOLUCIJE (FOTO)

Kao što je i bila njegova želja da bi se izbegao kult ličnosti, na Kubi ne postoji nikakva statua u obliku Fidela niti javno mesto koje je dobilo ime po njemu, a čak je i njegov grob samo velika granitna ploča na kojoj jednostavno piše "Fidel".

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ove nedelje će, prema navodima državnih medija, širom države biti održane svečanosti u čast Fidelu, a kulturne institucije će svoje programe, kao što su baletski nastupi takođe posvetiti sećanju na kubanskog vođu, prenosi britanska agencija.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD svet

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd