fbpx
Skip to main content
cia

ŠEF CIA DIGAO UZBUNU: "Ruska vojska se nagomilava na granici sa Ukrajinom - nikada ne bih potcenio apetite Putina"

Foto: Profimedia
Šef CIA Vilijam Berns kaže da SAD u poslednjih nekoliko nedelja registruju "neobično nagomilavanje ruske vojske" na granici sa Ukrajinom, ali pri tome nije izneo nikakve dokaze za navodne planove Rusije za destabilizaciju te zemlje.

- Ono što smo videli poslednjih nedelja jeste konstantno i neobično nagomilavanje ruskog vojnog prisustva kod ukrajinskih granica, a videli smo i planove za destabilizaciju Ukrajine i dalje uvećavanje broja vojnika - rekao je šef CIA u intervjuu za američki list "Volstrit džornal".

Naveo je i da ga predsednik Amerike u novembru poslao u Moskvu da ruskim vlastima direktno prenese da su SAD ozbiljno zabrinute zbog Ukrajine i kakve posledice prete Rusiji.

Prema njegovim rečima, američki predsednik Džozef Bajden je razgovarao sa ključnim saveznicima Amerike o svemu tome, a Amerika i saveznici poslednjih nekoliko nedelja aktivno su razmenjivali obaveštajne podatke.

BAJDEN ILI TRAMP? Ko bi pobedio da se izbori održavaju danas? Ubedljiva prednost ovog kandidata

BAJDEN ILI TRAMP? Ko bi pobedio da se izbori održavaju danas? Ubedljiva prednost ovog kandidata

EVROPA SE RASPADA, PUCA PO SVIM ŠAVOVIMA! Orban bez dlake na jeziku: Ulazimo u novo doba, bez rukavica

EVROPA SE RASPADA, PUCA PO SVIM ŠAVOVIMA! Orban bez dlake na jeziku: Ulazimo u novo doba, bez rukavica

NEMA VIŠE NESTANKA MIRISA I UKUSA: Doktorka opisala JEDAN NEOBIČAN SIMPTOM, šta razlikuje omikron od ostalih sojeva?

NEMA VIŠE NESTANKA MIRISA I UKUSA: Doktorka opisala JEDAN NEOBIČAN SIMPTOM, šta razlikuje omikron od ostalih sojeva?

- Nikada ne bih potcenio apetite predsednika Putina za rizik po pitanju Ukrajine - rekao je on i dodao da se na to mora odgovoriti aktivnostima u cilju obuzdavanja i diplomatijom.

Berns smatra da bi rusko rukovodstvo, imajući u vidu smenu na čelu Nemačke i predstojeće predsedničke izbore u Francuskoj, moglo da računa na to da je EU zauzeta svojim unutrašnjim pitanjima.

Takođe, Rusija bi, prema njegovom mišljenju, mogla da misli da se sada nalazi u poziciji ekonomske sile u odnosu na to gde je bila ruska privreda bila pre nekoliko godina, između ostalog i zahvaljujući visokim cenama za gas.

Vladimir Putin
Vladimir Putin
Foto: Profimedia

Bernsov intervju se pojavio uoči razgovora predsednika Amerike i Rusije tokom kojeg, kako je najavila američka strana, Džozef Bajden namerava da izrazi zabrinutost zbog Ukrajini.

U Rusiji, međutim, smatraju, da Vašington nastoji da digne tenziju pred razgovore kako bi svaki napredak prikazala kao uspeh američkog lidera.

Podsetimo, zapadni mediji su više puta optuživali Rusiju da priprema navodnu invaziju na Ukrajinu, licitirajući s brojem vojnika koje Moskva koncentrisala na granici – od 75.000 do 175.000.

Američka agencija "Blumberg" pisala je o tome da je Rusija u sklopu tih planova prebacila deo snaga čak do Kamčatke.

Moskva je na sve optužbe odgovorila stavom da ni za koga ne predstavlja pretnju a da je premeštanje snaga na njenoj teritoriji – njeno ustavno, suvereno pravo.

U Rusiji takođe smatraju da zapadne zemlje koriste priču o navodnoj invaziji kako bi dalje pomerile svoje snage na Istok.

Osedeo zbog Rusije i Irana

Berns je u intervjuu otkrio i zbog čega je osedeo.

Kako je naveo, najvećim delom osedeo je tokom rada u ambasadi Amerike u Rusiji (2005-2008), ali da su razlog tome i pregovori sa Irancima o nuklearnom oružju.

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
-4 Beograd