fbpx
Skip to main content
Dečko i devojka

SELO U KOME DEVOJČICAMA SA 12 GODINA IZRASTE P*NIS: Rađaju se sa v*ginom, ali onda se desi...

Foto: Profimedia
Roditelji su Džonija oblačili i odgajili kao devojčicu, sve dok mu jednog dana nije porastao penis...

Džoni je savršeno zdrav 24-godišnji mladić. Interesuju ga devojke, a san mu je da se oženi i postane otac. No, njegova priča je sve samo ne obična. Džoni se, naime, rodio kao devojčica Felesita. Roditelji su ga oblačili i odgajili kao devojčicu, sve dok mu jednog dana nije porastao penis...

Radi se o bizarnom genetskom poremećaju koji nastaje kada telo nije u stanju da proizvodi dihidrotestosteron (DHT) - hormon koji fetus podstiče na razvoj muških polnih organa. Poremećaj je manjak 5 alfa reduktaze, enzima koji obični testosteron pretvara u DHT.

Osobe sa tim poremećajem rađaju se bez penisa i testisa, sa organom koji nalikuje na vaginu, no u stvarnosti se radi samo o zadnje dve trećine vagine, jer takve osobe nemaju matericu ni jajnike.

"Sećam se da sam nosio malu crvenu haljinicu..."

No, kada nastupi pubertet, nalet dodatnih muških hormona uzrokuje promene koje su zaustavljene tokom razvoja u utrobi - dečacima se spuste mošnice, a klitoris im naraste i pretvori se u sasvim upotrebljiv (mada ispod prosečne veličine) penis. Testisi počnu da proizvode spermu, i muškarac je tada spreman da postane otac.

Dominikanska Republika ima 3 kategorije za pol!

Na globalnom nivou radi se o izuzetno retkom poremećaju, ali u selu Salinas, izolovanom mestu u Dominikanskoj Republici, ova pojava je toliko česta da meštani imaju i ime za nju - zovu je "guevedoces", što je lokalni sleng koji znači "jaja sa 12".

U Salinasu, poremećaj pogađa jedno od 90 dece, što je dovoljno često da Dominikanska Republika ima tri kategorije za pol - muško, žensko i pseudohermafrodit.

"Sećam se kako sam nosio malu crvenu haljinicu, rekao je Džoni za BBC, koji je u sklopu dokumentarca "Odbrojavanje do života - neverovatno stvaranje vas", snimio i prilog o guevedocesima.

"Rođen sam kod kuće, umesto u bolnici. Nisu znali kog sam pola. Išao sam u školu i nosio haljinicu. Nikad mi se nije sviđalo da se oblačim kao devojčica. Kada su mi doneli igračke za devojčice, nikad se nisam igrao sa njima. Sve što sam hteo jeste da se igram sa dečacima, priča Džoni.

Džonijeva transformacija u dečaka počela je sa sedam godina. Tvrdi da je postao puno srećniji kada je postao dečak.

Slučaj 9-godišnje Karle

Devetogodišnja Karla upravo prolazi kroz svoju transformaciju. Iako je odgajana kao devojčica, njena majka primetila je da više voli grubu igru sa dečacima. Nedavno se i ošišala na kratko, nakon što je godinama nosila pletenice.

Guevedocese je prva otkrila endokrinologinja sa Univerziteta Kornel dr. Džulijan Imperato. Nakon što je čula glasine o devojčicama koje se pretvaraju u dečake, otputovala je u Dominikansku Republiku 70-ih godina prošlog veka i otkrila da su glasine istinite.

Slični slučajevi i u Papui Novoj Gvineji

Slučajevi su okriveni i u sambijskim selima u Papui Novoj Gvineji, no tamošnja kultura tu decu doživljava kao muškarce sa greškom, i društvo ih stigmatizira, dok u Dominikanskoj Republici prihvataju transformaciju kao razlog za slavlje.

Manji penis, manja prostata, manja dlakavost

Guevedocesi odrastaju u gotovo savršeno normalne muškarce. Tokom odrastanja se psihološki identifikuju sa dečacima, i gotovo uvek su srećni kada započne njihova transformacija. Ipak, u proseku imaju manji penis, manju prostatu, manje su dlakavi, i nikad ne pate od ćelavosti.

Poslednja činjenica podstakla je farmaceutski gigant Merck da razvije lek koji blokira 5 alfa reduktazu, koji danas koriste "obični" muškarci kako bi sprečili rast prostate i ćelavost.

Traga za "onom pravom"

Otkad je postao muškarac, Džoni je već imao nekoliko devojaka, no te veze nisu bile ozbiljne. Još uvek traga za "onom pravom".

"Želim da se oženim i imam decu, partnerku koja će ostati uz mene u dobru i zlu", rekao je za BBC.

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
14 Beograd