fbpx
Skip to main content
Zapadna Papua

Separatizam trese Indoneziju: Ekstremisti zauzeli dva sela i drže 1.300 talaca (FOTO)

Foto: Twitter/Printscreen/PapuanVoice.!!!
Situacija je napeta

Grupa naoružanih separatista iz "Pokret za slobodnu Papuu" (Organisasi Papua Merdeka / OPM) u petak je preuzela kontrolu nad dva sela u blizini velikog rudnika bakra u provinciji Papua, prema izveštajima iz Indonezije.

Oko 1.300 stanovnika navodno je uzeto za taoce od strane pobunjenika, ali do sada niko nije povređen. Indonežanska vojska je rasporedila oko 700 vojnika na to područje.

Niki Hejli BRANI Trampa: Predsednik SAD ne želi da ratuje sa Severnom Korejom

- Za sada smo preuzeli preventivne mere. Još uvek nismo primenili silu, jer ne želimo da seljani budu žrtve - rekao je šef lokalne policije Viktor Din Macbon.

Sela leže blizu rudnika u vlasništvu američke korporacije "Friport-MekMoran", koja je bila svedok nedavnih pucnjava između indonežanskih policijskih snaga i boraca za nezavisnost (zapadno-papuanskih separatista).

Indonežani u velikoj PANICI: Sa strepnjom i strahom u očima očekuju STRAHOVITU erupciju vulkana

Ovaj separatistički pokret pokrenuo je pobunu protiv Džakarte zbog "prisilne okupacije" Zapadne Papue od strane Indonezije 1960-ih. Rudnik bakra "Friport-MekMoran" često je bio mesto konflikata, jer je to simbol "nezavisnosti" i veće kontrole nad prirodnim resursima u regionu koje žele pobunjenici. Indonezija dugo grži zapadnu Papuu u svojim rukama.

Do sada, "Pokret za slobodnu Papuu" nije javno otvarao nikakve zahteve indonežanskoj vladi ili rudarskoj kompaniji.

 

Pročitajte i:

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
-5 Beograd