fbpx
Skip to main content
koronavirus

"SIGURNA SAM DA NISAM UČINILA NIŠTA LOŠE" Ona je "Žena Šišmiš" iz Vuhana: Ceo svet želi da zna istinu o poreklu korone, a ona je krije?

Foto: Profimedia
Naučnica Ši Džengli tvrdi da nema nikakve tajne kada je istraživanje o korona virusu u pitanju, ipak javnost to dovodi u pitanje i sumnja u njene reči.

- Kako bih mogla ponuditi dokaz za nešto kad dokaza nema - tako je Ši Džengli, virološkinja iz laboratorija u Vuhanu, odgovorila novinarima Nujork Tajmsa koji su uspeli da je dobiju telefonom i pitaju da je virus koji je izazvao pandemiju izašao iz laboratorije i da li ima dokaze da se to nije dogodilo.

- Ne znam kako je svet došao do toga, neprestano bacajući blato na nevinu naučnicu.

NOVI CIKLUS NIS-OVOG PROGRAMA ZAJEDNICI ZAJEDNO: U ekološke projekte u lokalnim samoupravama NIS ulaže 107,5 miliona dinara

NOVI CIKLUS NIS-OVOG PROGRAMA ZAJEDNICI ZAJEDNO: U ekološke projekte u lokalnim samoupravama NIS ulaže 107,5 miliona dinara

VAKCINA KOJA JE SAVLADALA INDIJSKI SOJ KORONE? Rusi objavili najnovije podatke

VAKCINA KOJA JE SAVLADALA INDIJSKI SOJ KORONE? Rusi objavili najnovije podatke

NOVA STUDIJA "ASTRAZENEKE": Terapija antitelima NE POMAŽE u prevenciji kovida?

NOVA STUDIJA "ASTRAZENEKE": Terapija antitelima NE POMAŽE u prevenciji kovida?

Doktorka Ši je vrlo ugledna u Narodnoj Republici Kini, ali tamo je dovoljna sitnica u tako osetljivim temama kao što je pitanje porekla virusa da se izgubi zaštitnička ruka Partije. Kineski svemoćni predsednik Đinping prošle godine je naučnicima poručio da nauka ne poznaje granice ali da naučnici imaju domovinu. Poznato je da Si ne voli one koji bi na bilo koji način mogli izneveriti domovinu.

Prema dostupnim informacijama kineskih izvora, dr. Ši nije članica Partije. Ali ni Džek Ma, vlasnik internetskog giganta Alibaba, nije dugo priznavao da je u Partiji. Što mu nije pomoglo kad je digao glas protiv vladinih financijskih politika. Od tad se u javnosti ne čuje i ne vidi.

Tezu da je virus pobegao iz laboratorija u kineskom gradu Vuhanu, gde je počela pandemija koja je odnela stotine hiljada života i zaustavila svet, nedavno je rasplamsao "The Wall Street Journal", koji je objavio dva teksta s nizom detalja koji donose niz dokaza da je kovid 19 pobegao virolozima. Američki predsednik Džo Bajden je naložio obaveštajnim službama da dodatno istraže odakle je virus stigao, a sličnu su poruku poslali i lideri skupine G7 s nedavnog samita. Za problem u kojem se našla, Kina je većinom sama kriva. Naučnici Svetske zdravstvene organizacije, koji su početkom godine došli da istraže izbijanje pandemije u Vuhanu, naišli su na niz ograničenja u radu što je pojačalo sumnje da vlasti nešto skrivaju.

NYT donosi interesantan zaključak da se o laboratorijskom poreklu virusa počelo otvorenije govoriti kad je s vlasti sišao Donald Tramp koji je stalno govorio o “kineskom virusu”. Niko ozbiljan nije hteo sa njim da se složi, pa je tako bila opšteprihvaćena teza o prenosu virusa sa životinje na čoveka verojatno na pijaci u Vuhanu. Dr Ši je u razgovoru za NYT rekla da su bilo kakve sumnje u beg virusa iz laboratorija bez ikakvog temelja.

koronavirus
Foto: Profimedia

Na pitanje je li laboratorija bila u posedu bilo kakvog izvora za korona virus, dr. Ši dramatično izjavljuje: "Ne".

Ugledna virološkinja je rođena 1964. godine u pokrajini Henan. Školovala se na Univerzitetu Vuhan, a doktorat je stekla 2000. godine na Univerzitetu Monpelje u Francuskoj. Nakon toga se vraća u Vuhan i od 2004. godine se, nakon što je u Kini izbila prva zaraza virusom Sars, počela baviti šišmišima. Naučni proboj je ostvarila kad je 2011. godine u napuštenom rudniku u jugozapadnoj Kini pronašla šišmiše koji su nosili koron avirus sličan virusu koji je izazvao Sars.

Pravo lice moderne kineske nauke i napretka, koje Američka akademija mikrobiologije prima, s još 108 naučnica i naučnika, u članstvo zbog istraživačkog doprinosa disciplini.

Globalnu slavu stiče izbijanjem pandemije kad je Scientific American naziva "bat woman" (žena šišmiš) u pozitivnom smislu navodeći njena istraživanja.

virus
Virus
Foto: Profimedia

Tad je objavila nekoliko članaka u naučnim časopisima koji su bili temelj istraživanja brojnim naučnim skupinama.

Kako vreme odmiče, tako njen rad dolazi pod sve snažniji nadzor pa se pojavljuju i nedoumice. Ključno je pitanje rada na genetskoj modifikaciji virusa kako bi se pratilo njegovo ponašanje i mogućnost prenosa zaraze na čoveka.

NYT navodi: "Zagovornici ove vrste istraživanja kažu da pomaže društvu da se pripremi za buduće epidemije. Kritičari kažu da rizici stvaranja opasnih novih patogena mogu premašiti potencijalne koristi".

Moja laboratorija nikada nije sprovodila niti saraživala u sprovođenju eksperimenata koji pojačavaju virulenciju virusa".

NYT navodi da postoji još jedan problem. Prema tumačenju naučnika, eksperimenti kakve je radio tim dr Ši trebalo bi da se sprovode u uslovima biosigurnosti nivoa 4, a navodno su se odvijali i u uslovima sigurnosti nivoa 2. Što bi sugerisalo da im je virus mogao neopaženo uteći. Dr Ši tvrdi da se virusi šišmiša mogu proučavati i u uslovima sigurnosnog nivoa 2 jer nema dokaza da mogu direktno zaraziti čoveka što podržava skupina naučnika.

Virus
Foto: Profimedia

Na tezu iz članka WSJ-a da je troje istraživača iz laboratorija u Vuhanu bilo zaraženo koronavirusom još 2019. godine, pre nego što je zaraza potvrđena, odgovorila je da "Institut virologije u Vuhanu nije naišao na takve slučajeve. Možete li mi proslediti imena tih ljudi kako bismo to mogli istražit", pitala je dr Ši.

WSJ nije naveo njihova imena u tekstu. Što se tiče uzoraka u laboratoriju, dr Ši tvrdi da je virus šišmiša koji je imala u svojoj laboratoriji, što je podelila s javnošću, bio samo 96 posto identičan SARS-CoV-2 virusu koji uzrokuje kovid 19 - ogromna razlika prema genomskim standardima, navodi NYT.

Odbacuje nagađanja da je njena laboratorija potajno radila na drugim virusima.

Kad je reč o skupini rudara, koja se 2012. godine zarazila u rudniku u kojem je dr Ši pronašla virus blizak onom koji izaziva Sars, kineska naučnica navodi da laboratorija nije detektovala koronaviruse bliske onima koji izazivaju Sars u uzorcima pristiglim od obolelih rudara. I dodaje da će uskoro u naučnom časopisu objaviti više detalja.

NYT navodi da njeni kritičari tvrde da uskraćuje informacije.

Dr Ši je telefonom odgovorila: "Ovo više nije pitanje nauke. To su pretpostavke ukorenjene u krajnjem nepoverenju".

Njeni prijatelji navode kako je indikativno da je protekom pandemije počela menjati raspoloženje pa je ona, poznata po svojoj otvorenosti, postajala sve zbunjenija, pa i besna što je često počelo izbijati na površinu. U doba kad je Tramp otvorio pitanje bega virusa iz laboratorija u Vuhanu, na društvenim mrežama je napisala da bi ljudi, koji otvaraju takva pitanja, trebalo da "začepe svoja smrdljiva usta".

U zaključku maila NYT-u, dr Ši navodi da ju je politizacija pitanja porekla virusa lišila entuzijazma za istraživanje te dimenzije problema. Umesto toga, fokuisirala se na vakcine za kovid i oblike novog virusa, a s vremenom se, rekla je, smirila. "Sigurna sam da nisam učinila ništa loše", napisala je. "Dakle, nemam se čega bojati".

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd