fbpx
Skip to main content
korona virus

ŠIRENJE ZARAZE PONOVO U PORASTU - NOVI SOJEVI BESNE KONTINENTIMA: Mere sve oštrije, na pragu smo novog korona pakla

Foto: Reuters
Masovna vakcinacija uveliko traje u razvijenijim delovima sveta, dok u siromašnijim zemljama počinje

Nakon naglog globalnog pada broja novih slučajeva korona virusa u prvim nedeljama februara, stopa širenja zaraze je ponovo u porastu širom sveta. Situacija ponovo postaje alarmantna i u većem delu Evrope.

BUDI DEO NOVOG DOBA, BUDI POBEDNIK!

BUDI DEO NOVOG DOBA, BUDI POBEDNIK!

BIZARNIJE NE MOŽE BITI: Petao nožem ubio gazdu, a potom ga uhapsila policija

BIZARNIJE NE MOŽE BITI: Petao nožem ubio gazdu, a potom ga uhapsila policija

GOTOVO JE, NEMA VIŠE SUMNJI: Američki piloti videli NLO, potvrdila i kontrola leta

GOTOVO JE, NEMA VIŠE SUMNJI: Američki piloti videli NLO, potvrdila i kontrola leta

U svetu je u sredu potvrđeno 378.250 novih slučajeva kovida-19, što je gotovo pet odsto više u odnosu na nedelju dana ranije kada su prijavljene 361.124 nove infekcija. Međutim, stručnjaci proteklih dana primećuju novi fenomen - veliki disbalans u brzini širenja virusa između različitih regiona i država.

Masovna vakcinacija uveliko traje u razvijenijim delovima sveta, dok u siromašnijim zemljama počinje. Gusto naseljene države u kojima se virus nesmetano širio, poput Indije i Južnoafričke Republike, brzo se približavaju imunitetu stada.

korona virus u Indiji
korona virus u Indiji
Foto: Reuters

Ovo pomaže u suzbijanju novih infekcija, ali se to ne dešava ravnomerno širom sveta, pa čak ni unutar velikih država. A tamo gde postoje rupe u imunitetu - novi sojevi prave veća žarišta, pokazala je analiza "Fajnenšel Tajmsa".

Slična situacija je trenutno u Evropi, gde deo kontinenta strahuje od trećeg talasa, dok pojedine zemlje beleže drastičan pad broja slučajeva.

Neki su odahnuli

U Velikoj Britaniji, gde se krajem prošle godine pojavio zarazniji soj korone koji se od tada proširio u razne krajeve sveta, primećuje se pad stope širenja zaraze. To je verovatno posledica kombinacije tekućeg zaključavanja i brzog sprovođenja vakcinacije.

Britanija je od početka decembra imunizovala preko 18,2 miliona građana sa najmanje jednom dozom vakcine. Rano je donela odluku o odlaganju druge doze na najviše 12 nedelja u pokušaju da ponudi barem delimičnu zaštitu većem broju ljudi.

Boris Džonson
Boris Džonson
Foto: Reuters

U poslednjih sedam dana 73.392 Britanaca imalo je pozitivan test na Covid-19, što je 14,7 odsto manje u odnosu na nedelju ranije. U sredu je zabeleženo 9.938 novih slučajeva manje nego prethodnog dana, što je nagli pad sa 31.839 slučajeva prijavljenih početkom 1. januara.

Pad krive beleži i Portugal, gde su preopterećene bolnice bile na tački pucanja sredinom januara, a gde su novi slučajevi slučajevi dostigli vrhunac krajem prošlog meseca. Početkom ove nedelje, ministarka zdravlja Marta Temido izjavila je da je trend smanjenja broja novozaraženih solidan, sa oko 300 slučajeva na 100.000 stanovnika.

U međuvremenu, ministarstvo zdravlja susedne Španije reklo je u utorak da je napokon izašlo iz epidemiološke situacije "ekstremnog rizika". U protekle dve nedelje broj slučajeva korona virusa na 100.000 stanovnika je 235, što je ispod broja 250 koji je ministarstvo odredilo za pokazatelj da pandemija nije pod kontrolom.

Druge zahvata novi talas

Dok je Britanija ove nedelje detaljno opisovala svoj plan za ukidanje lokdauna, drugi lideri na kontinentu brinuli su zbog početka novog talasa, posebno s obzirom na i dalje sporu vakcinaciju u Evropskoj uniji.

U sredu je nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da bi se zbog porasta slučajeva mutiranog oblika korona virusa mogao dogoditi i treći talas epidemije, dodajući da je potrebna pažnja kako bi se izbegla potreba za još jednim nacionalnim zaključavanjem. Trenutna ograničenja su na snazi do 7. marta.

- Zbog novih sojeva ulazimo u novu fazu pandemije iz koje će se možda pojaviti treći talas. Sada moramo postupiti pametno i pažljivo, tako da treći talas ne zahteva novo zatvaranje po celoj Nemačkoj - poručila je kancelarka.

Angela Merkel
Angela Merkel
Foto: Reuters

U međuvremenu, nemački zdravstveni stručnjak Кarl Luterbah rekao je da je praktično nemoguće u startu zaustaviti novi pandemijski udar.

- Još nismo u sredini trećeg talasa, ali on je započeo i ne može se zaustaviti - rekao je.

Ranije ove nedelje Nemačka i Francuska nastojale su da izbegnu zatvaranje zajedničke granice usled porasta slučajeva, ali u četvrtak je Francuska rekla da će pojačati ograničenja na granicama zbog žarišta južnoafričkog i brazilskog soja u severoistočnom regionu Mozela.

U sredu je francuska vlada naredila da se područje Denkerka mora zatvoriti tokom vikenda kako bi se zaustavilo ono što je ministar zdravlja Olivijer Veran opisao kao "alarmantnu“ situaciju. I drugi delovi zemlje takođe se suočavaju sa rastom krive, s tim da je 10 od 102 teritorijalna područja Francuske sada u "vrlo zabrinjavajućoj situaciji" koja zahteva dodatne restrikcije.

Francuska
Francuska
Foto: Reuters

Zamenik gradonačelnika Pariza Emanuel Gregoar najavio da će podneti francuskoj vladi plan kojim se propisuje preventivno tronedeljno zaključavanje prestonice, sa ciljem da se kasnije stvore uslovi za ponovno otvaranje svih mesta, uključujući barove, restorane i pozorišta.

Grčka je u sredu saopštila da sledećeg ponedeljka neće moći da ukine ograničenja zaključavanja na širem području Atine, kao što je bilo planirano, nakon naglog povećanja slučajeva u regionu Atike u kojem se nalazi prestonica.

U Italiji je takođe zabeležen rast broja novozaraženih, što je dovelo do toga da se određeni regioni i opštine prebace sa "žutog“ nivoa umerenog rizika na "narandžasti“ status višeg rizika. Predsednik konferencije italijanskih regiona Stefano Bonačini izjavio je da je Italija na pragu trećeg talasa pandemije.

Njegove reči potvrdio je i poznati virusolog Andrea Krisanti, profesor Univerziteta u Padovi, koji upozorava da bi, ukoliko se ne preduzmu hitne mere, Italija mogla za sedam dana da ima 40.000 novozaraženih dnevno.

- U poslednja dva dana, broj novih slučajeva se udvostručio od 10 na 20 hiljada novožarzenih u jednom danu. To pokazuje brzinu širenja engleskog soja virusa, koji je pre dve sedmice činio 15 odsto inficiranih, a sada već 40 odsto - rekao je Krisanti.

Grčka
Grčka
Foto: Reuters

U međuvremenu, u istočnoj Evropi, Mađarska i Češka su zabeležile nagli porast slučajeva, dok je susedna Poljska zabeležila postepeni porast. Mađarski premijer Viktor Orban rekao je u petak da u naredne dve nedelej očekuje "drastičan" rast broja zaraženih i pripremio je građane na pooštravanje mera.

Češka vlada je odustala od planova za ublažavanje mera i otvaranje neprioritetnih maloprodajnih radnji od sledeće nedelje, jer porast težih slučajeva korona virusa vrši veliki pritisak na zdravstveni sistem u zemlji.

- Situacija sa pandemijom nije dobra, britanski soj se i dalje širi. Zbog toga smo odlučili da za sada ne otvaramo prodavnice koje ne rade, a o ovome ćemo ponovo raspravljati sledeće nedelje - rekao je ministar industrije Karel Havliček najavljujući ovakvu odluku češke vlade.

Ministarstvo zdravlja Poljske sapoštilo je početkom nedelje da u zemlji trenutno počinje "treći talas infekcija korona virusom" i da se beleži veliki porast dnevnih slučajeva iz nedelje u nedelju. Pogoršanje situacije pripisano je britanskom soju koji se sve brže širi zemljom.

Crna Gora u vrhu po smrtnosti

Što se našeg regiona tiče, u Hrvatskoj je u sredu registrovano 688 novozaraženih, što je gotovo dva puta više u odnosu na prethodni dan. Prva tri dana ove nedelje zabeležen je porast broja novozaraženih za 30 odsto u odnosu na prva tri dana prethodne sedmice. Međutim, hrvatska vlada ne odustaje od popuštanja mera i najavljuje otvaranje bašta lokala i teretana od 1. marta.

Albanski Zdravstveni odbor stručnjaka najverovatnije će uvesti nove, strože mere, zbog povećanog broja novih slučajeva i sve većeg broja hospitalizovanih pacijenata. Pretpostavlja se da će biti produžen policijski čas od 18 do 6 sati ujutru, kao i da će biti zabranjen rad barova i kafića u tom periodu. Lokalni mediji preneli su i da će tokom vikenda zemlja biti potpuno zatvorena, odnosno da će biti zabranjeno bilo kakvo kretanje.

Zbog širenja britanskog soja virusa u Severnoj Makedoniji, ministar zdravlja Venko Filipče nije isključio mogućnost uvođenja restriktivnijih epidemioloških mera na lokalnom ili državnom niovu. Dodao je da broj novozaraženih raste i da se procenjuje da je britanski virus prisutan u 50 odsto slučajeva novozaraženih.

Crna Gora
Montenegro
Foto: Reuters

Crna Gora i Mađarska su na četvrtom mestu u svetu po stopi smrtnosti u poslednjih sedam dana na 100.000 hiljada stanovnika.

Zbog povećanog broja obolelih od korona virusa zatvaraju se ugostiteljski objekti u Danilovgradu, Tuzima i Baru, saopštio je crnogorski Institut za javno zdravlje, napominjući da takva mera ostaje na snazi u Podgorici, Nikšiću, Cetinju, Herceg Novom, Ulcinju i Kotoru, kao i da se strože mere uvode i za Herceg Novi.

Koliko je loša situacija u Crnoj Gori, dokaz je i upozorenje SAD njenim građanima.

Crna Gora se, uz Centralno Afričku Republiku i Avganistan i još neke zemlje, našla na listi država koju s SAD obeležile četvrtim, najvišim stepenom upozorenja građanima da u te zemlje ne putuju zbog loše epidemiološke situacije.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd