fbpx
Skip to main content
Aleksej Navaljni

SLUČAJ NAVALJNI: Nemci hteli da vode krivičnu istragu, "oduvalo" ih rođeno Tužilaštvo

Foto: Profimedia
Čak ni profesori krivičnog prava nisu mogli da "pomognu" saveznoj vladi u pronalaženju načina da se Rusija bar nekako ponizi

Nemačka ne može da započne krivičnu istragu o tome šta se dogodilo Alekseju Navaljnom, jer se incident dogodio u drugoj zemlji, piše nemački list "Zidojče cajtung".

Kako navodi list, čak i pre nego što je nemačka kancelarka Angela Merkel objavila rezultate analiza Navaljnog, savezna vlada pitala je Generalno tužilaštvo u Karlsrueu da li neko u Nemačkoj može da vodi istragu, ali su tamo kao odgovor "odmahnuli glavom".

SUROVO ILI NORMALNO: Švedska neće vakcinisati decu protiv korona virusa

SUROVO ILI NORMALNO: Švedska neće vakcinisati decu protiv korona virusa

BROJ OBOLELIH U BRAZILU PREMAŠIO 4.5 MILIONA: U ovoj zemlji za 24 sata preminulo 377 pacijenata

BROJ OBOLELIH U BRAZILU PREMAŠIO 4.5 MILIONA: U ovoj zemlji za 24 sata preminulo 377 pacijenata

SVETSKI REKORD RUSKIH PILOTA: 11 puta zaredom izveli "mrtvu petlju" (VIDEO)

SVETSKI REKORD RUSKIH PILOTA: 11 puta zaredom izveli "mrtvu petlju" (VIDEO)

U članku se ističe značajna razlika između incidenta sa Navaljnim i navodnog trovanja bivšeg agenta GRU Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Velikoj Britaniji: Skripalji su, prema tvrdnjama britanskih vlasti, bili otrovani u Solzberiju u Engleskoj, dok se incident sa blogerom dogodio u Rusiji.

Nemačka policija mogla bi se pridružiti istrazi u slučaju da se stanje Navaljnog naglo pogoršalo. Ali čak i u tom slučaju, incidentom bi se bavilo tužilaštvo u Berlinu, a ne Generalno tužilaštvo u Karlsrueu, ističe list.

Profesor krivičnog prava sa Univerziteta Humbolt u Berlinu Martin Heger, rekao je ranije da ne postoje osnove za pokretanje krivičnog postupka zbog incidenta sa Navaljnim. To bi se moglo dogoditi u slučaju njegove smrti ili ozbiljnih povreda.

Hronologija "trovanja" i sukoba dve vlade

Navaljnom je 20. avgusta pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku. Opozicioni lider prevezen je u bolnicu, gde je pao u komu. U početku se pretpostavljalo da je Navaljni otrovan nečim što mu je sipano u čaj na aerodromu.

Aleksej Navaljni
Prevoženje Alekseja Navaljnog iz Rusije u Nemačku
Foto: Reuters

Lekari bolnice u Omsku su potom saopštili da mu je zdravstveno stanje stabilno i da, prema rezultatima obavljenih ispitivanja, kod Navaljnog nisu pronađeni znaci trovanja, moždanog udara, infarkta, infekcija, niti virusa korona.

Na zahtev porodice, bloger je 22. avgusta iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu.

Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova "Novičok".

Od Rusije se zahteva da sprovede istragu, a zvanična Moskva insistira na tome da joj Berlin dostavi informacije u vezi s Navaljnim.

Tužilaštvo i policija Rusije započeli su svoje istrage već prvog dana hospitalizacije Navaljnog u Omsku 20. avgusta. Rusko tužilaštvo je zatražilo od Nemačke da objavi informacije o ispitivanjima i preliminarnim dijagnozama ruskog blogera. Pošto je zahtev hitno prosleđen, Moskva je očekivala jednako brz odgovor od nemačke prestonice, ali nije dobila nikakve informacije.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd