fbpx
Skip to main content
Haker

MASOVNA ŠPIJUNAŽA: Novinarima i zvaničnicima širom sveta hakovani telefoni

Foto: Shutterstock
Jedna od tih organizacija, dnevnik Vašington post, tvrdi da je špijunski softver nazvan "Pegaz", koji je izradila bezbednosna organizacija NSO Grupa

Špijunski softver razvijen u Izraelu korišćen je za uspešno hakovanje 37 smart-telefona širom sveta koji su pripadali novinarima, vladinim zvaničnicima i aktivistima organizaciju za zaštitu ljudskih prava, navodi se u zaključku istrage koju je sprovelo 17 medijskih organizacija.

BUDUĆNOST BORBE PROTIV KORONE VEĆ JE POČELA: Ruski naučnici pripremaju biočip za testiranje na kovid

BUDUĆNOST BORBE PROTIV KORONE VEĆ JE POČELA: Ruski naučnici pripremaju biočip za testiranje na kovid

TRESLO SE U ALBANIJI: Zemljotres pogodio komšije, podrhtavala i Severna Makedonija

TRESLO SE U ALBANIJI: Zemljotres pogodio komšije, podrhtavala i Severna Makedonija

FRANCUSKA U BORBI PROTIV DELTA SOJA: Preko 10.000 obolelih treći dan za redom

FRANCUSKA U BORBI PROTIV DELTA SOJA: Preko 10.000 obolelih treći dan za redom

Jedna od tih organizacija, dnevnik Vašington post, tvrdi da je špijunski softver nazvan "Pegaz", koji je izradila bezbednosna organizacija NSO Grupa, korišćen između ostalog i da se prisluškuju telefoni dve žene koje su bile bliske sa Džamalom Kašogijem, kolumnistom Vašington Posta ubijenim 2018. godine u konzulatu Saudijske Arabije u Turskoj, prenosi Rojters.

Londonski Gardijan takođe ukazuje da je istraga pokazala da je špijunski softver bio kontinuirano i frekventno zloupotrebljavan tako što je omogućavao da se izdvajaju sms poruke, fotografije i e-mailovi, tajno snimaju pozivi i aktiviraju mikrofoni na aparatima korisnika.

U zaključcima istrage, koje Rojters nije nezavisno potvrdio, ne navodi se ko je i zbog čega koristio ovaj špijunski softver, ali iz izraelske kompanije su saopštili da je on razvijen za vladine obaveštajne strukture i bezbednosne agencije koje se bore protiv terorizma i kriminala.

Na svom veb-sajtu izraelska kompanija negira navode iz istrage 17 medijskih kuća koju je predvodila ne-profitna organizacija Zabranjene priče sa sedištem u Parizu.

Haker
Haker
Foto: Shutterstock

- Izveštaj organizacije Zabranjene priče prepun je pogrešnih pretpostavki, neutemeljnih teorija i pokreće ozbiljne sumnje o pouzdanosti i interesima izvora. Sve ukazuje da su "neidentifikovani izvori" pružili neutemeljene informacije, izmeštene iz realnosti. Nakon što smo proverili njihove tvrdnje snažno demantujemo lažne optužbe iz tog izveštaja - navodi se između ostalog u saopštenju izraelske kompanije.

NSO Grupa je saopštila da njena tehnologija ni na jedan način ne može da se dovodi u vezu sa ubistvom novinara Kašogija, ali predstavnik kompanije juče nije bio dostupan da Rojtersu pruži dodatne informacije.

Organizacija Amnesti Internešenal osudila je "ozbiljan nedostatak pravne regulative" u sferi špijunskih (bezbednosnih) softvera.

U izveštaju Vašingrton pousta se navodi da je špijunirano više od hiljadu ljudi iz 50 zemalja, među njima i članovi nekoliko arapskih kraljevskih porodica, najmanje 65 uglednih poslovnih ljudi, 85 aktivista organizacija za ljudska prava, 189 novinara i više od 600 političara i vladinih zvaničnika, među kojima je bilo i šefova država i predsednika vlada.

 

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
30 Beograd