clear sky
5°C
19.04.2024.
Beograd
eur
117.1484
usd
109.6792
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

"Ne pevamo po balkonima. Smejete se? Nama se plače" Ispovest Srpkinje pravo iz Rima slama srce!

31.03.2020. 21:56
Piše:
Srbija Danas/Blic
Italija
Italija / Izvor: Profimedia
Italija je prva evropska zemlja na koju se virus korona sručio svom silinom, iz koje nam svakog dana stižu crne brojke.

 Već skoro mesec dana, snimci bolnica, umornih medicinskih radnika i pustih ulica, svakodnevica države koja je svetu ponudila "dolče vitu" kao način života.

Tužna objava italijanskog ambasadora u Beogradu: Ovako diplomate ODAJU POČAST nastradalim sunarodnicima

Tužna objava italijanskog ambasadora u Beogradu: Ovako diplomate ODAJU POČAST nastradalim sunarodnicima

SELO KOJE ODOLEVA KORONI: Na korak od ŽARIŠTA ZARAZE, a svi su zdravi - evo u čemu je TAJNA (VIDEO)

SELO KOJE ODOLEVA KORONI: Na korak od ŽARIŠTA ZARAZE, a svi su zdravi - evo u čemu je TAJNA (VIDEO)

"MOŽDA SE VIDIMO KASNIJE, MOŽDA..." Revoltirani italijanski političar uklonio zastavu EU iz svoje kancelarije (VIDEO)

"MOŽDA SE VIDIMO KASNIJE, MOŽDA..." Revoltirani italijanski političar uklonio zastavu EU iz svoje kancelarije (VIDEO)

Prema rečima jedne naše državljanke koja već godinama živi i radi u Rimu, naime, ona u večnom gradu živi 20 godina, odakle vodi portal "Vodič kroz Rim" i radi kao vodič na pešačkim turama. Tačnije, time se bavila do pojave virusa korona. Danas dane provodi kraj televizora i računara čekajući kada će se Italija, pa i svet, vratiti normalnom načinu života.

Život u Večnom gradu već četri nedelje, koliko se Rim nalazi u karantinu, gotovo da i ne liči na život. Kako nam je rekla, početna euforija i prkos građana, rapidno opada pošto se u karantinu nalaze već četiri nedelje. Navikli su na izolaciju, sada se bore sa novim strahom - brojkama preminulih u Italiji od posledica korona virusa.

- Ušli smo u četvrtu nedelju karantina. Ne, ne mogu to da zovem izolacijom, kao kad sam pisala o situaciji u Rimu pre tri nedelje. Karantin, od reči quarantina (četrdeset dana), koliko je prosečno trajala izolacija od zaraznih bolesti i kuge u 14. veku. Mi ćemo, izgleda, u ovom 21. provesti pedeset, ako nam se osmehne onaj odozgo (jesmo li u prestonici Katoličke crkve ili ne?).

- Prestali smo da pevamo po balkonima. I da radimo jogu sa instruktorima preko Skajpa. Ne zovemo se više preko Mesindžera da bismo ćaskali, ni preko Fejstajma da bismo pili aperitivo.

- Oni koji imaju decu se ne svađaju više sa onima koji imaju pse. Oni koji imaju stare se ne svađaju više sa sa onima koji imaju decu. Oni koji se striktno pridržavaju izolacije se ne svađaju više sa onima koji izlaze, koji imaju decu i koji imaju pse - započinje ona priču.

Kada će se sve ovo završiti?

Prema njenim rečima, gotovo celokupno stanovništvo svakodnevno prati situaciju u Italiji putem mali ekrana i ono što je evidentno jeste strah koji nastupa od brojeva preminulih od virusa korona.

- Sad svi sedimo uz ekran nekog televizora, kompjutera ili mobilnog telefona i gledamo u broj zaraženih i umrlih kako raste. Italija je prevazišla Kinu po broju umrlih, po broju zaraženih, po stepenu infektivnosti virusa, po preplašenosti, po neizvesnosti koju ova situacija donosi. Svako od nas razmišlja samo o jednom: kad će sve ovo i sa kakvim posledicama zavšiti? I kako ti brojevi rastu, tako smo sve preplašeniji i povlačimo se sve dublje u mračne kutkove. Neko stana, neko duše.

virus
virus / Izvor: Srbija Danas

- Gledamo te brojeve i priželjkujemo da nam se premijer ne oglasi sa "produžuje se period izolacije za još 15 dana" i nekim novim, restriktivnijim, merama. Džabe. Već nam je pomerio 3. april za 18, to znači 50 dana karantina.

- Toliko je puta "stezao" mere predostrožnosti, da je neko napravio sajt "Đuzepe Konte, automatski generator (lažnih) zakonskih odredbi". Ako kliknete, može da vam izađe nešto od ovog: "Udaljiti se od svekrve je validan motiv za kretanje", "OK za kretanje da bi se otišlo dođavola", "Ako partner 5 dana zaredom ne skine pidžamu, imate pravo na razvod po hitnom postupku".

- Nasmejali ste se, je l' da? I mi bismo, ali nam se trenutno plače. 

Ogromne kazne za kršenje pravila karantina

Kazne koje su na snazi i u Srbji, za Italijane variraju od 200 pa sve do 5000 evra. Iako je situacija na početku bila malo drugačija, pošto su smeli da izađu u šetnju, danas za svaki izlazak iz kuće moraju da imaju opravdan razglog.

- Naš premijer je odabrao Fejsbuk kao sredstvo informisanja. Fejsbuk! Svaki put nas razuverava da je sve pod kontrolom i da imamo još samo malo strpljenja i poštujemo mere suzbijanja virusa. Samo što su, eto, opet morali da ih malo pooštre, jer ima još uvek puno onih koji ih ne poštuju. Pre tri nedelje smo mogli da izađemo i, uz mere društvenog distanciranja, prošetamo dete ili psa u parku. Sad je sve zamandaljeno, ko stavi nogu van kuće bez preke potrebe, dobija 200, 300, 400 (izgubila sam račun) evra kazne, za grupisanje i 5.000.

- Došlo je i do evolucije o izjavi o kretanju. Sad smo kod četvrte verzije, uskoro ću morati da napišem izjavu kako idem po toner radi štampanja izjava. Više ne traže samo ime i prezime i gde idem, već datum i mesto rođenja, adresa sa koje krećem, adresa na koju idem, pol (kao da sam mogla da ga promenim?!), broj telefona, broj lične karte, kad, gde i od koga je izdata.

Bari, Italija
Bari, Italija / Izvor: Reuters

- Da sam pročitala prethodne tri izmene Zakona o vanrednom stanju, da nisam u karantinu i da nisam pozitivna na COVID-19. Da, upravo tako: da izjavim da nemam nešto za šta nisam sigurna da li imam ili nemam, jer nas, bez simptoma, niko ne tesitra. 

Građani se prate preko telefona i dronova

Sa namerom da građani poštuju pravila, italijanska vlada je našla način da doskoči "neposlušnim" žiteljima Rima, te kao meru kontrole koriste modernu tehnologiju. Sa druge strane, kada se radi o kupovini, kaže nam kako Italijanima opada kupovna moć, zbog čega se javljaju kako organizovani, tako i izolovani slučajevi krađa.

- Kad izađemo, prate nas dronovima, prate nas preko mobilnih telefona kako i kuda se krećemo i, ne-do-ti-bog, da vide da si se našao van putanje kuća-pos'o ili kuća-prodavnica. Opet kazna. U nabavku otišao više od jednog člana porodice? Kazna - rekla je ona

- Počeli da se snabdevamo u hard diskont prodavnicama? Lidl nam je postao skup. Baš pre par dana čitam kako je grupa Sicilijanaca iz Palerma očajnički pokušala da baš iz tog Lidla izađe sa kesama namirnica i da ih ne plati. Ne zato što neće, nego zato što nema para.

- Naravno, intervenisala je policija. U Trapaniju su pokušali da u toku noći obiju Peni market, pa pobegli jer je - pogađate - intervenisala policija. A onda nas je ista ta policija obavestila o tome kako već danima kruži po Siciliji sledeća poruka: "Kod kuće mogu da budu oni koji imaju fiksne plate, ako moramo da budemo u izolaciji, država mora da nam obezbedi hranu i plati kiriju, pa nismo svi Kristijano Ronaldo: ovde 3/4 Italijana radi na crno. Pobunite se! - izjavila je ona

Potresne scene u Pulji

Oni koji su pre virusa korona imali sigurne poslove u privatnom sektoru, danas se nalaze na rubu egzistencije, zbog čega dolazi do scena koje više odgovaraju holivudskim filmovima smeštenim u period Drugog svetskog rata. O tome najbolje svedoči priča bračnog para iz Pulje.

Nije samo Sicilija zapala u očaj, jedna potresna priča dolazi iz Barija (Pulja). Ta priča predstavlja sve nas koji smo, kao i ovaj bračni par, mali preduzetnici, sad potpuno bez ikakvih prihoda.

Oni, konkretno, imaju prodavnicu artikala za venčanja. Nakon mesec dana od zatvaranja više nemaju od čega da žive, a moraju da prehrane i dete i baku. Ohrabreni činjenicom da je vlada obećala da će isplatiti ranije penzije, otišli su do banke i otkrili da od toga nema ništa.

- Gadite mi se! - zavrištala je više puta žena iz očaja i, obraćajući se direktoru banke, zajecala - Uplatite mi, bar, 50 evra na račun, vratiću vam ih sa kamatom! - I opet je intervenisala policija i odgurala ženu zajedno sa suprugom i majkom.

I dok se žena ne predaje i dalje viče i moli za pomoć banku, bukvalno se dešava scena kao iz filmova: prolaznik, potpuni stranac, im se približava i daje im 50 evra.

Pobuna alarmirala i vladu Italije

Da bi smanjili ovakve stvari, vlada Italije je spremila veliku novčanu pomoć najugroženijim stanovnicima regija u ovom delu zemlje. Ipak, prema rečima devojke, još uvek nije jasno definisan model po kojem će se to raditi.

- Vlada je, videvši pobune u južnoj Italiji, odlučila da odmah isplati 400 miliona evra najsiromašnijima, i još 4 milijarde i 700 miliona za koji dan, ali nismo baš sigurni da će taj novac zaista i stići.

- Evo zašto: plan je da se najugroženijima da od 25 do 50 € po domaćinstvu u obliku bonova za hranu i lekove, ali još nije poznat kriterijum deobe tih bonova: pričaju o nekakvom algoritmu, ja sam više za to da pošaljemo fotografije praznih novčanika i frižidera (tzv. gladoritam). Neko kaže da treba da zovemo neki broj opštine i prijavimo se iako se, u istoriji telefoniranja italijanskim opštinama niko nikad javio; drugi kažu da je novac već preraspodeljen gradonačelnicima gradova koji će ih - pazite sad! - preraspodeliti prema sopstvenom nahođenju! 

- Ne znam šta drugo da kažem osim: prolazniče, svrati i kod nas u Rim! - završila je ona

Stigli Rusi u Lombardiju: Specijalci čiste domove za penzionere od NEVIDLJIVOG UBICE

Stigli Rusi u Lombardiju: Specijalci čiste domove za penzionere od NEVIDLJIVOG UBICE

"Epidemija je daleko od kraja, NE SMEMO SPUSTITI GARD" U ovom delu sveta rizik od transmisije nije NESTAO

"Epidemija je daleko od kraja, NE SMEMO SPUSTITI GARD" U ovom delu sveta rizik od transmisije nije NESTAO

Ovo je VRH LEDENOG BREGA, krajem nedelje UDARNI TALAS: Doktor Tiodorović o tome šta nas čeka ako se NEODGOVORNI NE URAZUME

Ovo je VRH LEDENOG BREGA, krajem nedelje UDARNI TALAS: Doktor Tiodorović o tome šta nas čeka ako se NEODGOVORNI NE URAZUME

TO IM JE HVALA! Italijanski mediji optužuju Moskvu da šalje beskorisnu pomoć, građani misle drugačije (VIDEO)

TO IM JE HVALA! Italijanski mediji optužuju Moskvu da šalje beskorisnu pomoć, građani misle drugačije (VIDEO)

ISPOVEST ITALIJANA KOJI SE BORIO SA KORONA VIRUSOM: "Za manje od jednog dana završio sam na respiratoru"

ISPOVEST ITALIJANA KOJI SE BORIO SA KORONA VIRUSOM: "Za manje od jednog dana završio sam na respiratoru"

 

Piše:
Srbija Danas/Blic
31.03.2020. 21:56