Skip to main content
Iran, SAD

ŠTA AKO DOĐE DO RATA? Ukoliko Amerika napadne Iran, čitav svet bi mogao da pretrpi OZBILJNE POSLEDICE

Foto: Profimedia
Američki predsednik Donald Tramp ipak nije zaratio sa Iranom, nakon što se predomislio i otkazao naređenje za napad u poslednjim trenucima.

Da je do napada došlo, veliko je pitanje u kom bi smeru tekao sukob.

Istina je da su SAD daleko nadmoćnije od bliskoistočnog rivala, ali Iran se ne bi lako predao. Štaviše, ima i on ponekog keca u rukavu.

Tenzije između Irana i SAD su se približile tački bez povratka, nakon što je oboren američki dron, za koga zvaničnici SAD tvrde da nije bio u iranskom vazdušnom prostoru, već međunarodnom, nakon čega je američki predsednik naredio napad.

Poziv na deeskalaciju sukoba: Nema napada na Iran bez odobrenja Kongresa!

Poziv na deeskalaciju sukoba: Nema napada na Iran bez odobrenja Kongresa!

Putin ZABRANIO SVE LETOVE IZMEĐU RUSIJE I GRUZIJE!

Putin ZABRANIO SVE LETOVE IZMEĐU RUSIJE I GRUZIJE!

PUTIN SAZVAO GENERALE: Hitni razgovori o Gruziji i iranskom "buretu baruta", Rusima izdato VAŽNO UPOZORENJE

PUTIN SAZVAO GENERALE: Hitni razgovori o Gruziji i iranskom "buretu baruta", Rusima izdato VAŽNO UPOZORENJE

SAD su jedna od najvećih vojnih sila i napad na Iran, čije vojne snage važe za najmoćnije na Bliskom istoku, bio bi razoran. Primera radi, SAD imaju 13.398 vojnih aviona, a Iran svega 509 letelica, a odnos tenkova i armiranih vozila je 48.422 prema 3.979 u korist Amerike. Dalje, sveukupno gledano, Amerika ima mnogo moderniju tehnologiju i vojnu opremu, kao i dvostruko više aktivnih vojnika.

Ipak, geopolitički analitičar Brendon Dž. Veihart smatra da bi Teheran ipak mogao da nanese veliku štetu Americi pomoću nekonvencionalnog ratovanja.

On je u pisanju za "American Spectator" u maju naveo, da iako Iran nema sofisticiran arsenal kojim bi direktno zapretio Americi, on poseduje elektromagnetsko oružje kojim bi mogao da zada ozbiljan udarac američkoj vojsci.

Iran
Foto: Profimedia/ilustracija

- Elektromagnetsko oružje bi moglo da "onesposobi tehnologiju američkih invazivnih snaga pre nego što one nanesu štetu Irancima - kaže on.

Veihart navodi i da bi Iran mogao da pokrene niz sajber napada na američke civilne mreže. A ono što je posebno zabrinjavajuće SAD jeste mogućnost terorističkih napada.

- Iran bi verovatno aktivirao svoju globalnu vezu terorističkih podružnica i naredio im da napadaju civilne ciljeve u Sjedinjenim Državama, Evropi, Izraelu i sunitskim arapskim zemljama.

Ove dobro obučene, dobro finansirane i teško praćene grupe mogu da aktiviraju prljave bombe u američkim gradovima - smatra on.

Donald Tramp
Foto: Profimedia/Srbija Danas/ilustracija

Kako je istakao, ukoliko bi SAD želele da izvrše invaziju na Iran u pokušaju da smene njegov režim, to ne bi moglo lako da se izvede kao što su to učinile u Iraku rušenjem Sadama Huseina.

- Iran je mnogo funkcionalnije društvo nego što je to bio Irak 2003. godine. Iran predvodi islamistički režim koji je u svoje ljude usadio štetan spoj antiamerikanizma i antisemitizma... Čak i ako je većina Iranaca ambivalentna u pogledu fanatičnog religioznog i političkog pogleda koji ima njihov režim, ostaje činjenica da bi malo koji Iranac pozdravio Amerikance kao oslobodioce - piše Veihart.

On navodi da bi pokušaj rata sa ciljem smene režima završio ogromnim gubicima američke vojske ali i ekonomije.

EVROPA ĆUTI o slučaju Irana i SAD: "Nekada je bolje NE MEŠATI SE!"

EVROPA ĆUTI o slučaju Irana i SAD: "Nekada je bolje NE MEŠATI SE!"

OGLASIO SE TRAMP: "Evo zašto sam otkazao NAPAD NA IRAN!"

OGLASIO SE TRAMP: "Evo zašto sam otkazao NAPAD NA IRAN!"

NAJNOVIJI OBRT - TRAMP LAŽE? Iran tvrdi da upozorenja za napad NIJE BILO!

NAJNOVIJI OBRT - TRAMP LAŽE? Iran tvrdi da upozorenja za napad NIJE BILO!

Osim toga, postoji opasnost i od toga da Iran napravi nuklearno oružje. U maju je, tačno godinu dana nakon što je Tramp povukao Sjedinjene Države iz sporazuma, iranski predsednik Hasan Rohani najavio je niz poteza koji bi zemlju približili sticanju sposobnosti za proizvodnju nuklearnog oružja.

Ipak, Tramp je, bilo samostalno, bilo u dogovoru sa saradnicima, odustao od napada, za sada. Kako su rekli iranski zvaničnici, on im je poslao upozorenje da će ih SAD napasti ali i pozvao na razgovor. Međutim, iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei je više puta rekao da sa SAD neće biti pregovora. Kako će se situacija dalje razvijati ostaje da se vidi.

Da li je bolje upisati STRUČNU ŠKOLU ili GIMNAZIJU?

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD svet

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd