Skip to main content
Francuska

PRVI KRUG JE ZAVRŠEN! Evo šta sve očekuje Francusku do drugog kruga

Foto: Reuters
Prašina se još nije ni slegla od prvog kruga koji je bio u nedelju, a sva pažnja već je usmerena na to šta će se sledeće dogoditi

Sva pažnja usmerena je na drugi krug predsedničkih izbora koji će odlučiti ko će biti novi predsednik.  Svetski mediji izveštavaju o podeli u Francuskoj i prizivaju pobedu Makrona u drugom krugu Prašina se još nije ni slegla od prvog kruga koji je bio u nedelju, a sva pažnja već je usmerena na to šta će se sledeće dogoditi.

Ove nedelje

Dva pobednika, Emanuel Makron i Marin le Pen ponovo će krenuti u predizbornu kampanju kako bi u tom naletu pokušali da prikupe neodlučne glasove, ali i da profitiraju na krilima podrške drugih kandidata.

Zvanični rezultati prvog kruga biće objavljeni u sredu, mada to je čista formalnost.

Francuska
Foto: Reuters

Sledeće nedelje

Ponedeljak 1. maj sigurno će biti poseban, tradicionalna proslava Prvog maja okupiće demonstrante svih političkih opredeljenja. Sindikati i druge radničke organizacije okupiće se i marširati u desetinama gradova. Istovremeno Nacionalni Front odaće počast svom simbolu Jovanki Orleanki u Parizu.

Sreda 3. maj

Održaće se televizijska debata između dva kandidata. Ovakve debate su se u prošlosti pokazale kao potencijalno opasne za kandidate, ali u njima nikada nije zadat konačni udarac jednom od kandidata.

Petak 5. maj

Prema zakonu kampanja prestaje 5. maja, ostavljajući dan tišine pred izbore.

Francuska
Foto: Reuters

Nedelja 7. maj

Biračka mesta će se otvoriti u 8 ujutru, a zatvoriće se u 8 uveče. Već nakon nekoliko sati znaće se ko je pobednik, dok sama ceremonija inauguracije može trajati i nekoliko dana.

Nedelja 11. jun

Predsednički izbori praćeni su parlamentarnim čiji će rezultati na neki način pokazati koliko predsednik zaista može da uradi. Olandova Socijalistička partija, 2012. godine osvojila je 280 poslaničkih mesta što je nešto manje od većine u francuskom parlamentu koju ima 577 mesta.

Zadaci kao na traci

Novog predsednika, trećeg francuskog predsednika u deceniji, očekuje možda i najteži zadatak do sada. Bezbednost će biti na prvom mestu sa jasnim ciljem da se zaustavi nalet terorističkih napada u kojima je za 18 meseci stradalo više od 230 ljudi.

Ekonomska pitanja će biti odmah ispod bezbednosnih, detalji koji prikazuju rast francukog BDP u prvom kvartalu 2017. biće pušteni u javnost nakon drugog kruga izbora, očekuje se da će brojke pokazati da se skromni opravak francuske ekonomije nastavlja. Ali ovaj izveštaj je geografski neujednačen i nepotpun, tako da ima mali efekat na stopu nezaposlenosti koja uporno stoji iznad 10%.

Novi predsednik će biti ključan za oblikovanje pregovora oko Bregzita, ali i za oblikovanje francusko-nemačke veze koja je u osnovi EU.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD svet

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
26 Beograd